-1.1 C
Budapest
2023. február. 8. szerda

Szombaton nyit a Tolnay Klári Emlékház Mohorán

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 12 140550

MTI 2015. március 12., csütörtök 13:47

A téli szünet után szombaton nyitják meg a Tolnay Klári Emlékházat Mohorán; tavasszal szabadtéri színpadot adnak át, ezzel idén új lehetőségekkel bővül a programkínálat – tájékoztatta az MTI-t az emlékház vezetője csütörtökön.

Balla István elmondta: Kovács Károlyné Egri Katalin gobelinművész A hölgy és az egyszarvú különös világa című kiállításával nyitják az évadot szombaton.
Felújították az emlékház területén lévő palóc stílusú pajtát, a 120 négyzetméter alapterületű épületben művészöltözőket, színpadi kellékek raktárhelyiségeit alakították ki, mellette pedig szabadtéri színpadot építettek – ismertette Balla István.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 22 millió forintos támogatásából elkészült beruházásokat májusban adják át.
Nyárig háromhetente kiállításokat szerveznek a Nógrád megyei emlékházban, májustól könyvbemutatók, előadások, koncertek, nyár esti rendezvények is várják a látogatókat. A Tolnay Klári Emlékház partnerszervezete, az Aranytíz Kultúrház színházi programokat, koncerteket ajánlott fel.
Balla István, a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke húsz éve hozta létre az emlékház alapját adó kiállítást. Az 1998-ban elhunyt Tolnay Klári már nem láthatta a mohorai múzeumot, de személyesen is több tárggyal ajándékozta meg a gyűjteményt. Az emlékházat 2000-ben nyitották meg, benne a Kossuth-díjas színművésznő életútját bemutató fényképekkel, személyes használati tárgyakkal, nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökkel. Tolnay Klári dalai kísérik a látogatót a kiállításon, ahol ott van többek között az első kiscipője és legutolsó színpadi cipője. A fényképeken hatvan évnyi színházi élet elevenedik meg.
Tolnay Klári 1914. július 17-én Budapesten született, gyermekéveit Mohorán töltötte, a nógrádi falut később is a béke szigetének nevezte. Tavaly, a születése századik évfordulóján tartott megemlékezésen domborművet avattak a nevét viselő emlékház falán, a Magyar Posta pedig Mohorán mutatta be a Tolnay-centenáriumra kibocsátott bélyeget.
A centenáriumi év záró rendezvényén Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművész és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész vehette át a Tolnay Klári Művészeti díjat, amelyet első alkalommal ítélt oda a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége.

Kép: Google;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...