-2.6 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Térképen a sötét valóság: itt lopják el a legtöbb autót Budapesten és környékén..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Bár lakosságarányosan nem, de összességében azért mégiscsak Budapesten lopják a legtöbb autót Magyarországon.

A legfrissebb, két hónap adatait tartalmazó bűnügyi térképről pedig még az is leolvasható, hogy Pesten sokkal nagyobb veszélyben van egy parkoló autót, ha gépkocsi-lopásról van szó, mint Budán. Mutatjuk, két hónap alatt, hol fújták meg a legtöbb autót az országban.

Egy hete számoltunk be arról, hogy a katalizátor-mafia ténykedése Magyarországon is egyre nagyobb károkat okoz az autótulajdonosoknak. A katalizátor-lopások hátterében egyértelműen a palládium világpiaci árán kiugró emelkedése áll, de azért a színesfémkinyerés mellett, a fekete beépítések is okozhatnak fejtörést a hatóságoknak. Az autókifosztások emelkedő száma nyomán kíváncsiak lettünk arra is, hogy az elmúlt 60 napban hány komplett autót lovasítottak meg Magyarországon a tolvajok.

Itt lopják a legtöbb autót

Az adatokat az ORFK Bűnügyi térképéből szűrtük le, a 60 napos intervallum 2021. 08. 06 – 2021. 10. 05 között érvényes. A beállítások után az országos hőtérkép egyértelműen megmutatja, melyek a legforróbb autótolvaj területek hazánkban:

A térképről egyértelműen leolvasható, hogy messze Budapest és a főváros környéke számít az autótolvajok mekkájának, de ugyancsak sok az autólopás Győrött, Debrecenben, Székesfehérvár környékén, Kaposváron és Pécsett is. A számok persze összességében nem elképesztően magasak, Budapest közigazgatási területén belül például összesen 31 autót lovasítottak meg augusztus és október eleje között, Győrben 7-et, Székesfehérvár és környékén 8-at, Kaposváron és Pécsett egyaránt 3-3-at, Debrecen és környékén 8-at, Salgótarján környékén pedig 4-et.

Forrás: police.hu
Forrás: police.hu

Ha valakit pont-megjelöléssel is érdekelnek az autóeltulajdonítások, akkor a fenti ábrán az egész országot átböngészheti. Ezen látszik, hogy azért két hónap alatt tűntek el autók a Balaton környékéről, Tatabányáról, de Mosonmagyaróvárról is.

Melyek a főváros legveszedelmesebb helyei?

A ponttérkép nagyszerű lehetőség ad arra is, hogy azt is pontosan megnézzük, hogy az általunk vizsgált időintervallum az egyes városok pontosan mely területeiről nyúlták le a legtöbb járgányt. Budapesten egyértelmű például, hogy Józsefváros és Középső-Ferencváros az egyik legfertőzöttebb régió, amitől déli irányba egészen a Havanna-Lakótelepig, leginkább Kispesten sűrűsödnek az autótolvajok. Ezen felül Pestújhely, illetve Újpalota is rizikós helynek számít, innen is tűntek el autók az általunk vizsgált 60 napban.

Buda ilyen szempontból sokkal szolidabb mutatókkal bír, a Duna másik oldalán ugyanis mindössze 4 autót lovasítottak meg. Ebből kettőt Nagytétényben, egyet a Svábhegyen, az utolsó pedig a Kissvábhegyen. Tétényhez közel egyébként alig két nap leforgása alatt Diósdon két autó szintén eltűnt szeptember elején, ahogyan Gyálról is. De ennek ellenére a főváros agglomerációjában nem volt kimondottan jellemző az autóelkötés.

A fővárosban ez még kevés is

Ahogy az eddigiekben taglaltuk, autószámra tényleg Budapesten kötik el a legtöbb autót, érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy 100 000 lakosra vetítve már messze nem a főváros vagy Pest megye szerepel a legrosszabbul. Ebből a szempontból az éllovas egyértelműen Nógrád megye,

itt ugyanis 100 000 lakosra 4 eltulajdonított autót jutott két hónap alatt.

Nógrádot a hármasok klubja követi a listát, azaz azok a megyék, ahol 100 000 főre 3 autólopás jutott. Ezek: Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, Fejér és Somogy. Mindezeket követi csak Budapest és Pest megye egyaránt 2-2 elkötött autóval/100 000 lakos. Érdekességképp azt is érdemes megjegyezni, hogy augusztus-októberben csupán csak két olyan megye volt Magyarországon, ahol 100 000 lakosra 0 autólopás jutott, ezek pedig

Zala és Tolna megye voltak.

Nem létezik lophatatlan autó

Tapasztalataink szerint nincs ellophatatlan gépjármű, azonban a tulajdonosoknak érdemes mindent megtenni tulajdonuk védelme érdekében

– hívta fel korábban a Pénzcentrum figyelmét az ORFK, akik több potenciális védekezési lehetőséget is megosztottak lapunkkal:

  • Hatásos megelőzési módszer lehet, hogy a gyári riasztón kívül, egyéni védelmi rendszert építtetnek az autóba. A korszerű mechanikai eszközök közül a különféle kormány-, pedál- és sebességváltó zárak alkalmazásával nagyfokú védettség érhető el.
  • A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám és alvázszám, amely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. Az úgynevezett mikropontos, másodlagos jelölés hatásos megelőzési módszer, amely egyre több országban elérhető.
  • A XXI. század technikai vívmányai közül a műholdas navigációs rendszerek használata is megnehezíti az elkövetők dolgát.
  • Javasoljuk az autótulajdonosoknak, hogy mindig zárják be az ajtókat, húzzák fel az ablakokat, vegyék ki az indítókulcsot, valamint kapcsolják be a riasztót. Kiszállás után mindig ellenőrizzék a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó működésbe lépését.

 

Címlapkép: Getty Images
penzcentrum

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Vegyi fegyver bevetésével vádolták meg az ukrán hadsereget, nagyon sokan rosszul lettek, eddig halálos áldozatokról nincs hír..

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője, az orosz...

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...