13.9 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Szombattól már a Kálvin térig utazhatunk a 3-as metróval – Változások lesznek a metrópótlásban részt vevő alternatív járatok közlekedésében is..

Dátum:

Megosztás:

Május 14-én, szombaton az utolsó szakaszához érkezik a 3-as metró csaknem öt éve tartó felújítása: átépítik és akadálymentesítik a Nagyvárad tér, a Lehel tér és a Dózsa György út állomásokat, ezért megváltozik az eddig megszokott közlekedési rend.

A legfontosabb változások a 3-as metró közlekedésben május 14-től:

 • Hétköznap napközben két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as, a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között az M3A metrópótló autóbusszal is lehet utazni.
 • Hétköznap esténként és hétvégén a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.
 • A Nagyvárad téren az állomás felújítása miatt nem áll meg a metró, a Nagyvárad tér környéke a Népliget felől pótlóbusszal, a belváros felől közvetlenül a 2M villamossal közelíthető meg, valamint a Semmelweis Klinikák állomástól gyalog vagy MOL Bubival.
 • A metrópótlás miatt a városban a közúton közlekedőknek hosszabb utazási időre kell számítaniuk, különösen azoknak, akik az északi városrészek felől, a Váci úton közelítik meg belvárosi területeket.

Közlekedés ezen a hétvégén

Május 14-én, szombaton hajnaltól 17:00-ig a szerelvények a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között járnak, az M3-as metrópótlóbusz a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekedik.

Május 14-én, szombaton 17:00-tól, illetve május 15-én, vasárnap egész nap Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró, a Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.

A Nagyvárad téren nem áll meg a metró

A Nagyvárad téren – az állomás átépítése miatt – a Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között közlekedő szerelvények nem állnak meg május 14-től, szombattól. A tér környéke a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, illetve a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival közelíthető meg.

Közlekedés május 16-tól, hétfőtől hétköznap napközben

Május 16-tól, hétfőtől hétköznap az M3-as metró két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár, de a Nagyvárad téren nem állnak meg a szerelvények. A középső szakaszon, a Kálvin tér és Göncz Árpád városközpont között az M3-as, a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között – a belváros terheltségének csökkentése és a várható utazási igények magas szintű kiszolgálása érdekében – az M3A metrópótló buszok közlednek, amelyek haladását buszsávok segítik.

Közlekedés május 16-tól, hétfőtől hétköznap esténként és hétvégén

Május 16-tól, hétfőtől hétköznap esténként kb. 21:00-tól, illetve hétvégén a metró csak az északi szakaszon, Újpest központ és a Göncz Árpád városközpont között jár, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as metrópótló busszal lehet utazni.

Változnak az értékesítési helyszínek néhány helyen

A Nagyvárad téri és a Lehel téri állomások a felújítás miatt az eddigiektől eltérően zárva lesznek, ezért ezen a két helyszínen a metró belső területén üzemelő BKK jegy- és bérletpénztárak bezárnak. A BKK az ügyfeleknek elsősorban a BudapestenGO-ban is elérhető mobiljegyek használatát javasolja.

A Nagyvárad téren az aluljáróban, a Lehel téren szintén az aluljáróban, valamint a villamosmegállóban lévő BKK-automaták változatlanul elérhetőek maradnak. A Nagyvárad térhez a legközelebbi személyes értékesítőhely a Népliget M ügyfélközpont és a Kőbánya-Kispest M ügyfélközpont. A Lehel térhez a legközelebbi személyes értékesítőhely a Deák Ferenc tér M ügyfélközpont. A Nyugati pályaudvarnál az M3-as metrópótló busz Göncz Árpád városközpont irányú megállójánál május 16-tól, hétfőtől mobil BKK-pont is működik. A további BKK és viszonteladói értékesítőhelyek megtalálhatók a BKK Pontkeresőjében.

Változások a Göncz Árpád városközpontnál

Május 14-től, szombattól a Göncz Árpád városközpontnál a metrószerelvények az Újpest központ irányú peronhoz érkeznek majd, és onnan is indulnak vissza. A könnyebb átszállás érdekében az aluljáróban lévő mozgólépcsők haladási iránya megváltozik: az északi mozgólépcsőn a metrótól a metrópótló buszok felé, a déli mozgólépcsőn az ellenkező irányba lehet haladni. A csomópont közlekedési rendjének átrendezése miatt a 34-es és a 106-os buszok a budai végállomásuk felé a végállomásról való elindulást követően ideiglenesen nem állnak meg a Váci út kereszteződése utáni Göncz Árpád városközpont M megállóhelyen. A Göncz Árpád városközpont végállomáson módosul továbbá a 26-os, a 32-es, a 115-ös és a 120-as járatok felszállóhelye is.

