21.8 C
Budapest
2022. június. 26. vasárnap

Tényleg egy géntől függ, mennyire üt ki a vírus? Így látja Karikó Katalin..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Egy friss tanulmány szerint egy gén hiányától tombolhat a vírus a szervezetben. Karikó Katalin is megszólalt a témában.

Bár van összefüggés az emberi gén és a vírus pusztítása között, ám Karikó Katalin szerint nem igazán tudni olyan jelenségről, ami megjósolta volna a koronavíus kimenetelét.

A magyar sajtóban is megjelent a Bécsi Orvostudományi Egyetem tanulmánya. Az egyetem virológiai központjának kutatócsoportja arra a megálapításra jutott, hogy a legnagyobb eséllyel azoknál alakul ki súlyos Covid-19, akiknél hiányzik vagy csak részben áll rendelkezésre az úgynevezett NKG2C receptor.

Ráadásul a neves Genetics in Medicine című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban a szerzők kimutatták, hogy akiket kórházban kellett kezelni Covid-19-cel, azoknál lényegesen nagyobb volt a valószínűsége annak a génváltozatnak, amely a receptorhiányt okozza, mint akiknél a betegség enyhébb lefolyású volt.

Karikó Katalin készséggel válaszolt (Photo by Handout / FAMILY HANDOUT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT „AFP PHOTO / Family Photo”/HANDOUT – NO MARKETING – NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A fentiek alapján kérdezték a gén és a vírus közötti kapcsolat okán Karikó Katalin biokémikust, akinek amerikai kollégájával közösen jegyzett szabadalmára épült a Pfizer-BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcinájat. Vajon az ember géntérképe nélkül, esetleg más betegségek alapján lehet-e azonosítani azokat, akiknél fennállhat a fenti gén hiánya, s így nagyobb veszélyt jelenthet rájuk a koronavírus-fertőzés?

A szakember készséggel válaszolt:

„Eddigi információim szerint nem igazán lehet ezt tudni. Például akik súlyosan megbetegedtek a koronavírustól, nem tapasztalták azt, hogy gyakrabban szenvedtek volna más fertőző betegségektől. Az Rh/negatív emberek kevésbé betegszenek meg a koronától, de az influenza esetén meg éppen az Rh/negatívok járnak a legrosszabbul. Az itt leírtakon kívül 3 másik génnek a hibájáról kimutatták, hogy súlyosbítja a betegek helyzetét, de ott sem találtak olyan jelenséget, ami előre megjósolta volna a covidos betegség kimenetelét.” – írja a biokémikus.

ripost

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Szörnyű baleset: kéthetes baba zuhant le az áruház mozgólépcsőjén

Nem tudni, hogy a kisbaba túlélte-e. A szemtanúk szerint mindössze kéthetes lehetett az a csecsemő, aki egy londoni áruház...

Heves jégcsapás érte az Alföldet – videókon a vihar – videók

Amíg az ország nagy részében izzasztó napsütés van az Alföldön most szó szerint "az ég a földet éri". Jégesőt...

Boris Johnson lemondana, ha magára kellene hagynia Ukrajnát

Boris Johnson brit miniszterelnök lemondana, ha a gazdasági nehézségek mellett túl költséges lenne az ukrán emberek támogatása, írja...

Fullasztó meleg, zivatarok, országos riasztás: kemény hétvégének nézünk elébe

Embert próbáló hétvégénk lesz.. Folytatódik a nyári időjárás, nem várható enyhülés a forróságban - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat....