Miközben a Jobbik nagy tempóval igyekezett a politikai spektrum közepe felé, aközben a szavazók nagy tömege indult el a közép felől a spektrum széle felé. Fél úton Vona Gábor találkozott szavazóival: szervusz Gábor, sziasztok szavazók, köszöntek egymásnak és mindenki ment tovább a maga útján. Vona befelé, a szavazók kifelé. Mire a Jobbik vezérkar észbe kapott, már messze jártak egymástól.

Míg tavasszal a Jobbik népszerűsége csúcsán volt, őszre jól láthatóan elfogyott a párt lendülete. Márciusban és áprilisban a teljes népesség körében közel 17 százalékon állt a Jobbik (Ipsos, Medián, Nézőpont, Századvég, Tárki mérések átlaga), a nyári hónapok azonban a támogatottság csökkenését hozták: szeptemberre a párt 14,7 százalékra csúszott vissza (az öt intézet átlaga). A legfrissebb októberi mérések (Tárki és Nézőpont) alapján pedig a Jobbik visszaesett a korábbi 12 százalék körüli szintre.

A Jobbik népszerűségvesztésének nem a migrációs válság az elsődleges oka. Inkább csak tünet. A néppártosodással ugyanis a párt rohamosan veszít karakteréből, és még olyan témákban is követő pozícióba manőverezte magát, ahol korábban nekik volt markáns álláspontjuk. Mint például a migráció. A Jobbik egy ideig tehetetlenül nézte, ahogy a szavazóbázisa elcseppfolyósodott, majd elkezdett átcsorogni a Fideszhez, amire a radikális párt jól láthatóan nem találja az ellenszert.

Ennek legtipikusabb példája a meghirdetett ügydöntő népszavazás ötlete. Nem nehéz észrevenni azt a lázas igyekezetet, ahogy migráció ügyben a Jobbik megpróbál túltenni a Fideszen. Ha a Fidesz aláírást gyűjt, akkor a Jobbik rálicitál és népszavazást követel.

Jobbik tüntetés

(Vona Gábor Pécsett, a menekülttábor elleni jobbikos tüntetésen.)

A Jobbik követelése azonban hamis, és ezt érzik a szavazók is. Ha fontos lenne a Jobbik számára egy népszavazás, és magabiztosak lennének a dolgukban, akkor hozzálátnának a népszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtéséhez. Gyanítom, hogy nem fognak ilyet tenni. Egyelőre tehát a Jobbik napi taktikai manőverezéssel próbálja megakadályozni a folyamatos térvesztését. Prognosztizálhatóan kevés sikerrel.