18.7 C
Budapest
2023. március. 21. kedd

Teljes megújulás előtt áll a Magyar Honvédség

Dátum:

Megosztás:

Új kihívásokkal kell szembenéznie Magyarországnak, ezért lényegében az alapoktól kell felépíteni a Magyar Honvédséget – fogalmazott tegnapi meghallgatásán a szaktárca vezetésére felkért Benkő Tibor.

Különleges alakulat katonája. Szemben az új kihívásokkal
Fotós: Kurucz Árpád

A leköszönő vezérkari főnök egyebek között arról beszélt az Országgyűlés honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságának összevont ülésén, hogy az Orbán-kormányok eddig is szem előtt tartották a haza védelmét, ennek nyomán pedig számos fejlesztés indult el az utóbbi években.

Kiemelte a Zrínyi 2026 programot, ugyanakkor hangsúlyozta: a közeljövő legfontosabb feladata nemcsak ezek véghezvitele, hanem a honvédség szakmai, technikai és szervezeti felkészítése arra a fenyegetésre, amit a hibrid- és a kiberhadviselés, az illegális migrációval összefüggő terror és a radikális iszlám terjedése, továbbá a szomszédos Ukrajnában dúló fegyveres konfliktus jelent. Kitért arra is, hogy szükségesnek tartja a szocialista-liberális kormányok által leállított laktanya-felújítási program és pilótaképzés folytatását, újrakezdését. Utóbbit indokolja a honvédség előtt álló helikopterbeszerzés is.

A szocialista Harangozó Tamás egészen a „Horthy-fasizmusig” nyúlt vissza, hogy támadja a kormányt, amikor azt mondta, hogy a rendszerváltozást megelőző diktatúrákban volt szokás aktív katonák miniszteri kinevezése. Más ellenzéki képviselők is a „civil kontroll” elvesztése miatt aggodalmaskodtak. Benkő Tibor válaszában jelezte: a honvédség feletti civil kontrollt a kormány és az Ország­gyűlés gyakorolja, ő csupán egy tagja lesz a kormánynak, és abban a pillanatban, ahogy a bizottságok támogatják a kinevezését, kéri a felmentését a szolgálat alól, leszerel, és így már mint civil ül majd be a minisztériumba. – Miért gondolják, hogy egy vegyész vagy közgazdász jobban megállná a helyét a tárca élén? – kérdezett vissza a miniszterjelölt.

Benkő Tibor ugyancsak képviselői kérdésre válaszolva elmondta: a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat továbbra is a Honvédelmi Minisztérium irányítása alatt marad, és nem tervezik a sorkatonai szolgálat visszaállítását. Szemben az ellenzék által hangoztatottakkal a létszámhiány nem kirívó, a hivatásos állomány feltöltöttsége 80 százalék fölötti – közölte a távozó vezérkari főnök, aki fontosnak tartotta azt is megemlíteni, hogy a magyar katonák elismertségét jól mutatja a NATO-ban betöltött számos vezető tisztség, fontos megbízatás. Benkő Tibor miniszteri kinevezését mindkét bizottság kormánypárti többsége támogatta.

Forrás: magyaridok.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Átszakadhat a gyulladás miatt a dobhártya: erre kell figyelni, hogy ne legyen nagy baj

A nátha következtében fülhurut is kialakulhat, ami kezelés híján középfülgyulladáshoz vezethet. Ha a nátha után fülfájás jelentkezik, fülkürthurut is...

Brutálisan összevertek egy férfit Újbudán, rendőreink mentették meg az életét.. – Köszönjük!

Megverték a férfit, akinek a kapucnija beakadt a Feneketlen-tónál egy pad háttámlájába. Vasárnap délután érkezett bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányságra,...

Döbbenetes: fényes nappal bolyongott az utcán meztelenül az egykori tinisztár! – (A kép közerkölcsbe ütközik, így csak a történetet írjuk le!) – Amúgy az...

Amanda Bynes anyaszült meztelenül bolyongott Los Angeles belvárosában fényes nappal, ha igaz.. Újra botrányba keveredett Amanda Bynes: ezúttal anyaszült...

Sokkoló: 700 kilós robbanószerkezetet semmisítettek meg a magyarok kedvenc üdülőhelyén – videó

Tavaly nyáron fedezték fel, majd nemrégiben semmisítették meg az Adriai-tenger mélyén talált második világháborús aknát a horvát hatóságok....