15.8 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

Szinte beleolvad a havas tájba 8 sarkvidéki állat – az éghajlatváltozással az ő életük is veszélybe kerülhet…

Dátum:

Megosztás:

Az éghajlatváltozással az ő életük is veszélybe kerülhet!

Földünk egyik legtávolabbi része, az Északi-sark vidéke nem csupán zord, kietlen jégsivatag. Reméljük, hogy nem csak múlt időben beszélhetünk minderről, hiszen a globális felmelegedés következtében már olvadnak a jégtakarók, gleccserek és fagyott területek. Ez tengerszint emelkedést, a gleccserek táplálta folyók mentén szárazságot, ivóvízhiányt eredményez, ami veszélyezteti az Északi-sarkvidéket benépesítő, csodaszép élőlényeket is.

Az éghajlatváltozásról már jelentek meg beszédes fotók, ami mindannyiunknak lehet felkiáltójel, óvjuk jobban Földünket.

Vigyázzunk a környezetünkre, óvjuk ezeket a fenséges állatokat!

Hóbagoly

A hóbagoly többnyire a sarkkör hideg részein található meg, amelyeket szegényes növényzet és vastag hótakaró jellemez. Általában fehér tollazattal rendelkezik, pár fekete pöttyel vagy csíkkal a testfelületén. Ezek a jegyek sokkal erőteljesebbek a nőstényeknél, mint a felnőtt hímeknél. A madarakat egészen lábukig borítja toll, ami szükséges a sarkkör hideg éghajlatához való alkalmazkodásukban.

Fotó: wikimédia commons/ bert-de-tilly

Sarki róka

A sarki róka Földünk egyik legzordabb élőhelyének lakója. Amikor lassanként rövidülnek a nappalok, a sarki róka bundája egyre vastagabb lesz és megváltozik a színe. Rövid, szürkésbarna bundája a farkánál kezdődően először teljesen szürke, majd a tél beálltával hófehér lesz. Odúban vagy üregben él, amit domboldalba, meredek, sziklás tengerpartra, vagy folyópartra ás. Télen egymással összefüggő alagutakból álló járatot épít a mély hóba, ahol gyakran több család is él.

Tudtad?

  • A sarki róka csak -70°C-nál kezd fázni, és állítólag már -80°C.ot is túlélt.
  • Télen a szárazföldtől több mint 450 km távolságban is láttak már sarki rókákat a Grönlandot övező szilárd jégen.
  • Ha nagyon kevés a táplálék, a sarki rókák rénszarvas- és pézsmatulok-ürüléket is fogyasztanak.
Fotó:pixabay.com

Grönlandi fóka

Egy átlagos grönlandi fóka 160–170 cm hosszú, nagyjából 130 kg.  A borjak kb. 85 centiméteresen születnek. Az újszülött sárgás színű, de bundája három nap alatt kifehéredik. Ezt a szőrzetet három–négy hetesen levedli, és ettől fogva bundája rövidebb, ezüstös lesz, kis fekete foltokkal. Négyéves korára foltjai a hátán íves alakzatba rendeződnek; a teljesen kifejlett állat szürkés színű, feje és farka fekete, mellső uszonyai fehérek, hátán pedig jellegzetes, fekete, hárfaszerű rajzolat látható. Ezt a mintázatot a hímek hét, a nőstények csak tizenkét éves korukra érik el.

Fotó: wikimedia commons

Főleg a jegesmedve vadászik rájuk, de a Fehér-tengeren a fiatal állatokat a rozmárok is széttéphetik. A grönlandi és észak-amerikai eszkimók ősidők óta vadásznak rá. Húsát megeszik, bőréből sátrat, csizmát, csónakot készítettek. (forrás: wikipédia )

Beluga vagy fehér delfin

Az Északi-sark környéki tengerekben honos. Néha nagy csapatokban vadászik és halakkal táplálkozik, melyeket maga előtt hajt. A beluga cetek lassan úsznak, a 10 km/h sebességet is alig érik el. Csak sekély vizekbe merülnek. Hanglokátorrendszerük nagyon fejlett (hangjuk feltűnően hasonló az emberi hanghoz), és igen jó a hallásuk is, így zsákmányuk helyét a zavaros vízben is pontosan meg tudják állapítani. Többnyire kis csapatokban úszkálnak, a sarkvidéki part menti vizekben fehér testükkel úgy hatnak, mintha csak olvadó jégtáblák lennének.

Fotó: tiffany-terry-flicker

Sarki nyúl

.Megjelenése és felépítése mind a hideg éghajlati övhöz alkalmazkodott. A tundra öv jellegzetes állata, mely délebbi vidékeken nyaranta barna bundával, ősszel és tavasszal pedig szürkés színárnyalattal jelenik meg. A többi nyúlhoz képes a fülei rövidebbek, így csökkenti a hőleadási felületet. Magasra képes ágaskodni, ha környezetét figyeli, és veszélyhelyzetben akár 64 km/órás sebességgel is képes cikázni.

Tundra hattyú

Az Északi-sarkon élnek, de télen délebbre repülnek, útjukat már végigkísérte egy brit állatvédő. Tavaly az orosz sarkvidéki területektől Nagy-Britanniáig követte  vándorlásukat.

Fotó: wikimedia commons

Jegesmedve

A jegesmedve elterjedési területe az Északi-sarkvidék jégmezőinek déli része. A legtöbb jegesmedve szinte sohasem teszi a lábát igazi szárazföldre, többségük egész életét a sarkvidék befagyott vizein, a lassan sodródó jégmezőkön tölti. Csak a párzásnál mennek stabil helyre. A jegesmedve szinte állandóan vándorúton van, s emiatt még saját territóriumot sem tart.  Viszonylag nagy utat kell megtenniük az állatoknak ahhoz, hogy napi táplálékukat beszerezzék. Zsákmány után kutatva akár napi 70 km-es távolságot is megtesznek. A globális felmelegedés miatt egyre nagyobb veszélyben vannak. A napokban járta be a világsajtót egy jegesmedve éhenhalásának videón rögzített szomorú percei.

Fotó: pixabay.com

Alaszkai fehér farkas

Természetes élőhelye az alaszkai tundrák. Jellegzetes a teljesen fehér színű bundája. Az egyik legnagyobb termetű farkas alfaj. A kisebb állatoktól, a nagyvadakig mindent elfogyaszt, néha növényi eledelt is eszik. Szigorú sorrendű falkákban él és vadászik.

Fotó: coolantarctica.com

Címlapfotó: Bill-Bouton/wikimedia commons

wikipedia, 24, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Világsztár hegedűművész Budapesten péntek este

Egy varázslatos nyitókoncert, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, melyet anno Budapest 50. évfordulójára írt, Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész a...

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem...

Összeverekedtek a Roma- és Sevilla-szurkolók Zuglóban, több ember kórházban

Hét lengyel férfit állítottak elő a rendőrök azután, hogy két foci szurkolótábor egymásnak esett Zuglóban. Többen meg is sérültek....