5.4 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Tényleg bruttó 300 ezret kereshet egy bolti pénztáros?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Sok diplomás is megdöbbent, amikor a Lidl bejelentette: márciustól náluk a kezdő fizetések is bruttó 300 ezer forint körül lesznek, a boltvezetők pedig akár bruttó 720 ezret is megkereshetnek – és ebben még nincsenek benne a juttatások… Rengetegen elgondolkodtak: jobban megéri bolti árufeltöltőnek vagy pénztárosnak menni, mint irodistának?

A Lidl és az Aldi nagy béremelési háborút robbantott ki a kereskedelemben: olyan fizetési számok röpködnek, hogy sok más ágazatban dolgozó is komolyan elgondolkodott: érdemes lenne pályát módosítani? Havi nettó 200-250 ezer forintért már megérné beülni pénztárosnak, márpedig az Aldi, és márciustól a Lidl is nagyjából ennyit kínál!

Elmentünk néhány üzletbe, hogy kifaggassuk a dolgozókat a béremelésről.

Örülnek az Aldis dolgozók

– Nálunk most emeltek január elsején. Nehéz megmondani, mennyivel, mert mindenki más pénzt kap. Akik most kezdenek, azok nagyobb emelést kapnak, mint a régi dolgozók. De a régiek sem keresnek kevesebbet, ugyanis az első öt évben fokozatosan emelkedik pár százalékkal a fizetés – mondta el név nélkül az egyik budapesti Aldi dolgozója.

Nálunk mindenki dolgozik minden területen. Én is kasszázok, pakolok, raktáros is vagyok, sőt, takarítanom is kell, de a pénzért meg kell dolgozni, főleg a jó pénzért!

Átlagosan most bruttó 250 ezret, vagyis nettó 170 ezret kapnak itt a munkatársak, de persze van, aki jóval többet.

A hivatalos adatok szerint az Aldi 25, 30 és 35 órás részmunkaidős foglalkoztatást is kínál, a nyolc órára vetített kereseti lehetőségek pedig országos szinten azonosak. Az Aldinál a kezdő fizetés egy eladónál nyolc órára számítva 272 ezer forint. Ez nettóban 181 ezer forint, vagyis akinek gyerekei vannak, és juttatásokat is kap, bőven 200 ezer forint fölötti összeget visz haza. 10 év munkaviszony után pedig nagyot nőnek ezek a pénzek.

Tényleg bruttó 300 ezret kereshet egy bolti pénztáros?

A Lidl márciusban nagyot emel

– Már így is elég jó a bérünk, de tavasszal átlagosan 20 százalékkal emelik a fizetésünket – mesélte szintén név nélkül riporterünknek egy évek óta a Lidlben dolgozó budapesti hölgy. Azt mondja, nagyon kemény fizikai és szellemi munkát végeznek.

Mindenki nyolc órában dolgozik, fél 6-tól délután kettőig, vagy kettőtől este fél 11-ig, ebben pedig benne van a fél óra szünet. A heti 2 pihenőnapot mindenki megkapja, de dolgozunk havonta egy vasárnapot is.

Azt mondja, hogy az útiköltséget is támogatják, sőt számos juttatást is kapnak. – Elvisznek minket különböző egészségügyi szűrőprogramokra is – mondja. Tudomása szerint ma egy pénztáros, raktáros, árufeltöltő legalább nettó 150 ezer forintot keres, plusz a juttatások – a boltvezető pedig bruttó 610 ezret, vagyis több mint 400 ezret kap kézhez. És erre megy majd rá az emelés márciusban.

A Lidl Magyarország azt jelentette be, hogy március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai dolgozók, valamint az üzletvezetők bérét. A bolti dolgozók havi keresete eléri majd a bruttó 290 ezer és 320 ezer forintot, az üzletvezetők havi fizetése pedig bruttó 658 ezer forinttól 720 ezer forintig terjedhet. A vállalat 100 százalékban téríti a dolgozók munkába járási költségét. A Lidl jelenleg 221 betöltetlen pozícióra keres jelentkezőt, csak Budapesten 177 állás üres. Egy raktári dolgozóak például bruttó 300 ezer forintot, míg egy boltvezetőnek 612 ezer forintot kínálnak, plusz a juttatások. A bolti dolgozó bruttó 257 ezer forintot kereshet.

