3.6 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Tényleg börtön jár ha valaki nem fizet gyerektartást

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Akár már a tartásdíj fizetésének határideje utáni napon a rendőrséghez fordulhat az, aki nem kapta meg gyermeke után a pénzét – volt, aki azonnal élt is a lehetőséggel.

Azt a Mari is pontosan tudja, nem azért nem fizetek, mert nem akarok, hanem azért, mert egyszerűen nem tudok – mondta egy kétgyermekes, elvált mohácsi édesapa lapunknak. – Megesett, hogy hónapokig pontosan odaadtam a pénzt, ám egyszer-egyszer megcsúsztam, ő meg elrohant a rendőrségre. Tudom jól, csak azért csinálja, hogy keresztbe tegyen – fakadt ki.
„Mari” persze másképp látja:
– Engem az egyáltalán nem érdekel, miért nem akar, vagy nem tud fizetni. Nem mondhatom a gyerekeknek, hogy a hónap utolsó napjaiban teszem azt azért nem lesz hús ebédre, mert apu nem adott pénzt. Naná, hogy segítséget kérek, amitől aztán megijed, és azonnal fizet – foglalta össze a kérdéssel kapcsolatos gondolatait az asszony.

Ilyen, és az ehhez hasonló történetek gyakorlatilag mindennaposnak számítanak, olyannyira, hogy Baranyában az utóbbi esztendőkben legalább százharminc esetben indítottak tartásdíj elmulasztása miatt nyomozást. Bár tudomásunk szerint arra nem volt példa a megyében, hogy valaki rács mögé került volna a nem fizetés miatt, legutóbb Budapesten egy férfi 108 napot töltött előzetesben, majd felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A fizetés elmulasztóira legsúlyosabb esetben három év börtön is várhat, ám a bírói gyakorlat szerint általában pénzbüntetést, vagy közérdekű munkát szabnak ki rájuk.

Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerint a hatóság elé kerülő ügyek hátterében döntő többségében az áll, hogy a volt házastársak között olyannyira megromlott a viszony, hogy egyszerűen nem tudnak szót érteni egymással, és a hatósághoz fordulnak. A nyomozás során a rendőrök nemcsak az érintetteket hallgatják meg, hanem számos hatóságot – például az adóhivatalt, és a munkaügyi központot – hogy a jogszabályok mentén tisztázzák, módja lett volna-e a fizetésre a tartásra kötelezettnek, hiszen többek között akkor, ha munkanélküli járadéka a minimálbérnél alacsonyabb, saját megélhetését sem tudja biztosítani.

Eljárás nyolcezerért

A tartásdíj elmulasztása miatt a tapasztalatok szerint akkor fordulnak a rendőrséghez, ha már viszonylag tetemes, legalább néhány tíz-, de inkább százezer forintos tartozás halmozódik fel. Ugyanakkor a közelmúltban Komlón arra is volt példa, hogy nyolcezer forintos – minden bizonnyal egy havi járandóság – elmaradás miatt tett valaki feljelentést. Természetesen az összeg nagyságától függetlenül elindult az eljárás.

A nyaralás nem váltja ki

A felelősségre vontak közül többen azzal próbáltak meg védekezni, hogy ugyan készpénzt nem adtak, ám mást igen. Többek között vettek valamilyen drága ruhaneműt a gyereknek, vagy egy-egy értékes ajándékot. Megesett, hogy azzal védekezett valaki, hogy nyaralni vitte el a gyermekét, s úgy vélte, ezzel letudta a tartásdíjat, hiszen az utazás jóval többe került – ám erről szó sincs, azt csakis fizetéssel lehet kiegyenlíteni.

A „papír” a döntő

A rendőrök olyan esetekkel is találkoztak már, amikor nem kizárt, hogy a kötelezett fizetett, csak éppen nem tudta később bizonyítani: volt felesége kezébe adta át az összeget, ám az utóbb mégis feljelentést tett. Az ilyen esetek elkerülhetők, ha postai, vagy banki úton juttatják el az érintettek a havi járandóságot. Körülményesebb eljárás, ha minden egyes fizetés alkalmával tanúkkal aláíratott elismervény is készül.

bama

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Figyelem! Győri rendőreink a lakosság segítségét kérik a képen látható gyermek megtalálása ügyében! – Oszd meg!

Győri nyomozóink a lakosság segítségét kérik az ismeretlen helyen tartózkodó gyermek megtalálásához. A Győri Rendőrkapitányság 08010-157/505/2022. körözési számon eljárást...

Magyarországra nem vonatkozik az EU-s kőolajársapka

Magyarország mentességet kapott a kőolaj árkorlátjára. Az Európai Tanács pénteki döntése szerint plafont határoznak meg az orosz kőolaj...

Ma este két romatikus film, Richard Gere és Kevin Kostner főszerepléseivel: Micsoda nő!; Üzenet a palackban; – videók

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Mi történhetett a Hajógyári szigeten? A Dunából emelték ki a diszkóból kidobott fiatal holttestét, és itt még nincs vége a történetnek…

Éppen tizenegy éve annak, hogy a Hajógyári-szigetnél a Dunában megtalálták H. Géza holttestét. A fiatalember haláláért a rendőrség...