12.5 C
Budapest
2022. szeptember. 29. csütörtök

Szlovákia: Amíg minden más élelmiszer drágult, egyetlen egy ára csökkent! Ez pedig nem más, mint a SÖR!

Dátum:

Megosztás:

Szlovákiában a sör volt az egyetlen élelmiszer, aminek az ára nemcsak, hogy nem nőtt jelentősen, hanem évközi viszonylatban még csökkent is. Mindez annak ellenére, hogy a sörfőzés energetikailag költséges folyamat, emellett pedig az árpa ára is felment

– írja a DenníkE.

Amíg minden más élelmiszer drágult, egyetlen egy ára enyhén csökkent. Kitalálja, melyik az?

Illusztráció (Fotó: TASR)

 

Februárban minden élelmiszer ára legalább 5 százalékkal feljebb ment a tavalyihoz képest, a sör viszont fél százalékkal olcsóbb volt – annak ellenére, hogy az árpa ára tonnánként 180-ról 300 euróra nőtt. Emellett a sörfőzés energetikailag is költséges folyamat.

A sör már tavaly is olcsóbb volt, viszont minden más élelmiszer és ital ára felfelé kúszott. Hogy a sör miért olcsóbb, annak több oka is lehet. Az egyik, hogy a két legnagyobb szlovákiai sörfőzde, a Heineken és a Plzeňský Prazdroj Slovensko nem húzza olyan ütemben az árakat, mint a többi hazai kisebb sörfőzde.

A DenníkE szerint a Plzeňský Prazdroj Slovensko az idei év elején kb. 3 százalékkal növelte termékeinek az árát az üzletek számára, áprilistól pedig 4 százalékkal emeli a sörözők és éttermek számára is. A Heineken idén szintén 3-5 százalékkal húzott az árakon, de ez csak néhány sört érint. A vállalat emellett nem tervez újabb jelentős áremelést.

A sör kevésbé jelentős drágulása mögött állhat továbbá az is, hogy az üzletekben visszaváltható üvegekben is árulják, amit már korábban beszereztek, így az üvegeket nem érintette az energia- és anyagár-emelkedés. Emellett az év elején indult újrahasznosítós rendszer is közrejátszhat, továbbá a járványidőszakban jelentősen visszaesett a sörrel kapcsolatos biznisz, most pedig a pénzügyileg erősebb főzdék taktikai szempontjából igyekeznek alacsonyabban tartani az árakat.

Viszont a sörfőzdék nem látják túl derűsen a jövőt, ugyanis ha az ukrajnai háború miatt keleti szomszédunk nem tud elegendő termést betakarítani, akkor a nyár után a mostaninál is nagyobb lehet a nyomás a terményárakra.

(DenníkE)

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A Vasutasok Szakszervezete elnöke nem kér a kormány tervéből, a 18 C-fokos “melegedő” helyiségből, és irodából!

Vészjelzés - Pokrócba, szőrmébe tekerve dolgoznak a vasutasok A Vasutasok Szakszervezete elnöke nem kér abból, hogy a szabad ég...

Idén nem szervez a Főváros karácsonyi vásárt

Szakított” az V. kerület és a főváros, pontosabban annak nonprofit cége, a Budapest Brand a Vörösmarty téri karácsonyi...

Georg Spöttle: Az orosz-amerikai állampolgárokat mentené ki az USA Oroszországból

Biztonsági riasztást adott ki az USA moszkvai nagykövetsége és Oroszország azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat. A figyelmeztetés...

Orbán Viktor munkája nem volt hiábavaló! .. Jelzésértékű, hogy az EP-ben az európai reneszánszban reménykedő pártok határozottan kiálltak Magyarország mellett!

A támadásokról eleget hallottunk, eleget élvezkedett ezen a baloldali sajtó, arról azonban keveset beszélünk, hogy a vörös többségű...