Fizetést emel a Spar is – hentes, pénztáros kerestetik

A Sparnál is most állapodtak meg a béremelésekről, a kezdők bérminimuma havi bruttó 200 ezer forint. A Ripost egy dolgozótól megtudta, hogy melyek a legkeresettebb állások.

Hentesből alig van, így azok sokat keresnek. A pénztárosok is jól kapnak, az eladók és feltöltők a legkevesebbet. De cserélik a munkaköri beosztást, ahol nincs meg a létszám: árufeltöltő megy a pulthoz, süti a terméket és kasszázik is

– árulta el lapunknak egy alkalmazott. A Spar Magyarország 133 embert keres országos szinten árufeltöltő, boltvezető, raktáros és eladó pozíciókra, ám nem írták, mennyi a fizetés.

A Tesco 10%-kal növelte a béreket

A Tesco-Global Áruházak Zrt. még tavaly jelentette be a januártól életbe lépő béremelést. Az áruházláncnál 2018 januárjától 197 ezer forintra emelkedtek a legalacsonyabb bérek a minimum 6 hónapja teljes munkaidőben a Tescónál dolgozó munkatársak esetén. A Tesco jelenleg 259 teljes és 32 részmunkaidős állásra keres embereket, főként árufeltöltő és eladó munkakörbe.

Ezeket az állásokat főként fiatalok töltik be, de hamar lemorzsolódnak. 200-220 ezer forint körül lehet keresni ezen a két alapposzton

– nyilatkozta a Ripostnak a Tesco egy volt dolgozója. A cég jelenleg egy árufeltöltőnek vagy raktárosnak bruttó 230 ezer forint körüli bruttó bért kínál, ez nettóban 153 ezer körül van, amihez még hozzájönnek a pótlékok és a gyerekeseknek a családi adókedvezmény.

Sok COOP nem bírja, ezért hétfőnként bezár

Míg a hazai nagy áruházláncok egyre magasabb fizetésekkel csábítják a dolgozókat, addig a kisboltok nagy része ezzel nem tud lépést tartani, sőt, a legnagyobb magyar üzletlánc, az ÁFEOSZ-COOP sok boltja még a 180 ezer forintra emelt garantált bérminimumot sem tudja kigazdálkodni. Ezért a kisebb Coop-boltok arra kényszerülnek, hogy hétfőnként zárva tartsanak, így próbálják kompenzálni a munkaerőhiányt. A cég vezetője, Zs. Szőke Zoltán elárulta: a Coop 30 ezer munkavállalót alkalmaz, de még háromezerre lenne szükség. A kormány segítségét várják, és egyeztetni fognak a lehetséges kedvezményekről.

A nagy áruházláncok fizetési táblázatát a hétfői Ripost napilapban olvashatja, mint ahogy azt is, hogy mennyiért és mennyi idő alatt képeztethetjük át magunkat bolti eladónak – vagy akár üzletvezetőnek! Mint kiderül, meglepően olcsón, és meglepően kevés idő alatt…

Forrás: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A pálya csúcsán – romantikus, igaz történet, .. gyönyörű, megható film, Kevin Costner főszereplésével – videó

Igaz történet alapján, .. nagyon szép, .. romantikus film, csak ajánlani tudom mindenkinek! Kellemes szórakozást!   Erről Te sem maradhatsz le!   Teljes...

Orbán Viktor a finn kormányfőnek: Svédország és Finnország egyetlen percet sem veszít a NATO-tagságából

A miniszterelnök egyebek közt ezt üzente a Twitteren. Sanna Marin a YLE rádiónak adott interjúban azt mondta, ha találkozik...

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...