1 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Tarnai Richárd: visszaszorulóban az árubemutatókkal kapcsolatos visszaélések

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Míg az 1990-es években az árubemutatók mellőzték az erőszakos értékesítési törekvéseket, addig az utóbbi évekre már egyre nagyobb nyomás alá helyezik a termékismertetőkön megjelenteket – idézte fel a Rádió Orienten Pest megye kormánymegbízottja, rámutatva: a nagyobb haszon érdekében változtak a módszerek, a helyszínek és növekedett az eladni kívánt termékek értéke is.

A tisztességtelen kereskedelmet folytató vállalkozások újabb és újabb eszközöket találnak arra, hogy kihasználják az embereket. A siker érdekében lehetővé tették a helyszíneken a hitelfelvételt is, hogy a méreg drága készülékek és szolgáltatások megvételére nyomban a helyszínen rávegyék az érdeklődőket, sokszor a termékek forgalmi értékének többszöröséért.

Az utóbbi időben a tisztességtelen kereskedők az árubemutatók helyett áttértek az egészségügyi vizsgálatoknak álcázott termékértékesítésekre.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya ezért országos témavizsgálat keretében ellenőrizte az árubemutatókat és az álcázott termékértékesítéseket, hogy kiszűrje ezeket a cégeket – ismertette Tarnai Richárd. Hozzátette: a kormányhivatal folyamatos ellenőrzéseinek célja egyrészt az időskorú lakosok figyelmének felhívása, másrészt a vállalkozások tisztességtelen magatartásának szankcionálása

A vizsgálatoknál problémát okoz, hogy míg a termékbemutatókra korábban bárki elmehetett, az utóbbi időben már névre szóló meghívóval lehet részt venni ezeken az eseményeken. Sőt a legújabb módszer, hogy az embereket egyedül hívják be, négyszemközt történik a meggyőzés, ennek következtében tanú sem lehet jelen. Így nehezebb az ellenőrök álcázott beépülése is.

Kollégáim kreativitása azonban végtelen, így megtalálják annak módját is, hogy ezekre a zárt találkozókra is bejussanak”

– hangsúlyozta a szakember.

A felderítésekhez részletes információgyűjtésre, több helyszíni szemlére is szükség van. A kormányhivatal a vizsgálatok és a bejelentők tanúvallomásai alapján az esetek kétharmadában szabott ki több millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot, a vállalkozások tisztességtelen magatartása miatt. Kötelezték továbbá a vállalkozásokat, hogy a fogyasztókkal szemben alkalmazott, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot szüntessék meg.

Visszaszorulóban van a visszaélések száma – állapította meg Tarnai Richárd, ismertetve, hogy

míg három éve 43 megalapozott panaszbejelentés érkezett egy évben, addig idén eddig még csak 26.

Elmondható tehát hogy harmadával csökkent az árubemutatókkal kapcsolatos visszaélések száma. Ez a csökkenése a jogalkotás területén bekövetkezett szigorításoknak is köszönhető – fűzte hozzá a Rádió Orient vendége. A Pest megyei kormánymegbízott elmondta: a korábbi kereszténydemokrata törvénymódosítási javaslatnak eredményeképpen három területen is jelentősen keményedtek a szabályok.

Forrás: orientpress

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...