-1.8 C
Budapest
2023. december. 5. kedd

Szörnyű félreértés a központi felvételin: háromismeretlenes egyenletet kellett megoldaniuk az iskolásoknak – videó

Dátum:

Megosztás:

A felvételi matematika feladatsorában az egyik – a legtöbb pontot érő – feladat félreérthető volt, és – sajnos – a diákok többsége félre is értette. A helyes megoldáshoz háromismeretlenes egyenletet kellett volna felírni a diákoknak, ám ezt általános iskolában még nem tanítják.

Az aggódó szülők panaszai után az Oktatási Hivatal végül megváltoztatta a megoldókulcsot.

Kétféleképpen lehetett értelmezni a legtöbb pontot érő feladatot a központi felvételi matematika feladatsorában. A diákok összetörve jöttek ki a teremből, hiszen a megoldáshoz – olyan módón, ahogyan a legtöbben értelmezték – egy háromismeretlenes egyenletet kellett volna megoldaniuk. Mint kiderült, ha másképpen értelmezik a feladat utasításait, csak egy egyismeretlenes egyenletre lett volna szükség, amit pedig a nyolcadikos diákok már meg tudnak oldani.

„Három szám összege 103. Gabi észrevette, hogy

  • ha az első számot kettővel növelné,
  • a második számot kétszerezné,
  • a harmadik számot megfelezné,

akkor ugyanazt a számot kapná eredményül. Melyek az eredeti számok?”

– szólt a feladat.

Csapodi Csaba, az ELTE egyik oktatója felhívta a figyelmet, hogy a problémát egyetlen szó okozta:

„A félreértelmezett verzióban, az »ugyanaz« arra vonatkozott, hogy a három szám összege ezen változtatások után is 103 lesz” – magyarázta az oktató, aki azt is elmondta, hogyan lehetett volna úgy értelmezni, ahogy azt a feladatsor összeállítói gondolták:

Vagy a három művelet után – amit kapnak eredményül – ugyanazt a számot kapják-e.

Míg az egyik értelmezéshez elég egy egyismeretlenes egyenletet megoldani, addig a másikhoz egy háromismeretlenesre van szükség. Utóbbinak megoldását egy nyolcadikos diák nem tanulta még.

A problémával kapcsolatban értesítették az Oktatási Hivatalt, akik ma délután változtattak a megoldókulcson, így elfogadható vált a háromismeretlenes egyenlettel való megoldás is. Sok iskolában – ahol már végeztek a javítással – most a módosított megoldókulcs szerint újra kell javítani a dolgozatokat.

blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...