24.4 C
Budapest
2022. június. 25. szombat

Szíria egyes részeit lakhatatlanná tették a harcok

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Szinte teljesen lakhatatlanná vált az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány több térsége az ott dúló harcokban, az ostrom miatt a lakosság egyre rosszabb helyzetbe kerül, és kétséges, hogy a menekültek vissza tudnak-e térni otthonaikba

– áll a Harvard Humanitárius Kezdeményezés (HII) nevű, Massachusetts-i székhelyű szervezetnek a Save the Children és a World Vision civil szervezetekkel közösen készített, szerdán közzétett jelentésében.

Becsléseink szerint a vizsgált területeken az épületek mintegy harmada súlyosan megrongálódott vagy teljesen megsemmisült” – áll a jelentésben, amely hozzáteszi, hogy az eredményekre a térségről, elsősorban a tartomány déli és keleti részéről készült műholdfelvételek elemzése alapján jutottak.

A felvételek tanúsága szerint az idlíbi mezőgazdasági területek is egyre csökkennek, mert sok helyen menekülttáborokat alakítanak ki e helyeken. A jelentés megemlíti, hogy két észak-idlíbi tábor területe 2017 óta több mint a duplájára nőtt.

A szíriai kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész, elsősorban Idlíb visszafoglalására orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Időközben a kormánycsapatok közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok több tucatnyi török katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.

Joelle Bassoul, a Save the Children szóvivője szerint még egy azonnali tűzszünet esetén is hónapokba, esetleg évekbe telhet, mire az érintett területeken helyreállítják a károkat, és a lakosok visszatérhetnek.

A Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság hétfői jelentése szerint a kormányerők – elrettentés céljából – szándékosan célozták a térség civil infrastruktúráját.

A jelentés szintén arra a következtetésre jut, hogy az okozott súlyos károk miatt e területek lakhatatlanná váltak. A vizsgálóbizottság név szerint megemlíti Hán Sejkúnt és Maarat en-Numánt.

Az ENSZ adatai szerint a tartományban dúló harcok következtében december eleje óta csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. Az világszervezet szerint az idlíbi válság humanitárius katasztrófával fenyeget.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget az al-Kaidával szövetséges Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt.

A címlapfotó illusztráció.

Képek: euronews, patriotainfo

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Emberek is élnek a világ legbarátságtalanabb helyén: a gázmaszk alapfelszerelés a Danakil-mélyföldön

A Föld egyik legszárazabb és legmelegebb vidékén mintegy százezer ember él. Számos olyan hely van a bolygón, amik az...

Javítani szeretne szexuális életén? (18+)

Itt az alkalom, hogy változtasson! A potenciaproblémák hátterében sokféle ok húzódhat: pl. valamilyen betegség (szív- és érrendszeri probléma, cukorbetegség),...

The Times of Israel : Zelenszkij csalódott Izraelben

Jeruzsálem | Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jeruzsálemi Héber Egyetemen elmondott beszédében az Ukrajna és Izrael közötti szoros...

Berobban a kánikula: 33 -36 fokra kell felkészülni a hétvégén

Kánikula lesz hétvégén, vasárnap 36 fokkal. Sok napsütésre számíthatunk pénteken az ország nagy részén – írja előrejelzésében az Időkép....