11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeHírekFőhírekTámogatta az Országgyűlés Svédország NATO-hoz csatlakozását

Támogatta az Országgyűlés Svédország NATO-hoz csatlakozását

A parlament döntött: Svédország lehet a NATO 32. tagországa.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után két észak-európai ország is úgy döntött, hogy feladja semlegességét, és elsősorban az orosz fenyegetés miatt csatlakozni kíván a NATO-hoz. 2022. május 18-án Finnország nyolc évtizedes, Svédország két évszázados katonai semlegességét feladva hivatalosan is benyújtotta csatlakozási kérelmét a transzatlanti katonai szövetségbe.

A felvételhez szükség van minden NATO-tagállam támogatására, és a nemzeti parlamentek ratifikációja csak egy idei ment gyorsan, Törökország és Magyarország is hosszabban blokkolta a bővítést. Ankara elsősorban a kurdoknak nyújtott támogatást miatt, a magyar kormány pedig elsősorban a finn és svéd jogállamisági kifogások miatt vonakodott, de Finnország esetében végül kevesebb mint egy év elteltével, 2023. március 27-én az Országgyűlés támogatta a csatlakozási kérelmet, és az északi ország április 4-én lett a szövetség 31. tagországa.

Svédország ügyében hosszabban húzódott a ratifikáció, utolsó előttiként idén január 24-án a török parlament jóváhagyta a csatlakozását, így már csak a magyar Országgyűlés támogató döntése hiányzott. Noha felszínen éles szócsata volt Budapest és Stockholm között, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök még egy budapesti meghívásra nemet mondott először, ám végül a háttértárgyalások sikerre vezettek, mert múlt pénteken a két kormányfő Budapesten már a megállapodásról számolt be, amelynek része lett egy nagyszabású hadiipari együttműködés is.

Ezzel egyidejűleg Kocsi Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt kérte a házelnöktől, hogy február 26-án tűzze napirendre a svéd NATO-csatlakozásról szóló zárószavazást. Az előterjesztést már tavaly márciusban megvitatta az Országgyűlés. Kocsis Máté jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat végszavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja.

Az Országgyűlés hétfői ülésén szavazott a svéd NATO-tagságról: 188 támogató szavazattal, hat ellenében ratifikálta Svédország csatlakozásáról szóló előterjesztést.

Történelmi nap

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását. Az X-en közzétett üzenetében a svéd kormányfő leszögezte: Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén.

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem