2.4 C
Budapest
2022. november. 29. kedd

Szlovákia: talán a második világháború óta nem volt ilyen súlyos a helyzet Európában

Dátum:

Megosztás:

Jaroslav Naď védelmi miniszter felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna keleti határán bármilyen fegyveres konfliktusnak komoly következményei lehetnek Szlovákiára nézve. Északi szomszédunk egyelőre nem fontolgatja a NATO-csapatok behívását az ország területére, de Zuzana Čapotová köztársasági elnök úgy fogalmazott, az ukrajnai helyzettel összefüggésben Szlovákiának minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnie.

Zuzazna Čaputová szlovák államfő a Moszkvával való további párbeszédet fontosnak és helyénvalónak tartja, és sajnálja, hogy az orosz féllel folytatott eddigi tárgyalások nem vezettek eredményre. Az Európai Unió és a NATO által eddig hozott intézkedésekkel egyetért, és úgy véli, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a konfliktus ne mérgesedjen tovább. „Szlovákiának fel kell készülnie arra az esetre is, hogy a határaitól keletre tovább fog romlani a helyzet, és Oroszország megtámadja Ukrajnát” – hangsúlyozta az államfő, aki szerint továbbra is érvényes, hogy az együttélés egyik alapfeltétele az Oroszországgal közösen elfogadott szabályok kölcsönös tiszteletben tartása.

Eduard Heger szlovák kormányfő a szerdai kormányülést megelőzően szintén a tárgyalások fontosságát hangsúlyozta a feszültség feloldása érdekében. Elmondta, hogy demokratikus elvekre épülő országként Szlovákia támogatja keleti szomszédja területi integritását és szuverenitását, és úgy érzi, hogy az Ukrajnát fenyegető katonai konfliktus Szlovákiát, mint Ukrajna közvetlen szomszédját is érinti.

Szlovákiában az orosz–ukrán konfliktus miatt az ország Biztonsági Tanácsát is összehívták, amin Jaroslav Naď védelmi miniszter rendkívül súlyosnak nevezte a helyzetet. A tárcavezető információ szerint Ukrajna keleti határán mintegy 130 ezer orosz katona sorakozott fel. Naď nehézfegyverzet jelenlétéről is beszámolt, melyek közül néhány a Szlovák Köztársaság területét is képes lenne elérni. Rámutatott továbbá arra, hogy nagyszámú háborús menekült haladna át Szlovákián akkor is, ha csak korlátozott katonai támadást indítanának a térség ellen.

„Talán a második világháború óta nem volt ilyen súlyos a helyzet Európában, mint most”

– fogalmazott a védelmi miniszter.

A szlovák diplomácia első embere, Ivan Korčok szerint Oroszország követeléseinek egy része olyan dolgokat tartalmaz, amelyekről tárgyalni sem lehet. „Átírnák az egész biztonsági struktúrát és azt a világot, amelybe a Szlovák Köztársaság és más államok 1989 után léptek be” – fogalmazott a külügyminiszter. Azt mindkét tárcavezető hangsúlyozta, hogy egyelőre nem fontolgatják NATO-csapatok behívását Szlovákia területére. Megjegyezték azonban, hogy az Európai Unió keleti határán több ország is kér ilyen segítséget.

Az Ukrajna keleti határán kialakult feszült helyzet kapcsán a szlovák katolikus egyház is csatlakozott ahhoz az imafelhíváshoz, amelyet Ferenc pápa hirdetett meg. Stanislav Zvolenský, a Szlovák Püspökkari Konferencia elnöke elmondta, hogy a cél egy lelki közösség létrehozása a békéért és a nyugalomért Ukrajnában. Szlovákia püspökei ezért minden embert imára hívtak, és továbbították az egyházfő üzenetét, mely szerint január 26-a legyen a békéért mondott imádság napja.

Nyitókép: Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images

Kapcsolódó hang

Szlovákia: talán a második világháború óta nem volt ilyen súlyos a helyzet Európában

A hang itt érhető el!

Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

„Évek múlva büszke leszek, hogy tüntettem” – mondta az iráni lány, fél órával később lelőtték – megrázó – képek, videók (18+)

Hadisz Nadzsafi, a húszéves influenszerlány szeptember 21-én tüntetni indult barátaival. „Szeretném azt hinni, hogy amikor néhány év múlva visszagondolok...

Veszélyes, közel sem ártatlan gyerekjátékot hív vissza az egyik nagy kereskedőlánc

Minőségi gondok vannak a KiK egyik íj- ls nyílkészletével A KiK íj és nyílkészletet hív vissza a boltláncban forgalmazott...

Varga Judit szerint már több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Eddig több mint 700 ezren töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette ki Varga Judit...

Újrahasznosított fűtőelemeket használhatnak Pakson

Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést. Zajlanak az egyeztetések a Paksi...