21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Terjed a szlovákiai atomkatasztrófa rémhíre a neten

Dátum:

Megosztás:

Szlovák atomkatasztrófával ijesztgeti az olvasókat egy osztrák lap. Cikkükben egy adatokat szivárogtató mérnökre hivatkozva azt írják, a szlovákiai, mohi atomerőmű épülő új blokkjai időzített bombák.

Az Index.hu írja, hogy a Krone című osztrák lap arról cikkez, hogy kalandos körülmények között felvették a kapcsolatot valakivel, aki állítólag a szlovákiai mohi atomerőmű volt mérnöke. Ez az ember „bizonyítékokat” adott át nekik az erőmű hibái kapcsán. Mindehhez titokban, turistának öltözve kellett találkozniuk az újságíróknak Pozsonyban a névtelen forrással…

A lap állításainak lényege, hogy:

  • Az erőmű óriási csúszással, és elszállt költségekkel épülő 3. és 4. blokkja elavult technikával készül
  • Az erőmű bővítésén rengeteg alvállalkozó dolgozott, a több ezer munkás nagy összevisszaságban, babiloni körülmények” között volt kénytelen dolgozni, ez hozzájárult a költségek növekedéséhez
  • Több ezer lyukat fúrtak az épületet statikai megerősítését szolgáló 60 ezer acélllemezbe, amitől az erőmű az „ementáli sajthoz” vált hasonlatossá.

A cikk szerint mindezek óriási veszélyt hordoznak magukban, ami atomkatasztrófához vezethet.

A cikkben a GLOBAL 2000 nevű osztrák atomenergia-ellenes civil szervezet is megszólal, szerinte az erőmű kártyavárként fog összedőlni.

A szlovák hatóságok azt mondják, minden rendben, a bővítés folyamatairól rendszeres tájékoztatást adnak egyebek mellett a GLOBAL 2000-nek is, de ők a rémhírterjesztéstől sem riadnak vissza, hogy megakadályozzák az építkezést.

A 3. blokk és az azt hermetikusan védő építmény nyomáspróbái is rendben lezajlottak, nem volt semmi hiba a szlovákok szerint.

Az Index által megszólaltatott magyar szakember, Aszódi Attilát, a BME Atomenergetika Tanszékének egyetemi tanára is azt mondja: az osztrák lap által felvonultatott bizonyítékok valójában semmit sem bizonyítanak. A lyukas acéllemezekről így beszélt a lapnak:

“Ez egy vastag falú vasbeton szerkezet, aminek van egy mechanikai tartófunkciója, azaz megtartja az épületet, és van egy gátfunkciója, hogy egy baleset során a radioaktív anyag ne tudjon kijutni a környezetbe. Önmagában az, hogy ezt a falat megfúrják vagy hogy hány furatot készítenek benne, nem mond semmit. Az a kérdés, hogy a két funkció – hogy megálljon az épület és hogy elzárja a környezettől ezeket az anyagokat – a fúrásokon keresztül sérült-e vagy sem”

Az elavult technika kapcsán elmondta, hogy az erőmű a szovjet időszakban épült, az akkori technikát nem lehet összehasonlítani a maival, de most egy régi technológiával épült erőművet bővítenek, ezt nem lehet összehasonlítani egy új tervezésű erőművel.

A szabályok sokat szigorodtak és szigorodnak folyamatosan, azokat pedig szigorúan be kell tartani, sokkal kevesebbért is zártak már be atomerőművet Európában.

Az erőmű ellen, amely Magyarországhoz, mind Ausztriához rendkívül közel van, sokszor tiltakoztak már nálunk és az osztrákoknál is.

blikk, index

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...