8.3 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Teljes a káosz Európában az elhibázott szankciós politika miatt

Dátum:

Megosztás:

Minden magyar családnak továbbra is biztosított a rezsicsökkentett ár a lakossági átlagfogyasztás szintjéig.

Ez havi szinten 181 ezres, éves szinten pedig 2 millió 175 ezer forintos megtakarítást jelent egy háztartás számára

– erről beszélt a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos az Origónak adott interjúban.

Németh Szilárd elmondta, mik a legfontosabb szabályok most, mire érdemes figyelni, és mire lehet ősszel és télen számítani Európában.

Szakértők szerint előfordulhat, hogy a téli időszakra nem lesz elegendő gáz Európában, így több országot követve Magyarországon is energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. Miért fontos a magyar kormány előrelátásra, illetve mit tehetnének az európai országok azért, hogy megelőzzék egy katasztrofális forgatókönyv megvalósulását?

Most a legbölcsebb dolog, amit tehetünk, az a spájzolás. A magyarországi gáztározók 60% feletti szinten telítettek – ahogy ezt Gulyás Gergely miniszter úr is említette a napokban –, az EU-s átlaghoz képest ez egy megnyugtató arány.

JELENLEG 76 TÉLI NAPRA ELEGENDŐ GÁZ MENNYISÉG LETT EDDIG FELHALMOZVA.

Kiemelném a téli napot, ráadásul

EBBEN A LAKOSSÁGI ÉS AZ IPARI HASZNÁLATÚ GÁZ IS BENNE VAN.

Ha csak lakossági használatot nézünk, akkor fél évre elegendő az eddig felhalmozott 3,8 milliárd köbméter földgáz.

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MINDENT MEGTESZ A TÁRGYALÓASZTALOKNÁL, HOGY NYUGODTAN VÁRHASSUK AZ IDEI TELET.

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában energiaválság van. FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO

Augusztus 1-től az átlagfogyasztásig továbbra is mindenkire vonatkozik a rezsicsökkentés. Miért volt szükség új szabályok megalkotására?

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában energiaválság van. Az árak egy év alatt teljesen elszabadultak.

SŐT, EURÓPÁBAN NEM AZ A KÉRDÉS, HOGY MENNYIRE DRÁGA AZ ENERGIA, HANEM AZ, HOGY LESZ-E EGYÁLTALÁN.

A helyzet közel sem rózsás, de a magyar kormány Európában egyedülálló döntést hozott azzal, hogy a lakosság védelmére a válság ideje alatt is biztosítja a tizedik éve fenntartott rezsicsökkentést.

MINDEN MAGYAR CSALÁDNAK TOVÁBBRA IS BIZTOSÍTOTT A REZSICSÖKKENTETT ÁR A LAKOSSÁGI ÁTLAGFOGYASZTÁS SZINTJÉIG. EZ HAVI SZINTEN 181 EZRES, ÉVES SZINTEN PEDIG 2 MILLIÓ 175 EZER FORINTOS MEGTAKARÍTÁST JELENT EGY HÁZTARTÁS SZÁMÁRA.

Európában nem az a kérdés, hogy mennyire drága az energia, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán, FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO

Mik az eddigi tapasztalatok?

A bejelentés óta látni némi csökkenést a fogyasztásban, az emberek elkezdtek odafigyelni, hogy ne pazaroljanak.

Az elmúlt hetekben tapasztalt kánikula ellenére a 2022 júliusában regisztrált adatok szerint a teljes országos villamosenergia-felhasználásunk 5,6%-kal csökkent az előző évi júliusi adatokhoz képest.

AZT IS FONTOS MEGEMLÍTENI, HOGY A VÁLTOZTATÁS UTÁN A HÁZTARTÁSOK HÁROMNEGYEDE TOVÁBBRA IS AZ EDDIGI CSÖKKENTETT ÁRAT FIZETI CSAK, HISZEN ŐK NEM ÉRIK EL AZ ÁTLAGFOGYASZTÁS MÉRTÉKÉT.

Ez egész Európában egyedülálló vívmány, ez a rezsicsökkentés politikájának köszönhető. Egyébként az MVM folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a lehető legérthetőbb módon.

Az MVM csoport lakossági ügyfelei augusztus 23. után kapják meg az augusztus 1-jétől érvényben lévő szabályok szerint készült számlákat. Mire érdemes odafigyelniük a fogyasztóknak?

Az MVM most először küld olyan számlát, amelyen az átlagosnál magasabb fogyasztás esetén már a lakossági piaci ár is szerepelhet, de kiemelném, hogy ez is jóval kevesebb, mint a világpiaci ár. Fontos, hogy

AZ ELSŐ ÚJ ELSZÁMOLÁS SZERINTI SZÁMLA TARTALMAZHAT AUGUSZTUS 1-JE ELŐTTI FOGYASZTÁST IS, AMELYRE MÉG A KORÁBBI REZSICSÖKKENTETT ÁR ÉRVÉNYES. TOVÁBBÁ MEGVÁLTOZOTT A SZÁMLA ELSŐ OLDALÁN LÉVŐ „REZSIBOX” TARTALMA IS.

Látható lesz, hogy az ügyfélnek a rezsicsökkentés nélkül, világpiaci áron mennyit kellene fizetnie, illetve az aktuálisan elszámolt időszakra vonatkozó megtakarítást is tartalmazza, azaz a világpiaci ár és a ténylegesen fizetendő összeg különbözetét. Az új számlaképekről az mvmnext.hu/lakossagirezsi/uj-szamlakep weboldalon lehet tájékozódni.

Megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára. Ez a gyakorlatban mit jelent a fogyasztóknak?

A lakossági fogyasztók augusztus 1-jétől a 63645 MJ/év, azaz legalább 1729 köbméteres évenkénti fogyasztásig jogosultak a rezsicsökkentett árra. Nagycsaládosoknál ez a kedvezmény 3 gyermek után még 22086 MJ, azaz legalább 600 köbméterrel emelkedik és minden további gyermek után további 11043 MJ, azaz legalább 300 köbméter biztosított rezsicsökkentett áron.

A NAGYCSALÁDOSOK A KORMÁNYHIVATALOKNÁL TUDJÁK IGÉNYELNI A KEDVEZMÉNYT, HA EZT EDDIG MÉG NEM TETTÉK VOLNA MEG.

A társasházak az 1729 m3/év kedvezményes földgáz-mennyiségen felül további kedvezményes mennyiségre jogosultak. A többletkedvezményt a kedvezményes mennyiség és az önálló lakások szorzata adja meg. Például, ha egy épületben 5 műszakilag megosztott, önálló lakás van, akkor a kedvezményes mérték 1729 + (1729 x 5), tehát 10374 köbméter. A társasházaknak a kedvezmény igénybevételéhez az MVM online felületén kell nyilatkozniuk az mvmnext.hu/lakossagirezsi/tarsashazi-nyilatkozat weboldalon.

Sokan elkezdtek odafigyelni a fogyasztásukra. FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO

A nagycsaládos gázárkedvezmény nem jár automatikusan, igényelni kell. Mit tehet az, aki lecsúszik az „igénylésről”?

Az igénylésről nem lehet lecsúszni. A kérelmet a naptári éven belül bármikor be lehet adni az igénylő lakóhelye szerinti illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatalhoz, egy erre szolgáló űrlapon és a szolgáltató a határozatban szereplő időponttól már érvényesíti is a támogatást.

AZ IGÉNYT CSAK AZOKNAK KELL BENYÚJTANIUK, AKIK EZT KORÁBBAN MÉG NEM TETTÉK MEG. EGY 3 GYERMEKES CSALÁD ESETÉN AKÁR ÉVI 550 EZER FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT.

Miért fontos, hogy a kormány létrehozta a honvédelmi és a rezsivédelmi alapot?

Három hónappal ezelőtt lépett életbe a háborús veszélyhelyzet Magyarországon. A veszélyhelyzet egyik első lépéseként Miniszterelnök Úr bejelentette, hogy a bankoktól és multiktól elvont extraprofitból létrejön a honvédelmi és a rezsivédelmi alap. A honvédelmi alap tekintetében

EGY ILYEN, RÉG LÁTOTT HÁBORÚS HELYZETBEN EGYÉRTELMŰ, HOGY FEJLESZTENI KELL A HADERŐT, HISZEN NEM HIVATKOZHATUNK ARRA, HOGY MAJD A NATO MEGVÉD MINKET.

Ebből pedig a multiknak és bankoknak is ki kell venniük a részüket. A rezsialapot tekintve ugyancsak olyan időket élünk, hogy a mindig példaként emlegetett Nyugat-Európában emberek lehetetlenülnek el a magas rezsiárak miatt, és

EL KELL DÖNTENIÜK, HOGY FŰTENEK A LAKÁSUKBAN, VAGY INKÁBB MEGVESZIK A NAPI ÉLELMÜKET.

Totális káosz van Európában az elhibázott szankciós politika miatt. FORRÁS: AFP/JOHN MACDOUGALL

Németországban kisvideókkal okítják a lakosságot arra, hogy miként lehet teamécsessel és virágcseréppel védekezni a megfagyás ellen, az olasz emberek pedig úgy térnek haza a vakációból, hogy a rezsijük 100%-kal megemelkedett a nyaralásuk közben. Nagy-Britanniában is olyanok a rezsiárak, amit a háztartások már nem fognak tudni kigazdálkodni, a sort pedig hosszasan lehetne folytatni.

Totális káosz van Európában az elhibázott szankciós politika miatt.

Ön szerint mire számíthatunk ősszel és télen az európai helyzetet tekintve?

Siralmas helyzet vár Európára, ha ilyen tempóban haladunk tovább. Brüsszel szankciói egyáltalán nem működnek, sőt vissza is ütnek, hiszen azoknak leginkább az európai országok isszák meg a levét.

A romlott, megsavanyodott hab ezen a rossz ízű tortán az, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal még asszisztál is ehhez a tébolyhoz, hiszen nekik nem a magyar emberek jóléte és békéje az első, hanem az, hogy megkaparintsák a hatalmat, akár olyan áron is, hogy háborúba sodorják és tönkreteszik az országot.

Ne feledjük, a baloldal egyszer már tönkretette Magyarországot.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...