15.2 C
Budapest
2022. május. 18. szerda

Tálas Péter: egyedül Putyin tudja, hogy támad-e Oroszország

Dátum:

Megosztás:

A Nyugatnak nagyon oda kell figyelnie, hogy a világ szemében ne tűnjön fel olyan szereplőnek, akit egy háborús fenyegetéssel meghátrálásra lehet késztetni – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Joe Biden amerikai elnök szerdán, hivatalba lépésének egyéves évfordulója alkalmából tartott tájékoztatóján megismételte azt a korábbi amerikai álláspontot, hogy Oroszország le fogja rohanni Ukrajnát, “a helyzet rendkívül veszélyes”. Washington ugyanakkor többször tárgyalásokat sürgetett és nem zárta ki egy csúcstalálkozó lehetőségét sem. Exterde Tibor Tálas Péterrel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetőjével beszélgetett egy esetleges fegyveres konfliktus kirobbanásának esélyeiről. Tálas Pétert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetőjét hallották.

“Egyedül Putyin tudja, hogy támad-e Oroszország. Minden arra mutat, hogy az oroszok olyan tevékenységet végeznek, mintha támadni szándékoznának, de tudjuk azt, hogy az erővel, az erőszakkal való fenyegetéssel való kommunikáció az az orosz biztonságpolitika szerves része, ebben nagyon kifinomult és és hatékony eszközt lát” – mondta az InfoRádióban Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője szerint a hosszú felkészülés arra utaló lépés, hogy fegyveres konfliktus lehet, és ez előbb-utóbb olyan helyzetet teremthet, hogy akkor is muszáj lesz támadni pusztán presztízsszempontokból, ha egyébként nem teljesen biztosak ennek sikerében.

Az eszkaláció méretét egyelőre csak tippelgetik az elemzők, pedig ez fontos kérés, hiszen Ukrajna itt van a szomszédunkban, ráadásul nem is NATO-tag. Abban nagyjából egységes az álláspont, hogy egy esetleges támadás valószínűleg a két szakadár köztársaságra terjedhet ki, esetleg a szakadárok és a ukrán hadsereg közötti vonalra, vagy annak mentén elhelyezkedő katonai objektumokra.

“Ahhoz, hogy további területeket szerezzenek, olyan szárazföldi műveleteket kellene végrehajtani, amiben orosz áldozatok is lehetnek, és az ilyen áldozatokkal járó konfliktust azért nem szívesen vállalja a moszkvai vezetést. Valószínűleg inkább rakétákkal fogja próbálni pontszerűen, pontos lövésekkel gyengíteni az ukrán haderőt” – vélekedett Tálas Péter.

A katonai erőfelmutatás Oroszországnak akár diplomáciai sikert is hozhat, mert az elmúlt hónapban mindenki arról beszél, hogy Oroszország megtámadhatja Ukrajnát, hogy Oroszország olyan követeléseket fogalmaz meg, amin gondolkodni kell, ezért a NATO-nak és az Egyesült Államoknak arra nagyon oda kell figyelnie, hogy a világ szemében ne tűnjön fel olyan szereplőnek, mert az a hitelességét ásná alá, akit egy háborús fenyegetéssel vagy akár eszkalációval meghátrálásra lehet késztetni.

“Ukrajna nem része a NATO-nak, nincsenek ugyanolyan garanciák biztonsági szempontjából Kijevnek, mint amilyenek mondjuk a balti államoknak. Ez egy egy nagyon kényes helyzet mindkét részről, mert elképzelhető az is, hogy Oroszország elkezdi ezt a háborút, és semmit nem fog elérni azokból a stratégiai céljaiból, amit maga elé tűzött” – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Kapcsolódó hang

Tálas Péter: egyedül Putyin tudja, hogy támad-e Oroszország

A hang itt érhető el!

Nyitókép: MTI/AP

Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Kapcsolódó hírek

Még előtte állt az egész élet: barátja szeme láttára zuhant a mélybe a 23 éves lány

Barátja szeme láttára vesztette életét egy fiatal nő. Még előtte állt volna az egész élete. A Romániából származó Nane-losana Bodea május...

Az a helyzet, hogy megöregedtél, kisanyám

Azt hitted, hogy nem fog megtörténni, ugye? Azt hitted, hogy megúszod, mert veled és a testeddel ilyesmi nem...

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Elhagyták az ukránok az Azovsztal acélgyárat.. Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban,...

Hatalmas nemzeti lobogó ékesíti a megújuló Citadellát

Nem egészen három hónap alatt valósította meg a ZÁÉV a grandiózus lobogót és annak tartozékait. A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market...