1.7 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Szíria egyes részeit lakhatatlanná tették a harcok

Dátum:

Megosztás:

Szinte teljesen lakhatatlanná vált az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány több térsége az ott dúló harcokban, az ostrom miatt a lakosság egyre rosszabb helyzetbe kerül, és kétséges, hogy a menekültek vissza tudnak-e térni otthonaikba

– áll a Harvard Humanitárius Kezdeményezés (HII) nevű, Massachusetts-i székhelyű szervezetnek a Save the Children és a World Vision civil szervezetekkel közösen készített, szerdán közzétett jelentésében.

Becsléseink szerint a vizsgált területeken az épületek mintegy harmada súlyosan megrongálódott vagy teljesen megsemmisült” – áll a jelentésben, amely hozzáteszi, hogy az eredményekre a térségről, elsősorban a tartomány déli és keleti részéről készült műholdfelvételek elemzése alapján jutottak.

A felvételek tanúsága szerint az idlíbi mezőgazdasági területek is egyre csökkennek, mert sok helyen menekülttáborokat alakítanak ki e helyeken. A jelentés megemlíti, hogy két észak-idlíbi tábor területe 2017 óta több mint a duplájára nőtt.

A szíriai kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész, elsősorban Idlíb visszafoglalására orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Időközben a kormánycsapatok közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok több tucatnyi török katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.

Joelle Bassoul, a Save the Children szóvivője szerint még egy azonnali tűzszünet esetén is hónapokba, esetleg évekbe telhet, mire az érintett területeken helyreállítják a károkat, és a lakosok visszatérhetnek.

A Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság hétfői jelentése szerint a kormányerők – elrettentés céljából – szándékosan célozták a térség civil infrastruktúráját.

A jelentés szintén arra a következtetésre jut, hogy az okozott súlyos károk miatt e területek lakhatatlanná váltak. A vizsgálóbizottság név szerint megemlíti Hán Sejkúnt és Maarat en-Numánt.

Az ENSZ adatai szerint a tartományban dúló harcok következtében december eleje óta csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. Az világszervezet szerint az idlíbi válság humanitárius katasztrófával fenyeget.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget az al-Kaidával szövetséges Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt.

A címlapfotó illusztráció.

Képek: euronews, patriotainfo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...