26 C
Budapest
2022. augusztus. 11. csütörtök

Tánc az aluljáróban és a hegyen: júliusig tart a PLACCC Dance fesztivál Budapesten..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A PLACCC Fesztivál táncfókuszú különkiadása, a PLACCC Dance – alkalmazkodva a járványügyi szabályozásokhoz – izgalmas köztéri és természeti helyszíneken kínál kikapcsolódási lehetőséget július 2-ig Budapesten.

A közreműködő alkotók kreativitásának és innovativitásának köszönhetően sokszínű program született. Lesz a nézők előadásában születő koreográfia vagy művészet és sport találkozásából létrejövő táncelőadás is. A kizárólag magyar alkotókkal induló PLACCC Dance produkcióiban kiemelt jelentőséget nyer a távolság, a természet és az ember viszonya, a klímaváltozás, disztópikus jövőképünk vagy akár a jelen iránti nosztalgia. A PLACCC Dance programjai többségében ingyenesek, de támogatói jegyeket válthat a közönség.

Mindenki ezt olvassa most!

A PLACCC Fesztivál 2008 óta mutat be olyan művészeti alkotásokat, amelyek kimozdulnak a művészet hagyományos helyszíneiről, a színháztermekből és a galériákból. Az elmúlt csaknem másfél évtized alatt születettek emlékezetes produkciók a Blaha Lujza tértől a Csepel Művek gyártelepén és az egykori tévészékházon át egy mozgásban lévő teherautó platóján, egy elhagyatott úszómedencében és egy falmászó sportklubban, vagy éppen pécsi utcákon és lakásokban.

A PLACCC Fesztivál idén tavasszal táncfókuszú különkiadással jelentkezik Budapesten, amelynek alkotói kreatív és innovatív módon alkalmazkodtak a jelenlegi helyzethez, a biztonságos távolságtartás követelményét nem akadályként, hanem lehetőségként felfogva hoznak létre köztéri alkotásokat. A művészek nagy nyitottsággal fordulnak a városi terek vagy a természeti környezet felé, és szívesen használják ki az úgynevezett helyspecifikus alkotásban rejlő lehetőségeket – akár már hosszabb ideje dolgoznak köztéren, akár esetleg első alkalommal vállalkoznak a színházterem elhagyására. A felkért művészek a járványhelyzethez alkalmazkodó előadásokkal készülnek, amelyek során a szervezők kiemelt hangsúlyt fektetnek a közreműködők és közönség biztonságára.

Mészáros Máté előadása, A távolság mechanikája a statikus és dinamikus testek között keletkező távolság jelenségét vizsgálja, a térben elhelyezkedő testek találkozásának variációit mutatja be, hogy ezáltal beindulhasson a szabad értelmezés lehetősége a nézőben. Az előadásnak ez esetben egy „Covid-biztos” változata valósul meg: a koreográfiák meghatározó mozdulatsorait köztéren megtalálható piktogramok segítségével maguk a „közönség” tagjai hajthatják végre önállóan, így az aktív nézői szerepből kvázi előadói szerepbe lépve. A produkció folyamatosan látogatható, indulópont: Széllkapu, Millenáris Park (1027 Budapest, Margit körút)

Mindenki ezt olvassa most!

Stern Lili NOWstalgy című előadása egy autonóm podcast ünnepség a szabadságról, a közösségről és az önállóságról. Milyen együtt lenni újra? Milyen magunkat megérteni és megérezni abban, ami körülvesz bennünket? Az előadás célja kötetlen, önálló, nonverbális játékba hívni az érdeklődő résztvevőket és így közösségi élményt létrehozni. Az 50 perces séta a Hármashatárhegyi Repülőtérről indul és megadott időpontokban, május 28. és június 18. között, félóránként, maximum 10 fős turnusokban lehet bekapcsolódni, de az érdeklődők a megadott időpontokon kívül önállóan is bejárhatják a podcast útvonalát. Az előadás a Bethlen Téri Színházzal együttműködésben, a színház Ambíció tehetségprogramjában jött létre.

A Hollow művészcsoport (Szeri Viktor, Páll Tamás, Muskovics Gyula) Summit című, hibrid műfajú előadásának köztéri változata immerzív technológiákat, valamint a koreográfia, a szerepjáték és a költészet eszközeit alkalmazva egy bolygószintű esemény eljövetelét vizionálja, amely radikálisan megváltoztatja a Földön az életkörülményeket. A Summit mintha már a 2019-es bemutatókor megjövendölte volna azt a bizonytalan és elkülönült létmódot, amellyel a Covid-19 kitörése óta világszerte szembesülünk. Az előadás június 6-án látható a Boráros téri aluljáróban.

A Ziggurat Project Unplugged című kültéri táncprodukció inspirációja a sziklamászás, mint mozdulatról mozdulatra kidolgozott aprólékos koreográfia, így olyan mozgásformák születnek, amelyek a tánc és a mászás határán állnak. A műfaji határokat áthidaló, a művészeten és a sporton átívelő, formabontó előadást június 2-án a budai Kecske-hegyen mutatják be a PLACCC Dance fesztiválon.

Mindenki ezt olvassa most!

Részletes program

Stern Lili: NOWstalgy

Időpont: 2021. május 28. és június 18. félóránként induló max. 10 fős turnusokban

A séta hossza 50 perc

Helyszín: Hármashatárhegyi Repülőtér

A közönség a megadott időpontokon kívül önállóan is bejárhatja a podcast útvonalát.

Hollow művészcsoport (Szeri Viktor, Páll Tamás, Muskovics Gyula): Summit

Időpont: 2021. június 6.

Helyszín: Boráros téri aluljáró

Ziggurat Project Unplugged

Időpont: 2021. június 2.

Helyszín: Kecske-hegy

Mészáros Máté: A távolság mechanikája

Időpont: folyamatos

Indulópont: Széllkapu, Millenáris Park, 1027 Budapest, Margit körút

Mindenki ezt olvassa most!

Bővebb információ: itt!

A PLACCC Dance szervezői kérik a közönséget, hogy az előadások során minden esetben tartsák be a járványügyi előírásokat, viseljenek maszkot és ügyeljenek a biztonságos távolságtartásra. A műsor- és helyszínváltoztatás jogát – jobban, mint bármikor – a szervezők fenntartják.

blikk

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Kim Dzsong Un fényes győzelmet hirdetett a covid felett – Közben a húga kikotyogta, hogy a nagy vezér is lázas beteg volt

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un fényes győzelmet hirdetett a Covid-19 felett, közben azonban a nővére elmondta, hogy...

A fél országra figyelmeztetést adtak ki: hidegörvény jön – Ilyen időjárásra lehet számítani csütörtökön

Egy hidegörvény érkezik kelet felől, erőteljes-gomolyfelhő képződésre és elszórtan záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk csütörtökön. A sok napsütés mellett egyre...

Tűz ütött ki csütörtökre virradóra egy faipari üzemben, Magyarbánhegyesen.

Hét városból riasztottak tűzoltókat, mert akkora a tűz, hogy a falu is veszélyben van Tűzoltóink a katasztrófavédelmi munkatársaikkal együtt...

Ezért nincs a hazai boltokban elég cukor

Cukorhiányra panaszkodnak a vásárlók. A boltokban vagy nem lehet kapni cukrot, vagy az üzletek limitálják a megvehető mennyiséget. Magyarország...
facebook