-1.1 C
Budapest
2023. február. 8. szerda

Szorongó diákokból szorongó felnőttek

Dátum:

Megosztás:

Mindannyian emlékszünk, mennyire izgultunk egy felelés előtt vagy a témazáró dolgozat írása közben, de vannak diákok, akiket már az iskolába való belépés is kikészít idegileg.

Mit minden más mentális, illetve lelki probléma a szorongás is lehet betegség, amit valami elő idéz és megnehezíti egy diák, vagy akár bármelyik felnőtt minden napjait.

Ha ez tényleges orvosi segítséget igényel, miért kezeljük még mindig úgy azt a diákot, aki olyan szinte szorong, amikor az egész osztály elé ki kell állnia, mintha csak simán nem készült volna?

A szorongás sokszor más lelki problémákkal társul és jellemzően valamilyen trauma után alakul ki. Amikor a szorongás rátör az illetőre a legtöbb esetben remegni kezd, nem tud megszólalni, és akkor is retteg, hogy megbotlik a nyelve és valami butaságot mond vagy teljesen leblokkol a félelemtől és lehet, hogy meg a saját címét se tudná megmondani. Sokunknál ez már az iskola épületébe való belépéskor elkezdődik, érezzük azt a bizonyos görcsöt a gyomrunkban, ami csak ilyenkor jön elő.

Előfordul az is, hogy a boltban az eladóhoz sem merünk hozzá szólni, megkérdezni, hogy van más méretű póló vagy hogy hol találjuk a tejet. Nem, ez nem azért van, mert gyerekesek vagyunk, és nem nőttünk még fel, mert ez egy felnőtt embernek nem szabad teher legyen, bár sokszor már gyerekkorban elkezdődik, hanem azért van, mert képtelenek vagyunk mások számára egyszerű feladatokat idegeskedés és túlgondolás nélkül megcsinálni.

A szorongással szenvedők nem, hogy gyengébbek emiatt, hanem pont, hogy sokkal erősebbek, hiszen sokunknál ezek az érzések évekkel azelőtt kezdődnek, hogy bárki észrevenné. Ez nem azt jelenti, hogy nem nehezebb így az élet, szóval igenis türelmesnek kell lennünk másokkal, mert sosem tudhatjuk, hogy az illető nem épp egy pánikroham szélén áll-e.

Igen, pánikroham is járhat a szorongással, mivel a szorongás egy általános megfogalmazás, ami lehet pánik betegség, szociális szorongás, OCD, PTSD és más egyéb mentális problémák, melyekkel egyedül lehetetlen megküzdeni, és a legtöbben meg se próbáljál, mert „Ugyan csak lusta vagy” vagy épphogy „Csak pihenned kell egy kicsit”, „Ha kevesebbet telefonoznál nem lenne semmi bajod” és „Többet kéne kimozdulnod és elmúlna” mondatok miatt úgy gondolják, hogy tényleg csak ezekkel van a baj, emiatt mélyen elnyomják ezeket az érzések, ami csak tovább rontja a helyzetet.

A szorongásnak ezek a formái nem szűnnek meg a felnőtt korban sem, viszont akkor már az embernek több lehetősége van segítséget keresni, vagy épp ellenkezőleg még inkább csak a munkába temetkezik, majd dühkitörésekben vezeti le a feszültséget. Az utóbbi felnőtt és fiatal korban is rendkívül veszélyes, ezért muszáj oda figyelnünk a jelekre szeretteink körében, és ha úgy látjuk javasolni nekik az orvosi segítséget, de bárhogy is ne kicsinyeljük le a problémáikat és hallgassuk meg őket, ha beszélni akarnak.

Amennyiben szorongást tapasztal önmagán vagy egy szerette kapcsán forduljon pszichológushoz. A cikk nem helyettesíti az orvosi diagnózist.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...