1.1 C
Budapest
2022. november. 29. kedd

Talán a legkíméletlenebbül emelkednek a temetkezési díjak, a temetkezési szolgáltatók évente többször akarnak emelni!

Dátum:

Megosztás:

A magyar temetkezési szolgáltatók is bajba kerültek a rezsiválság miatt. Ezért most azt kérik a kormánytól, hogy az évi két alkalom helyett többször is emelhessenek árat, különben decemberre soha nem látott mértékben szállnak majd el a temetési költségek.

A KSH adatai szerint 2022 augusztusában egy átlagos koporsós temetés 331 990 forintba került, míg egy urnás 236 420-ba, ám ez a helyzet a temetkezéssel foglalkozó cégek szerint viharos gyorsasággal változik majd.

A hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben – közölte Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke.

A legfrissebb hírek itt!

A temetkezési szektor vállalkozásainak képviselői a napokban összeültek, hogy áttekintsék a helyzetet, megvitassák, milyen gazdasági nehézségekkel szembesül a szektor – mondta Palkovics Katalin. Egyebek mellett arról egyeztettek, hogy segítséget kérnek a kormánytól. Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter ugyanis szeptember elején támogatást javasolt az energiaintenzív ágazatokban működő kis- és középvállalatoknak, ez azonban csak a hazai termelői szektorra vonatkozott, a szolgáltatókra nem – magyarázta Palkovics Katalin. Hozzátette: azt szeretnének elérni, hogy legalább a nagy gázigényű krematóriumokat vonják be a  kis- és középvállalatok azon körébe, amelyek kormányzati segítséget kapnak, vagy oldják fel az évi kétszeri árkorrekcióra vonatkozó korlátozást.

Palkovics Katalin szerint a kedvezőtlen gazdasági környezet más területeken is érezteti hatását. A szolgáltatók jelentős emberi erőforráshiánnyal is küzdenek, kevés a temetkezésben dolgozó munkatárs, nagy a fluktuáció. Ezt jórészt az okozza, hogy ez a munka meglehetősen megterhelő mentálisan, sokáig nem lehet bírni, és miközben sokan távoznak a temetkezési cégektől, kevés az utánpótlás. Ennek hatása az árképzésben is érezhető.

A magyar krematóriumok döntő többsége magántulajdonban van, kisebb részüket pedig önkormányzatok üzemeltetik.

„A jelenlegi kaotikus energiahelyzet, a költségnövekedés az utóbbiakat sújtja a legjobban, de az egész szakmát kedvezőtlenül érinti” – mondta Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Szövetségének elnöke, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja.

A legfrissebb hírek itt!

„A gáz és a villamosenergia árának emelkedését a hamvasztási szolgáltatások árában is érvényesíteni kell. Az, hogy évenként csak kétszer emelhetjük fő szolgáltatásaink árát, más vállalkozásoknál negatívabban érinti a szakmánkat. Ha ezt eltörölnék, megszűnne az árazás bizonytalansága. Mivel nem látható előre, hogy a következő fél évben milyen változások következnek be a költségeikben, a szolgáltatók kénytelenek előre kalkulálni a költségváltozást, ez pedig esetenként indokolatlanul magasabb árszabáshoz vezethet” – magyarázta Tóth Zoltán.

A hamvasztási piac szereplőit a jelenlegi, bizonytalan helyzet eléggé megviseli: van olyan krematórium, ami az előző féléves árához képest csak tízszeres áron tudott újraszerződni az energiaszolgáltatóval. Ezek esetében biztosan megjelenik az új, decemberi árszabásban a gáz árának drasztikus emelkedése.

“Örülnénk, ha nem csak félévente tudnánk árat korrigálni, és az is segítene a szektoron, ha a krematóriumokat is bevennék az államilag támogatott energiaintenzív ágazatok körébe. Minderről az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület már befejezte az egyeztetést, a héten fordulunk a minisztériumhoz ezzel a kezdeményezésünkkel”

– mondta Tóth Zoltán a Magyarországi Krematóriumok Szövetségének elnöke.

Nyitókép: Hirmagazin.eu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Varga Judit szerint már több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Eddig több mint 700 ezren töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette ki Varga Judit...

Újrahasznosított fűtőelemeket használhatnak Pakson

Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést. Zajlanak az egyeztetések a Paksi...

Apró dolgokról… – About small things…

Úgy tűnik, sokan furcsának találják, ha az ember boldogsága az élet apró dolgaiból fakad, holott az valójában nem...

Hogyan vásárolhatunk az interneten az OTP telekóddal?

Hogyan vásárolhatunk az interneten az OTP telekóddal? Egyre népszerűbb és elterjedtebb az a vásárlási forma, melyet az interneten keresztül...