20.5 C
Budapest
2023. szeptember. 23. szombat

Szombaton is dolgoztunk és tanultunk a hetvenes években

Dátum:

Megosztás:

Megosztja az embereket a hatnapos tanítási hét, amit egy győrszentiváni iskolában vezettek be az idei tanévben. Szombatonként is van tanítás, ezekkel a napokkal meghosszabbítják a téli szünetet, így akkor majd kevesebbet kell fűteni.

Talán még sokan emlékeznek: 1981-ig minden második héten hat napig jártak iskolába a diákok és minden második munkahét is hatnapos volt.

Szabad szombatnak hívták az 1975 és 1981 között bevezetett rendszert, előtte viszont hetente csak egy pihenőnapja volt tanulónak, dolgozónak egyaránt.

A gyárakban, üzemekben ugyanolyan munkanap volt a szombat, mint a többi, az irodák többségében viszont sokan már inkább a vasárnapra készültek ekkor. Legalábbis így emlékszik a hetvenes években egy kutatóintézetben dolgozó Bod Péter Ákos közgazdász.

Bod Péter Ákos is dolgozott szombatonként / Fotó: MTI - Bruzák NoémiBod Péter Ákos is dolgozott szombatonként / Fotó: MTI – Bruzák Noémi

– A fajsúlyos értekezleteket sosem akkor tartották, az emberek rendet raktak az asztalukon, szép időben lementek uzsonnázni a parkba. Persze, ahol folyamatos üzem volt, ott nem, bányászni például nem lehetett csak félig-meddig – idézte fel a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

A gimnáziumokban sem tessék-lássék oktatás folyt szombatonként, ekkor hozták be azt az egynapos elmaradást, amit a politechnika bevezetése vett el hétközben. A politechnika lényege, hogy hiába készült valaki bölcsésznek történésznek, irodalmárnak, biológusnak vagy matematikusnak, heti egy napot valamilyen üzemben kellett eltölteniük a gimnazistáknak. Az állampárt így akarta megismertetni a leendő értelmiséggel a fizikai munka világát, hátha mégis kedvet kap hozzá a diák.

Bod Péter Ákos latin szakos tanulóként egy napot egy könyvkötő műhelyben töltött.

– Először lakatos üzemben reszeltem, majd könyvtárosként dolgozó édesapám intézte el, hogy ha már muszáj, valami olyasmiben szerezzek inkább gyakorlatot, ami egy kicsit közelebb áll hozzánk – emlékezett vissza. – Így reggel 8-tól délután 1-ig egy könyvkötő bácsi magyarázta a mesterségét. A latintanáromat persze nem érdekelte, ugyanúgy feladta Horatiust, ezért ebéd után rohantam haza tanulni.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az iskolaévek után a szombati munka világa már nem volt ennyire kemény. A kutatóintézet egyes szobáiban sokkal inkább a totószelvények kitöltésével voltak elfoglalva a vezetők, ilyenkor nem lehetett zavarni a fontos elvtársakat.

Az iskolásoknak sem volt szabad szombatjuk / Fotó: Fortepan - Vizsnyiczai ErzsébetAz iskolásoknak sem volt szabad szombatjuk / Fotó: Fortepan – Vizsnyiczai Erzsébet

A boltok zárva voltak vasárnap, a szombatot pedig mindenki a munkahelyén töltötte, ezért a nők hatalmas szatyrokkal jártak dolgozni és még a férfiak is munkaidőben szökdöstek ki vásárolni. Nem kellett messzire menniük, az utcák tele voltak üzletekkel.

– Egy kollégámnak két egyforma táskája volt, amikor ellógott a boltokba és kereste a főnöke, kollégái falaztak neki, hogy itt van valahol a házban, hiszen ott van a táskája az asztalon – mesélte Bod Péter Ákos.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Nem mindenkinek volt ennyire laza az élete a hatnapos munkahét idejében. A budapesti Szabó Ferencné a hetvenes években a Ganz Mávagban dolgozott két műszakban, gépkönyvelőként.

– Ha délelőttös voltam, 6-kor kezdtem, de 2-től szabad volt a délutánom és a ruhaüzletekbe is eljutottam, a délutános héten pedig délelőtt intéztem a bevásárlást, így nem éreztem a szombati szabadnap hiányát. Amikor behozták a szabad szombatot, a délutánosoknak nem kellett aznap dolgozniuk. Az volt nekünk akkor a hosszú hétvége.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep – Ne nézz fel! (Don’t Look Up) – videó

amerikai tragikomikum, vígjáték Két csillagász médiaturnéra indul, hogy figyelmeztessék az emberiséget a föld felé tartó, pusztító üstökösre. Az érdektelen...

Új idegenhonos meztelencsigafajok jelentek meg Magyarországon

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) munkatársai elsőként jelezték öt meztelencsigafaj hazai jelenlétét, vagy megerősítették...

Itt a Microsoft Copilot, az MI-alapú virtuális asszisztens

Yusuf Mehdi, Corporate Vice President & Consumer Chief Marketing Officer – 9/21 – 11am ET Épp most lépünk be...

Így látják a magyar egészségügy helyzetét a VOSZ szakértői

A magánegészségügyi szolgáltatók addig nem tudnak komplex, a fekvőbeteg-ellátás minden szegmensére kiterjedő szolgáltatásokat nyújtani, amíg az állami finanszírozás...