28.3 C
Budapest
2022. augusztus. 11. csütörtök

Tényleg veszélyes a szolárium? Így napozz, hogy egészséges maradj!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Tél végén a leg­töb­ben na­gyon vágy­nak már egy kis nap­fényre – a szo­lá­ri­u­mo­zás ve­szé­lye­ire azon­ban egyre töb­ben fi­gyel­mez­tet­nek. De vajon tény­leg olyan ve­szé­lyes a mes­ter­sé­ges nap, hogy tel­je­sen mel­lőzni kell a hasz­ná­la­tát?

A szakértők szerint a túlzásba vitt szoláriumozás sajnos tönkreteheti a bőrt: aki gyakran napozik, akár a tengerparton, akár a legközelebbi szoláriumszalonban teszi ezt, számíthat rá, hogy a bőre kiszárad, hamarabb öregszik, sőt, a bőr daganatainak kockázata is növekszik.

Tényleg veszélyes a szolárium? Így napozz, hogy egészséges maradj!
Fotó: Pinterest

Ám az is tény, hogy a szoláriumozás jót tesz a hangulatunknak, stresszoldó hatású, sőt, akár a depressziót is oldja. A zsíros bőrnek is jó lehet, hiszen a fény hatására a faggyútermelés egészségesebb szintre állhat be. A mesterséges napfürdő után ráadásul nő a testi és szellemi teljesítőképességünk, mind a tanulást, mind pedig a munkát jobban bírjuk. Épp ezért korlátozott mennyiségben nem tilos így napozni.

A bőrgyógyászok szerint a kreol bőrűeknek legfeljebb évi 15 alkalommal szabad ellátogatniuk a szoláriumba, az ennél fehérebb bőrűeknek pedig legfeljebb évi 5-10 alkalommal. Nyaralás előtt pár héttel fokozatosan hozzászoktathatod a bőröd a napsugárzáshoz, ha viszont csak a D-vitamin raktárak feltöltése miatt szeretnél szoláriumba járni, jobban jársz, ha naponta fél-egy órát a szabad levegőn sétálsz.

Tényleg veszélyes a szolárium Így napozz, hogy egészséges maradj! 1
Fotó: Pinterest

Nagyon fontos, hogy szoláriumozás előtt gondosan távolítsd el a sminket és a parfümöt, mivel beleéghetnek a bőrbe, és foltokat okozhatnak. Az ékszereidet is vedd le, mivel felforrósodhatnak, és a helyükön fehér maradhat a bőröd. A csövekbe még véletlenül se nézz bele, mert ez kötőhártya-gyulladást okozhat. Mindig használj védőszemüveget, és még mögötte is csukd be a szemed.

Figyelj oda a hely tisztaságára, és arra, hogy gondosan fertőtlenítik-e minden vendég után a napágyat. Hazaérve zuhanyozz le. Ha viszont sok az anyajegyed, vagy a családodban előfordult bőrdaganatos megbetegedés, inkább kerüld el a mesterséges napozást.

Forrás: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ukrán elnök kabinetfőnöke: Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak

Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak –...

Kim Dzsong Un fényes győzelmet hirdetett a covid felett – Közben a húga kikotyogta, hogy a nagy vezér is lázas beteg volt

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un fényes győzelmet hirdetett a Covid-19 felett, közben azonban a nővére elmondta, hogy...

A fél országra figyelmeztetést adtak ki: hidegörvény jön – Ilyen időjárásra lehet számítani csütörtökön

Egy hidegörvény érkezik kelet felől, erőteljes-gomolyfelhő képződésre és elszórtan záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk csütörtökön. A sok napsütés mellett egyre...

Tűz ütött ki csütörtökre virradóra egy faipari üzemben, Magyarbánhegyesen.

Hét városból riasztottak tűzoltókat, mert akkora a tűz, hogy a falu is veszélyben van Tűzoltóink a katasztrófavédelmi munkatársaikkal együtt...
facebook