13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

Szlovákia: Változik a nyugdíjkorhatár! Jön a szülői bónusz!

Dátum:

Megosztás:

A szociális minisztérium a tegnapi kormányülésen bemutatta a szociális biztosításról szóló törvénymódosítást.

Ez jelentős változásokat hoz az I. nyugdíjpillérben, a nyugdíjkorhatárban, a korkedvezményes nyugdíjban, és lehetővé teszi minden aktív kereső számára, hogy adója egy részével hozzájáruljon szülei nyugdíjához.

A tárca a javaslattal biztosítani kívánja, hogy a nyugdíjasoknak méltóságteljes időskorban legyen részük.

40 ledolgozott év elég lesz

Ahhoz, hogy valaki nyugdíjba mehessen, a tárca tervezete szerint 40 évnyi munkavégzés is elegendő lesz. Ezzel főleg azoknak az embereknek kíván kedvezni, akik nem képesek a nyugdíjkorhatárig dolgozni, és nagyon korán kezdték a munkát. Ilyen esetben viszont nem számítódik bele a ledolgozott évekbe például a tanulmányokkal töltött idő.

Minden olyan embernek, aki ilyen feltételek mellett kíván nyugdíjba vonulni, 0,3 százalékkal lesz kevesebb a nyugdíja minden hónap után, amennyivel előbb ment nyugdíjba.

Jelenleg a nyugdíjkorhatárt egy táblázat szabályozza. A jövőben ezt megszüntetik és várható élettartamhoz kötik a nyugdíjba vonulás idejét. Ami biztosíthatja a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát.

A törvénymódosítás egyúttal megszüntetné a jelenlegi rendszert, ami szerint legfeljebb 2 évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt lehet korkedvezménnyel nyugdíjba vonulni.

Az újonnan megállapított nyugdíjak értékét is másként fogja kiszámítani a Szociális Biztosító.

Szülői bónusz

A legnagyobb újdonság, hogy az idősek a nyugdíj mellett szülői bónuszt is kaphatnak, dolgozó gyermekeik adójának egy részét.

Ezt 2023-tól automatikusan fogja kifizetni a biztosító a biológiai szülőknek és az örökbe fogadóknak. A dolgozó gyermek dönthet úgy is, hogy nevelőszülőjének juttatja a szülő bónuszt, de erről 2022. október végéig kell tájékoztatnia a biztosítót. Ha a gyermek senkinek sem akarja adója egy részt juttatni, ezt is 2022. október végéig jelentenie kell.

A tárca elképzelései szerint a dolgozó emberek befizetett járulékaik 1,5+1,5 százalékát juttathatják szüleiknek. Az a bruttó jövedelem, amiből a gyermek szülei nyugdíjához hozzájárulhat, maximalizálva lesz.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a nyugdíjas szülők havi jövedelme több tíz euróval is emelkedhet.

ma7

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...