1.1 C
Budapest
2023. december. 4. hétfő

Szülésturizmus: Argentínába utaznak az állapotos orosz nők

Dátum:

Megosztás:

Százak szülhettek tavaly Buenos Airesben Oroszország helyett.

Az ukrajnai háború kezdete óta jelentősen megugrott azoknak az orosz nőknek a száma, akik a vízummentes utazás ritkaságszámba menő lehetőségét kihasználva a dél-amerikai országba utaznak, hogy ott szüljék meg gyermeküket.

Az újszülöttek ezzel egyben argentin állampolgárokká is válnak

írja a The Guardian.

A szülésturizmus nem új, az azonban újdonság, hogy Argentína kulcsszerepbe kerüljön. Az oroszokat érintő szankciók hatására a számukra továbbra is vízummentes beutazást kínáló Argentína vonzó célponttá vált, sok család érkezik az országba, hogy itt szülessen meg gyermeke, aki egy második állampolgárság ajándékát is élvezheti ezáltal. Az országban meghirdetett részleges mozgósítás szintén erősíthette a dél-amerikai országba utazók elhatározását.

Georgij Polin, az argentínai orosz nagykövetség konzuli osztályának vezetője szerint tavaly 2000-2500 orosz költözött Argentínába, akik közül sokan az országban szülni tervező nők voltak. „Jövőre ez a szám 10 ezerre nőhet”

Polina Cserepovitszkaja is egy közülük: azt mondja, nem sokkal a háború kezdete után tudta meg, hogy várandós.

A legfrissebb hírek itt!

„Ahogyan észrevettük, hogy bezárulnak körülöttünk a határok, tudtuk, hogy találnunk kell egy országot, ahova elköltözhetünk. Remélem, hogy az argentin útlevél kapukat nyit majd meg a gyermekem előtt” – mondta. Ő és férje is szeretne az országban letelepedni és az állampolgárságot is kérik majd, ami egyszerűbb lesz így, hogy van egy argentin állampolgár lányuk.

Ez az egyetlen úti cél most

Eva Pekurova utazási irodát működtet, mely szülésturizmusra specializálódott és segít orosz ügyfeleinek az összes ezzel kapcsolatos ügy intézésében. Azt mondja, jelenleg csak Buenos Airesbe utaztatnak nőket, a kereslet pedig hatalmas. Az országba való belépéshez nem kell vízum, és meglehetősen egyszerűvé vált a 90 napos tartózkodási engedély meghosszabbítása, illetve az állampolgárságért folyamodás is.

Argentin útlevél birtokában a világ 171 országának kapui nyílnak meg az ember előtt vízummentesen,

és amerikai vízumhoz jutni sem nehéz a dokumentum birtokában. Az orosz útlevél már a háború előtt is 80 országba biztosított csak vízummentes utazási lehetőséget, jelenleg pedig sok európai országba lehetetlen orosz papírokkal beutazni, és a vízumügyintézés több hónapos várólistával működik.

Az amerikai lehetőségek megszűntek

Pekurova ügynöksége korábban az amerikai Miamiba is utaztatott várandós orosz nőket, de a koronavírus miatt ez ellehetetlenült, a háború pedig tovább nehezítette a beutazást Amerikába. Ő maga is Buenos Airesben szült nemrég, pozitív tapasztalatai pedig csak megerősítették abban, hogy szolgáltatása fontos.

A legfrissebb hírek itt!

„Mindenki keresi a kiutat a jelenlegi oroszországi helyzetből. Azzal, hogy a gyermekemnek argentin útlevelet adok, szabadságot adok neki” – fogalmazott. Mindezen túl a magas színvonalú argentin egészségügyi ellátás is sokakat vonz az országba. Az ügyintézés ára 450 ezer forintnak megfelelő összegtől egészen 3,5 millióig rúghat. Ebben akár az újszülöttfotózás ára is benne lehet.

Az üzleti lehetőségek is jobbak

Az Argentínában szülő orosz nők pontos számát nehéz meghatározni. Kirill Makovejev, egy másik ügynökség vezetője azt mondja, ő legalább 100 nőnek és partnerének segített tavaly. Ő 2014-ben költözött az országba idegenvezetőként, de hamar meglátta a lehetőséget, és már 2018 óta kínálja szolgáltatásait. Jelenleg egészen 2023 májusáig vannak lekötött ügyfelei és várólistás anyái, és tapasztalata szerint a részleges mozgósítás erősítette a keresletet. Már nemcsak szülni érkeznek a családok az országba, hanem azért, hogy itt éljenek.

Cserepovitszkaja szerint az orosz tolmácsok is nagyon keresettek a helyzet miatt: aki elérhető, az csillagászati összegeket kér.

Argentínába már a 19. század vége óta érkeznek oroszok, a Szovjetunió összeomlását követően is volt egy nagyobb kiköltözési hullám. Makszim Mironov egyetemi tanár szerint egyre több orosz szót hallani az utcákon: honfitársait az is vonzza, hogy a techcégek és startupok számára sokkal kedvezőbb ez a környezet, mint az otthoni.

Nyitókép: Cindy Parks Pixabay

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...