3.7 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Tantárgy lett a befőzés és a lekvárkészítés

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Kossuth Rádió/Napközben

Újra be kellene vezetni a háztartástant az iskolákban, és fontos lenne megtanítani a gyerekeknek a családi munkamegosztást is.

Sok gyerek és fiatal felnőtt sem tudja, hogy „mi fán teremnek” a gyümölcsök. Nem tudják, hogy néz ki a karalábé, vagy a sárgadinnye. A befőzésről, a lekvárkészítésről, vagy a savanyúságkészítéséről meg végképp fogalmuk sincs.

 Tantárgy lett a befőzés és a lekvárkészítés 1

A Somogy megyei Törökkoppányiban ezen kívántak változtatni. Tantárgy lett a befőzés és a tartósítás az általános iskolában. Az iskola célja, hogy a gyerekek elsajátítsák a befőzés elméleti és gyakorlati ismereteit, hogy akár felnőttként kereset kiegészítésre is szert tudjanak tenni. Hiszen az elrakott lekvárt, vagy savanyúságot akár értékesíteni is tudják majd.

„Egyre kevesebben élnek már Törökkoppányiban, és sok szőlőhelyet és gyümölcsöst senki nem használ, ezeket a gyümölcsöket gyűjtjük össze és használjuk fel” – mondta a törökkoppányi általános iskola igazgatója, Varga Andrea.

lekvárfőzésLekvárkészítés Panyolán (MTI-fotó: Balázs Attila)

A gyerekeket megtanítják a savanyú- és befőtt készítésre, továbbá házi készítésű szappanokat is gyártanak. A programot 5 éve kezdték el, tanórán kívüli foglalkozás keretében. Mára azonban már az új kerettantervükbe is beépítették, az osztályfőnöki, a technika és a matematika tantárgyak keretében.

Az elrakott termékeket később értékesítik a gyerekek, a befolyt összeg pedig az osztálypénzt gyarapítja. Varga Andrea úgy véli, hogy ez a gyerekek számára hasznos tevékenység, egy újszerű élmény, és ezen túl fejleszti az osztályok összetartó erejét is. „Nagyon sok a hátrányos helyzetű gyerek is, akiknek, ha ez nem is kitörést, de kereset kiegészítési lehetőséget fog nyújtani” – mondta az iskolaigazgató.

befőzés és lekvárkészítés

Újra be kellene vezetni a háztartástant az iskolákban– ezt már Jenei Jánosné, befőző mester mondta, aki úgy véli, hogy fontos lenne megtanítani a gyerekeknek a családi munkamegosztást is. „Annál jobb nincs, mikor a család közösen elrakja a kertben megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket” – magyarázta.

Jenei Jánosné arról is beszélt, hogyha valaki panelben lakik, akkor sem lehetetlen küldetés a befőzés. A piacon ugyanis könnyedén beszerezhetjük az őstermelőktől a zöldségeket és gyümölcsöket, amit otthon kényelmesen elrakhatunk télire.

Öt évvel ezelőtt három településen a Völgy Hangja Egyesület indította el azt a kezdeményezést, hogy az iskolások megismerkedjenek a befőzés, a tartósítás folyamatával. „A Völgy Hangja a mélyszegénységben élők integrációjáért a tabi kistérség három településén indította el projektet. Ahogy az egyesület projektvezetője Madarász Anna elmondta: nagyon örülnek neki, hogy a tantervbe is bekerülhetett a program” – mondta.

A projekt célja az volt, hogy az apró, elöregedő somogyi falvakban tartsák az embereket, ugyanis az elvándorlás jelentős problémát jelent. „Ezzel a programmal is azt szeretnénk, hogy ösztönözzük a fiatalokat arra, hogy önfenntartással, vagy vállalkozás indításával lássák azt, hogy vidéken is érvényesülni tudnak, nem kell elhagyni a településeket” – mondta Madarász Anna a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Többszörösen törvényt sértett az a horgász, aki egy anyapontyot 300 ezer Ft-ért kínált eladásra!

A Nébih keddi közleménye kiemeli: a halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes...

Szőrnyű baleset Szabadegyházánál.., az idős sofőr a helyszínen elhunyt..

Borzalmas fotókon, ahogy átszúrta a kocsit a nyitott sorompó, esélye sem volt az idős sofőrnek Halálos kimenetelű közúti közlekedési...

Kitört a cukorhiány: Budapesten és vidéken is érdemes korán kelni, ha még vásárolnál

A budapesti és a vidéki üzleteket járva is az látszik, hogy lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor,...

Szülők figyelem! Tegnaptől indult el, hogy legalább 18 C-fokos léghőmérsékletet kell biztosítani a köznevelési – és oktatási intézményekben!

Közfoglalkoztatási Támogatások Keretrendszere: A köznevelési és szakképzési intézményekben hétfőtől (november 28-tól) minimum (legalább) 18 C-fok hőmérsékletet kell biztosítani! Azokban...