Változások a metrópótlásban részt vevő alternatív járatok közlekedésében

 • Május 16-tól, hétfőtől a 254M járatok helyett újra a korábbi 254E gyorsjárat közlekedik a Népliget metróállomás és az Alacskai úti lakótelep között. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös buszokkal továbbra is elérhető marad.
 • A 254E autóbuszról a 3-as villamosra az átszállási lehetőséget a belváros felé a Nagykőrösi út/Határ út megállóban, az Alacskai úti lakótelep felé pedig az Ecseri út metróállomásnál biztosítjuk.
 • Gyál és Pestszentimre felől – a metrópótlás előtti időszakban megszokott módon – a Határ út metróállomásnál el lehet érni a közvetlenül a belváros felé közlekedő M3-as metrót. Emiatt a 84M, a 94M és a 294M buszok helyett a reggeli időszakban is a Nagyvárad tér érintése nélkül közlekedő 84E, 94E és 294E buszok közlekednek a Határ út metróállomásig.
 • Rákoshegy térségéből sűrűbben közlekedik, és az eddiginél gyorsabban jut el Kőbánya-Kispestig a 98E autóbusz.
 • Pesterzsébet térségében a 223M busz továbbra is közlekedik és gyors eljutást kínál a Szentlőrinci úti lakótelep felől a Boráros térre. A Havanna-lakótelep térségében a 194M autóbusz változatlan módon továbbra is gyors eljutást biztosít a Gloriett-lakóteleptől a Határ út metróállomáshoz. A metrópótlásban érintett további járatok változatlan útvonalon közlekednek.

A közúti közlekedési változásokról itt is írtunk. Ezek az alábbiak:

 • A metrópótlás miatt a városban a közúton közlekedőknek nehezebb eljutási körülményekre kell számítaniuk, különösen azoknak, akik az északi városrészek felől, a Váci úton közelítik meg a belvárost.
 • A metrópótló buszok az eddigiekhez hasonlóan végig buszsávban haladhatnak, emiatt a Váci út Lehel tér és Göncz Árpád városközpont közötti szakaszán az autósok kevesebb sávon közlekedhetnek. A Dózsa György útnál az építési munkák miatt továbbra is irányonként 2 forgalmi sávban lehet haladni, azonban a szélső sávokban a pótló buszoknak lesz elsőbbségük. A BKK arra kéri a járművezetőket, hogy segítsék a pótlóbuszok akadálytalan haladását.
 • A Göncz Árpád városközpontnál a belváros irányába tartó metrópótló buszok két buszsávon haladhatnak át a kereszteződésen, ezért a Váci útról észak felől nem lehet majd balra kanyarodni a Róbert Károly körútra. Dél felől továbbra is lehet a Váci útról az Árpád híd felé kanyarodni. A buszok a Váci úton, a Petneházy utcánál fordulnak meg, ezért ott 50 km/órás sebességkorlátozásra, valamint jelzőlámpás forgalomirányításra kell számítani.
 • A metrópótló buszok a Kálvin térnél a Szentkirályi utcán keresztül fordulnak vissza, ezért a Szentkirályi utca Baross utca és Üllői út közötti szakaszán két irányú forgalmi rend lép életbe, valamint az érintett részen nem lehet majd parkolni. Az utca ezen szakaszán közúti forgalom változatlanul haladhat a Baross utca felé, az ellenkező irányba viszont kizárólag a pótlóbuszok közlekedhetnek.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Indonézia után – a futballtörténet legszörnyűbb stadionkatasztrófái

A hétvégi indonéziai, szurkolók okozta katasztrófa, amely már az eddigi ismeretek szerint is legalább 174 halálos áldozatot követelt,...

Milyen pozitív hatásai lehetnek a kaszinóknak a gazdaságra?

A szerencsejáték egyre nagyobb iparággá válik, és ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kaszinók számos szempontot figyelembe...

Kiraboltak egy gyereket Kaposváron

Fiatal felnőtt rabolt ki egy kiskorút Kaposváron. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes szeptember 29-én délután...

Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra..

Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva...