23.8 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Szlávik János: nyáron lesznek új generációs oltóanyagok, amiket fel kell venni a mutánsok elleni védettség érdekében!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa válaszolt a hallgatók kérdéseire a Kossuth rádió szerda reggeli, Vírusinfó című műsorban.

Dr. Szlávik János / Fotó: Blikk

Dr. Szlávik János / Fotó: Blikk

Egymást érték a kérdések a Vírusinfó című műsorában, ahol Szlávik János válaszolt a hallgatóknak.

Az egyik hallgató arról érdeklődött, hogy a férje április 31-én kapja a második kínai oltást, de úgy érzi, lüktetnek az erek a lábaiban, amit az orvosa előtt el akar titkolni, hogy biztosan kapjon vakcinát.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Szlávik szerint ragaszkodni kell a szabályokhoz. Sokan figyelik magukat a védőoltás után, és érdemes megbeszélni a védőorvossal, ha tapasztalnak magukon valamilyen változást. Az infektológus azonban kiemelte: az oltások biztonságosak.

Egy 78 éves hallgatónak időként panaszai vannak a védőoltások után, ezért nem javasolták neki a covid elleni vakcinát, azonban Szlávik szerint, ha csak nincs valamilyen allergiája, illetve komoly indok nem szól az ellen, hogy ne kaphasson oltást, akkor nem okoz majd nála problémát a koronavírus elleni vakcina, ezért kérje nyugodtan.

Szlávik szerint érdekes, hogy akadnak még olyan idősek, akik nincsenek beoltva, de reméli, ez lehetőleg hamar változik majd. A krónikus betegeknek kellene elsőként megkapniuk az oltást, hiszen nincs vége a járványnak.

Egy másik kérdező a 70 éves barátnője miatt aggódott, aki karácsony óta kórházban küzd a koronavírussal. Három hete átvinnék az ápolási osztályra, de ahhoz két friss negatív teszt kell, ám a hölgy hetek óta felváltva produkál pozitív, illetve negatív eredményt.

Szlávik János szerint ne keverjük a vakcinákat itthon  / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd Szlávik János szerint ne keverjük a vakcinákat itthon / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlávik szerint ez egy valós probléma, hiszen ahhoz, hogy egyik helyről a másikra lehessen valakit átszállítani, meg kell lennie a két negatív tesztnek. A leghosszabb idő, amit Szlávik látott, 92 nap volt, amikor az egyik betegnél nem valósult ez meg, ám minden esetben be kell tartani a szabályokat, így itt is.

Az egyik kérdező arról érdeklődött, hogy amennyiben nincs az az oltóanyag, amiből a másodikat kellene kapnia, megoldható-e a vakcinák keverése.

Szlávik elmondta, egyes gyártók próbálkoznak ilyesmivel, de ez inkább a hiányból fakad, semmint kutatási célból. Az infektológus szerint Magyarországon egyelőre ne keverjük a vakcinákat.

A következő kérdés a hallgató 80 éves apósát érintette, aki első oltásként Pfizert, második alkalommal pedig az AstraZenecát kapott. Rendben van ez?

Szlávik szerint nagyon ritkán, véletlenül előfordulhat, hogy valaki másik vakcinát kap másodikként, de baja nem lesz tőle.

Volt, aki arról érdeklődött, hogy – figyelembe véve, hogy várhatóan 8-10 hónapig hatásosak a vakcinák – ősszel újra kell-e oltakozni?

Szlávik elárulta, nem tudjuk, meddig hatásosak az oltóanyagok, a 8-10 hónap feltételezés. Az esetleges 3. oltásra a mutánsok megjelenése miatt van szükség. Nyáron lesznek új generációs oltóanyagok, amiket fel kell venni a mutánsok elleni védettség érdekében.

Egy májtranszpalát egészségügyi elmondta, hogy két Pfeizer-vakcinát is kapott, ám a 800 egység ellenanyagszintje egy hónap alatt 50-re zuhant. Ennek tudatában dolgozhat-e tovább a szakmájában így is? – kérdezte

Egyelőre nem javasolt az ellenanyagok szintjének mérése, de elképzelhető, hogy a közeljövőben lesz olyan vizsgálat, ami megmutatja, hogy pontosan mit jelentenek ezek a számok. Amit viszont tudunk, hogy a védőoltások 80-90%-ban védenek a fertőzéstől.

Meddig hatásosak a vakcinák? /Fotó:  Pixabay

Meddig hatásosak a vakcinák? /Fotó: Pixabay

Adható-e felnőtteknek szánt oltás egy 67 éves hölgynek, aki 122 cm 37 kg?

Szlávik szerint egyelőre nincs arról tudomásunk, hogy ne kaphatna felnőtt oltást az, aki ilyen paraméterekkel rendelkezik.

A műsor zárása során az egyik hallgató elmondta, hogy regisztrálás után a háziorvosa kivonta magát az oltások beadása alól, Ilyen esetben mi a teendő – kérdezte –, ha ő ennek ellenére is fel szeretné venni?

Nagyon szomorú, hogy akadnak ilyen orvosok, hiszen az oltással emberek életét menthetik meg – válaszolt Szlávik. Ilyen esetben érdemes megkeresni egy másik háziorvost, vagy a megfelelő szerveket kell felkeresni az ügyben, ha szeretné az oltást megkapni.

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Mozgó autóból zuhant az úttestre az egyéves gyermek, nem élte túl.. – Szerinted kidobták vagy kiesett?

Az orvosok mindent megtettek, de a pici életét már nem tudták megmenteni. Pénteken meghalt a kórházban az a kisgyermek,...

Halálra akarta inni magát az iskolában bántalmazott Korina: a tanárok és az igazgató is eltussolták a bántalmazást

A 16 éves vajai gimnazista tavalyi öngyilkossága óta egymás után kerülnek elő az újabb és újabb megdöbbentő esetek,...

Vlagyimir Putyin külföldre utazik, és Volodimir Zelenszkij is külföldre utazik..

Amíg Putyin Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogat, addig Zelenszkij Angliába utazik. Putyin a tervek szerint Dusanbéban tárgyalásokat folytat majd Emomali...

Fölényesen nyert a Fidesz a budapesti időközi választáson – Karácsony Gergely szerint ezzel üzentek a választók: „Ez az április 3. óta bemutatott ‘melyikünk a...

Jelentős fölénnyel nyertek a Fidesz-KNDP jelöltjei a vasárnapi időközi választáson Budapesten. Az ellenzék közös jelöltjei úgy tűnik hiába állítottak...