8.5 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Teljesen átalakultak itthon az energiafelhasználási szokásaink – itt vannak a számok

Dátum:

Megosztás:

A lakosság és a gazdasági szereplők is jelentősen visszafogták fogyasztásukat az utóbbi években, és még közel sincs vége.

Az idei első félévében az ipari termelés mérséklődéséhez hozzájárult a kibocsátásból 3,7 százalékkal részesedő energiaipari termelés is, amely huszonhat százalékos elmaradást mutatott az előző év azonos időszakához képest – írja a KSH összegzése alapján a Magyar Nemzet. Az elemzésből kiderült, hogy a hazai energiaigény (részben a megszokottnál enyhébb időjárás és a visszafogottabb feldolgozóipari teljesítmény hatására) tizenegy százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, ez állhat a visszaesés mögött. Ám a lap szerint mindez nem számít nagy meglepetésnek, mert a csökkenő tendencia 2022 áprilisától tart.

Mint írják, villamosenergia-fogyasztásunk 2022 júniusától folyamatosan elmaradt az egy évvel korábbitól. A 2023-as első félév energiaigénye a 2022 azonos időszakában mértnél 7,2 százalékkal alacsonyabb, 22,7 ezer GWh volt.

A földgázfogyasztást is hasonló tendencia jellemezte, 2022 februárjától minden hónapban alatta maradt az egy évvel korábbinak.

A 2023 első hat hónapjában elhasznált 4,7 milliárd köbméter tizennyolc százalékkal volt kevesebb a 2022-es esztendő azonos hónapjaiban mutatottnál.

A KSH ezúttal az első hat hónapot tekintette át, az Energiaügyi Minisztérium viszont a januártól szeptemberig tartó időszakról is közölt adatokat nemrég. Eszerint a vizsgált periódusban éves összevetésben 15,7 százalékkal csökkent a hazai gázfelhasználás. Januártól szeptemberig 1,07 milliárd köbméterrel kevesebb földgáz fogyott, a megtakarításból nagyjából kétharmad-egyharmad arányban vette ki a részét a gazdaság és a lakosság. Elfogyasztott áramból 7 százalékos volt a visszaesés az év első kilenc hónapjában.

A minisztérium felhívta arra is a figyelmet, hogy a bőséges gázkészlet mellett a visszafogott felhasználás is erősíti a hazai ellátásbiztonságot.

A lakossági gázfelhasználás 17,4, a cégeké pedig 14,7 százalékkal csökkent az áttekintett időszakban. A számokat háromhavi bontásban vizsgálva az első negyedévben összesen 23,3 százalékos visszaeséshez képest a második-harmadik negyedéves csökkenés csak egy számjegyű.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek