2.7 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

Tekintsd meg egy 31 000 évvel ezelőtt élt paleolit ​​nő lenyűgöző arcrekonstrukcióját!

Dátum:

Megosztás:

A maradványokról korábban azt hitték, hogy férfiak..

1881-ben a régészek egy barlangban eltemetett ember koponyáját tárták fel Mladečben, egy faluban a mai Cseh Köztársaság területén.

Abban az időben a kutatók a koponyát körülbelül 31 000 évvel ezelőttre datálták, és az egyedet férfinak minősítették, azonban tévedtek a kőkorszaki ember nemét illetően – derül ki egy új tanulmányból.

Most, több mint 140 évvel később, a kutatók kijavították ezt a hibát, és felfedték, hogy az úgynevezett Mladeč 1 koponya egy 17 éves nőé volt, aki az aurignaci korszakban élt, amely a felső paleolitikum része (körülbelül 43 000-26 000 év). ezelőtt).

A legfrissebb hírek itt!

A csapat az eredményeket egy új online könyv részeként tette közzé “The Forensic Facial Approach to the Skull Mladeč 1 (új lapon nyílik meg)” címmel, amely részletezi, hogyan minősítették át a tudósok az “Európa egyik legrégebbi homo sapiensének” nemét. “

“Amikor a koponyát külön-külön elemezték, a vonások egy hímre mutattak” – mondta Cicero Moraes, brazil grafikai szakértő és a könyv egyik társszerzője a Live Science-nek egy e-mailben. “De amikor a későbbi vizsgálatok összehasonlították a koponyát másokkal, amelyeket a helyszínen találtak, a bizonyítékok egy nőre utaltak.

A 19. századi régészeti ásatásokból gyűjtött információk, valamint a kutatók által az 1930-as években végzett igazságügyi arcrekonstrukciók, amelyek a technológia hiánya miatt korlátozottak voltak, Moraes és társszerzők, Jiří Šindelář, a GEO-CZ helyi földmérő cég földmérője és Karel Drbal, a Cseh Köztársaság Barlangigazgatásának igazgatóhelyettese CT (számítógépes tomográfia) vizsgálatokat használt a koponya digitalizált közelítésének elkészítéséhez.

Mivel a mandibula (alsó állkapocs) hiányzott, Moraes a modernkori emberi állkapcsok meglévő adatait vizsgálta, hogy kitöltse az üres helyeket, hogy hogyan nézhetett ki ez az egyén. Kapcsolódó: Nézz egy kőkorszaki nő szemébe ebben a hihetetlenül élethű arcrekonstrukcióban “Rekonstruálnunk kellett a koponyát, és ehhez a modern emberek mintegy 200 CT-felvételéből, valamint különböző népességcsoportokhoz, köztük európaiakhoz, afrikaiakhoz és ázsiaiakhoz tartozó régészeti feltárásokból származó átlagok és előrejelzések statisztikai adatait használtuk” – mondta Moraes.

“[Ez] lehetővé tette számunkra, hogy kivetítsük az emberi arc hiányzó régióit.” Miután elkészült a teljes digitális kép a koponyáról, Moraes “egy sor lágyszöveti vastagságjelzőt használt, amelyeket szétszórtak rajta” – mondta.

A legfrissebb hírek itt!

“Ezek a markerek nagyjából megmondják a bőr határait az arc egyes területein. Bár ezek a markerek élő egyedektől származó statisztikai adatokból származnak, nem fedik le az egész arcot, és nem adnak tájékoztatást az orr, a száj méretéről. és például a szemek.”

A 31 000 éves koponya digitalizált változata két szögből nézve.

A kutatók a lágyszövetek és a csontstruktúrák határainak megfelelő vonalak vetületét használták az arc közelítésének létrehozásához. (Kép jóváírása: Cicero Moraes/Jiri Sindelar/Karel Drbal)

Az adatok kiegészítése érdekében a kutatók “élő alanyok CT-felvételeit importálták, és a csontokat és a lágyrészeket deformálták, hogy megfeleljenek a közelítő arcnak” – mondta.

“A Mladeč 1 kövület esetében két CT-felvételt deformáltunk el, az egyiket egy férfié és egy nőé, és a kettő nagyon hasonló eredményt hozott.” A könyvhöz Moraes két digitális közelítést készített arról, hogy hogyan nézhetett ki az egyén. De tévedett az óvatosság oldalán, amikor az illető arckifejezéséről volt szó. „Azt választottuk, hogy a semleges arcot a hagyományok által generáljuk, hiszen megszoktuk, hogy az alkotásokat szakemberek elé tárjuk” – mondta.

A legfrissebb hírek itt!

“A trend most az lesz, hogy két megközelítést mutassunk be az alkotásokhoz, az egyik tudományosabb és egyszerűbb szürkeárnyalatos, csukott szemmel és haj nélkül, a másik pedig szubjektívabb… ahol szőrrel és hajjal színes arcot generálunk.” Bár nem túl gyakori, hogy a régészek átsorolják az emberi maradványok nemét, ez megtörténik. Moraes egy ilyen példára mutatott rá, egy Brazíliában felfedezett csontvázra, amely a „Zuzu (új lapon nyílik meg)” kövületként ismert.

“Ez az eset más volt; eleinte azt hitték, hogy nő, de később a vizsgálatok kimutatták, hogy valójában férfi” – mondta.

Egy másik esetben egy Svédországban fegyverekkel eltemetett vikingről eredetileg azt hitték, hogy férfi, de később kiderült, hogy nő – számolt be korábban a Live Science.

A koponyán kívül a kőkorszaki temetkezési helyen az eredeti ásatás során találtak még kőtárgyakat, csonthegyeket és több fogat is. Az ott eltemetett fiatal nőről azonban keveset tudunk.

via

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az ORFK-t is elérte a rezsiválság: 129 rendőrségi épületet zárnak be

A fűtési szezon megkezdését követően 129 rendőrségi épületet bezártak, avagy a Belügyminisztérium a használatukat ideiglenesen korlátozta. „A rendőrségi területi...

Januártól megszűnhet a benzinárstop

A benzin árstop további fenntartásának egyre több feltétele lenne. Az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos...

Miért vonattal ment Zelenszkijhez Novák Katalin? – Kulisszatitkok a különleges biztonsági intézkedésekről…

Szűk hálókocsiban zötyögött a belga miniszterelnökkel egy vonaton az ukrán fővárosba Novák Katalin. A TEK fegyveresei egyetlen percre...