9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

„Szolidaritási fáradtság” – 11 millió ukrajnai menekült jött, de nem azok, akikre Európa igazán vágyna

Dátum:

Megosztás:

Jelenleg szolidaritási fáradtság tapasztalható az Európai Unióban az ukrajnai menekültek iránt, ami az uniós polgárok lakhatási és megélhetési válságára vezethető vissza – olvasható a Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében. Gönczi Róbert elemzőnél a részletek iránt érdeklődtünk.

Az Európai Bizottság jelentése szerint csökkenő tendencia figyelhető meg az ukrajnai menekültek támogatásában – mondta az InfoRádiónak a Migrációkutató Intézet elemzője, ami oda vezethető vissza, hogy az unióban élő EU-állampolgárok is nehezebb körülmények között élnek a különböző válságok miat, így a mások irányába folyósítandó támogatás mértéke is jelentősen csökkent. „Ennek a szép kifejezése a szolidaritási fáradtság, ami az Európai Bizottság Ukrajna-tanácsadójának a jelentéséből származik” – tette hozzá.

Gönczi Róbert kiemelte, 11 millió ukrajnai menekült van, de nem mindenki tartózkodik Ukrajnán kívül. Az ENSZ menekültügyi felmérése szerint mind az Ukrajnán belüli, mind az Ukrajnán kívül tartózkodó menekültek száma 5-6 millió közé tehető, innen ered a 11 milliós szám. Ebből az EU területén tartózkodnak a legtöbben, jellemzően Lengyelországban vagy Németországban, de jelentős az ukrán menekültek száma az Egyesült Királyságban is, Olaszországban, Spanyolországban, Romániában és Bulgáriában is.

A szakértő szerint a munkaerő-piaci integráció az egyik legnagyobb kihívás.

„Krónikus munkaerőhiány van Európában, ezért – még ha tragikusak is a körülmények – jól jön a menekültáradat. Ugyanakkor nem a célcsoport érkezik,

amely be tudná tölteni az álláslehetőségeket, hanem 90 százalékban nők és gyerekek jönnek közösen, és még az ukrán nők integrációja sem történik meg feltétlenül a munkaerőpiacra.”

A nyelvek elsajátítása is problematikus a Migrációkutató Intézet elemzője szerint, és további kihívásként említette a lakhatást, illetve a pszichológiai támogatás hiányát is.

„Megjelentek különböző ukránmenekült-ellenes hangok is, jellemzően Közép-Európában; Csehországban és Szlovákiában. Utóbbi országban a legmagasabb az ukrán menekültek elutasítottsága. Csehországban több politikai szereplő kifejezett kampányokat is elkezdett felépíteni arra, hogy miért az ukránokat támogatják ilyen arányban” – fejtegette.

Gönczi Róbert szerint egy közös támogatási program lehetne a megoldás. A munkaerőpiacon pedig könnyítéseket kellene bevezetni, mint például Németországban, ahol eltörölték a nyelvi kötelezettségeket.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...

Március 4-e az Elhízás elleni világnap: A bélflóra lehet a fogyókúra titkos fegyvere!

Ez lehet a hatékony testcsúlykontroll alapja a gyógyszerész szerint.. Március 4-én az Elhízás elleni világnapon a figyelem középpontjában az...

Bár a háború megnyeréséhez nem vitte sokkal közelebb, Avgyijivka februári elfoglalása fontos hadműveleti siker volt az orosz hadsereg számára.

Ennek nyomán ugyanis hátrébb szorult az ukrán tüzérség, az oroszok szabadabban, hatékonyabban használhatják a Doneck városa körüli sűrű...