13.3 C
Budapest
2022. október. 1. szombat

Talán te sem gondolnád, hogy innen kerül a ponty a karácsonyi asztalra..

Dátum:

Megosztás:

Magyarország egyik legidősebb mesterséges tavából, az Öreg-tóból kerül a karácsonyi asztalok többségére a ponty.

Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé a tatai Öreg-tó. Most is innen kerül a ponty a magyar asztalokra karácsonykor. A ripost 7 hetilapot Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója kalauzolta.

Lévai Ferenc a zsilipet mutatja Fotó: Ripost

„A tó vizének 70-75 százalékát már leengedték, közepén embert és halászt próbáló iszap van, de hát az a humusz a halnak. Azért kell leengedni ezt a tavat minden évben, mert a halat minden évben ki kell belőle venni. Fontos, hogy annyi hal legyen benne, ami nem terheli meg a vizet, nem kell túl sok táplálékot adni, de folyamatosan mozgatja a tóiszapot. Ez nagyon fontos, mert ha felbomlik az egyensúly, akkor kékalgás lesz a víz„ – magyarázza a szakember.

ilyen óriási hálóval halásznak Fotó: Ripost

„Ami ide kerül a hálóba, ennek a 80 százaléka a karácsonyi halellátáshoz megy. Ez a hal különösen finom, a nagyobbak, a 8-10 kilósak vagy annál is nagyobbak mennek a horgásztavakba. A becsülendő zsákmányhoz, a nagy testű halakhoz innen lehet legálisan hozzá jutni. Ezeket a halakat eladjuk, hadd élvezzék a horgászok is” – mondja Lévai Ferenc.

 

Többek között az ilyen nagy harcsákat a horgásztavakba viszik át Fotó: Ripost

A szakember elmondása szerint idén nagyon-nagyon rossz haltermésünk volt, nem csak a gabona került bajba, nem csak a szőlő lett kevesebb, bizony a haltermelés is kevesebbet hozott az idén, mintegy harmadával. A Dunántúlt agyon vágta az aszály, nem voltak vizeink, a kis vizekben iszonyatos kár keletkezett és ez sajnos kitartott egész évben.

„Nagyon sok kolléga komoly bajba is került ezért. A Tiszántúlon kicsit könnyebb volt, mert az elődeink által megépített öntöző rendszerek vizet tudtak biztosítani a halastavaknak. Ott ezért kiegyensúlyozottabb volt a haltermelés, mint az ország többi részén. Sajnos a rettenetes meleg nem használt a hal növekedésének sem. A kora tavaszi hideg április és május pedig bizonyos táplálék jó részét elvitte és nem tudtuk kihasználni. Gyenge évet zárunk„ – mondja Lévai Ferenc.

A szakember azt is elárulta: megfogadták, hogy addig nem adnak exportra halat, amíg a magyar belföldi piac minden szegmense ki nincs elégítve. „Nekünk, magyaroknak, magyar halászoknak az a legfontosabb, hogy idehaza a belföldi ellátás zavartalan legyen. Mindenki, aki halhoz akar jutni, legyen az kedves vevő, halfogyasztó, étterem vagy horgász, az megkapja a maga halát” – hangsúlyozza a szakember.

 

Az ilyen kisebb halak 80 százaléka a karácsonyi asztalra kerül Fotó: Ripost

Ekkor vedd meg a halat!

Ne hagyjuk huszadikára. Ha a hónap elején megvesszük a halat, akkor még nincs tömeg, nagy a választék. Ha betesszük a hűtőbe, 3 hétig a világon semmi baja nem lesz. Spóroljuk meg azt a tülekedést, ami az utolsó napokra jellemző, a 3-4 hetes hűtőben tartott hal pont annyira friss, mintha tegnap még élt volna. Az édesvízi halaknál 2-3 hónap hűtőben tárolás az, ami már érződik a frissességen. Lévai Ferenc azt javasolja mindenkinek, hogy a hónap elején bátran vegyék meg a karácsonyi halat.

ripost, ripost7

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autó égett az M5-ösön, Kecskemét közelében

Kigyulladt egy autó Kecskemét közelében, az M5-ös autópályán. Egy személyautó motortere és műszerfala égett az M5-ös autópálya 93-as és...

Tinik előtt végzett önkielégítést az ismert festőművész – Érthetetlen, miért nem vették őrizetbe B. Tamást (18+)

Hátborzongató, da sajnos, igaz történés: A városszerte ismert hobó festőművészből órák alatt közellenséggé vált B. Tamás Nagykőrösön, ahol...

Egyre nagyobb a baj a Gazprommal: veszélyben az utolsó, Magyarországra tartó gázvezeték is – Megszólalt a külügy..

A Gazprom belengette, hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra tartó gázvezetékét is. A Gazprom belengette hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra...

Úgy néz ki, mégis lesz karácsonyi vásár Budapesten

Elvi hozzájárulását adta a belváros önkormányzata a Vörösmarty téri karácsonyi vásár megrendezésére az Advent Bazilika esemény szervezőinek, miután...