26.6 C
Budapest
2022. május. 21. szombat

Tegnap volt az anyatejes táplálás világnapja

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A világnapon külföldön és idehaza is programokat szerveznek a várandós nőknek és a kismamáknak egyaránt. Egerben egy teljes hetet szentelnek ennek a baba és a mama szempontjából is fontos témának, amelyre egy városi sétával is igyekeznek felhívni a figyelmet.

Egy édesanya szoptatja gyermekét Budapesten (MTI-fotó: Kallos Bea)

Egész hetes programsorozattal hívják fel a figyelmet a szoptatás fontosságára

Az Egerben szervezett program „A szoptatás az élet forrása” mottót kapta. Az M1 riporterének Bereczné Dobos Judit, az Összhang Egyesület tanácsadója beszélt az anyatejes táplálás fontosságáról és annak népszerűsítéséről. A tanácsadó elmondta, hogy a világnap alkalmából szervezett rendezvényen olyan beszélgetéseken és előadásokon vehetnek részt az édesanyák és a kismamák, amelyek a szoptatás elmaradhatatlanság hangsúlyozzák. Ugyanis ez a táplálás kulcsfontosságú a baba testi és lelki fejlődésében egyaránt.

Az egyesület tanácsadója Bagdy Emőkét idézte: az ismert klinikai szakpszichológus azt vallja a szoptatásról, hogy az a szentháromság egyik alappillére. Bereczné Dobos Judit ezt az elképzelést úgy magyarázta, hogy a képzeletbeli háromszög csúcsai a következőképp néznek ki a baba és a mama kapcsolatát illetően: igény szerinti szoptatás, kendőben hordozás és együttalvás.

A szakértő kihangsúlyozta, hogy az újszülött idegrendszere nagyon érzékeny, és az anya közelsége és jelenléte tudja csak letompítani azokat az ingereket, amelyek a babát érik a külvilágból. Ez különösen igaz az anyatejes tápláláskor.

Az egri rendezvény ötletgazdája Tóthné Varga Dorottya – aki maga is háromgyermekes édesanya – elmondta, hogy személyes tapasztalatai motiválták abban, hogy megszervezze a rendezvényt. Megjegyezte, hogy a gyermekei nevelése során több alkalommal belefutott abba, hogy nem voltak adottak a körülmények ahhoz, hogy nyugodtan szoptathasson, hogyha elhagyta az otthonát. Hozzátette: fontos lenne, hogy legalább a városokban rendelkezésre álljanak olyan helyek, ahol az édesanyák háborítatlan körülmények között tudják kisgyermekeiket anyatejjel táplálni.

A beszélgetés során elhangzott, hogy a hevesi megyeszékhelyen egy héten át igyekeznek felhívni a szoptatásra a figyelmet. A megvalósító civil szervezetek azért döntöttek e lépés mellett, mert úgy gondolták, hogy a nyári szünetben nagyobb figyelmet tud kapni ez a téma. A programsorozaton elhangzó előadások a szoptatás különböző fázisaihoz kapcsolódnak, többek között kitérnek az első napok nehézségeire is. De mentálhigiénés tanácsadással is várják az érdeklődőket.

Több mint 800 ezer gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya

A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni. Az utóbbi 15 évben azonban világszerte szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya, emellett az újszülötteknek majdnem a fele nem jut időben az egészséget megalapozó előtejhez – olvasható az Első 1000 Nap nevű tájékoztató program közleményében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint az az ideális, ha az újszülött életének első órájában találkozik az úgynevezett kolosztrummal, azaz előtejjel, majd az első félévben csakis anyatejet fogyaszt. A későbbiekben sem szabad hirtelen megszakítani az anyatejes táplálást: az első két életévben, a hozzátáplálás időszakában is erre érdemes elsősorban támaszkodni.

A felmérések szerint ugyanakkor a kizárólagos anyatejes táplálás elterjedése mit sem változik: az utóbbi 15 évben globális szinten csak 7 százalékpontot növekedett, és általánosan elmondható, hogy az első órában pusztán az újszülöttek 45 százaléka jut előtejhez. A WHO és az UNICEF felmérései szerint évente több mint 820 ezer öt év alatti kisgyermek és 20 ezer kismama halálában játszik szerepet az anyatejes táplálás elmaradása vagy a nem megfelelő szoptatás, pedig a megfelelő szoptatás számtalan egészségügyi előnnyel jár.

Bizonyított, hogy optimális szoptatással akár a felére csökkenthető az olyan gyakori gyermekkori betegségek kockázata, mint a hasmenés vagy a különböző légúti fertőzések. A szoptatás emellett megvédheti a csecsemőt az asztmától, a bölcsőhaláltól vagy a középfülgyulladástól, és csökkentheti a túlsúly és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Emellett azt is kimutatták, hogy a gyermekek agyfejlődésére és szellemi képességeire is pozitív hatással van: akár 2,6 ponttal is megemelheti az IQ-szintet.

Az anyatejes táplálás ráadásul a kismamák egészségét is megvédi: csökkenti a szívproblémák, a 2-es típusú diabétesz, valamint a petefészek- és mellrák kialakulásának esélyét, közvetlenül a vajúdás után pedig elősegíti a méh összehúzódását és csillapítja a szülés utáni vérzést – idézi a közlemény Csordás Ágnesnek, a Magyar Védőnők Egyesületének elnökének, az Első 1000 Nap program szakértőjét.

Sokaknál az első fél éves, kizárólag anyatejen alapuló étrend sem valósul meg, noha a WHO ajánlása szerint kétéves korig érdemes folytatni az anyatejes táplálást, a 20-23 hónapos gyermekek több mint felénél már korábban elhagyják a szoptatást. Ezen a tendencián szeretne javítani az Egészségügyi Világszervezet is, amely külön célként tűzte ki a kizárólagos szoptatás arányának növelését.

Az anyatejes táplálás elterjedését nehezíti egyebek mellett, hogy az újszülöttek egy része képtelen az anyatejes táplálkozás megkezdésére, és a kisebesedett, fájdalmas mellbimbó is gyakran jelent gondot. Sok esetben nehézséget okoz még a mell vérbősége vagy formája, illetve az anyatejhiány és a szülés utáni stressz is. A szoptatással kapcsolatos gondok gyakran a kismamák tudatlanságára vagy bizonytalanságaira vezethetők vissza, ezért kifejezetten fontos lenne az egészségügyi szakemberek aktívabb bevonása és új támogatói rendszer kialakítása – derül ki közleményből.

Augusztus elsején indul az anyatejes táplálás világhete, amelyet 1992-ben azért jelöltek ki, hogy világszerte hirdessék a szoptatás fontosságát és előnyeit, valamint felhívják a figyelmet a megoldandó problémákra, amelyekkel a kismamáknak táplálás közben kell szembenézniük. Az anyatejes táplálás jelentőségét olyan nemzetközi szervezetek is hangsúlyozzák, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vagy az UNICEF.

Forrás: MTI, M1

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Erdély lesz a NATO elrettentő hadseregének a központja

A NATO romániai harccsoportját (Battle Group Forward Presence – BGFP) azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével alakítják...

Török harci repülőgépek sértették meg a görög légteret egy amerikai támaszpont közelében

Athén a történtek miatt tiltakozását fejezte ki a török nagykövetnél, s tájékoztatta az ügyről az EU-t, a NATO-t...

Gárdony polgármestere szerint a kutyasétáltatók vigyék haza a kutyaürüléket – Szólj hozzá!

Tóth István, Gárdony polgármestere egy Facebook-posztban számolt be arról, hogy a családjával idén is részt vett a TeSzedd! országos szemétszedő akción,...

Vége a találgatásoknak: Kiderült, ennyit ér Berki Krisztián hagyatéka

Berki Krisztián halálával nem csupán egy fiú, egy apa, egy férj és egy barát távozott, de egy márka...