28.3 C
Budapest
2023. június. 2. péntek

Szijjártó Péter: Magyarország és Lengyelország nemet mondott az európai földgázrendeletre

Dátum:

Megosztás:

Az uniós tagállamok arról szavaztak, hogy meghosszabbítsák-e azt a rendeletet, amely előírná az EU-n belül a földgázfelhasználás csökkentését.

Korábban a téli hónapokra elfogadtak egy ilyen javaslatot, most ezt hosszabbítanák meg a nyárra is. A javaslatot Magyarországon és Lengyelországon kívül mindenki megszavazta. Ezzel nem fog megvalósulni az európai gázfelhasználás 15 százalékos csökkentése

A kifejezetten enyhe télnek köszönhetően Európa elkerülte az energiaellátás összeomlását, de nincs rá garancia, hogy ez a következő télen is így lesz – közölte Brüsszeli sajtótájékoztatóján a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint nem szabad abba a hibába esnünk, hogy hátradőlünk a karosszékünkben, amiért egyszer szerencsénk volt.

Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter Facebook

A tárcavezető jelezte, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint reális a veszélye annak, hogy 2023-ban gázhiány lép fel Európában a téli hónapokban. Szijjártó Péter szerint ennek három oka van:

A legfrissebb hírek itt!

  • Egyrészt az idei évben a tavalyihoz képest 60 milliárd köbméter földgáz hiányzik majd az európai energiamixből. Ez a hiány az orosz szállítások kiesése miatt lép majd fel. Szijjártó Péter kifejtette, hogy tavaly még sok európai ország vásárolt orosz gázt, de a szankciós politika miatt ez már nem lesz lehetséges 2023-ban.
  • Miközben Európa visszaszorítja a saját gázfelhasználását, az újra beindult kínai gazdaság ismét nagy mennyiséget kezd el felhasználni.
  • Végül pedig a miniszter azt említette, hogy az európai LNG-kapacitások nem épültek ki, így ezen az úton szerinte Európa nem tudja a kieső orosz szállításokat pótolni.

Ez a három tényező  együttesen azt a veszélyt hozza magával, hogy földgázhiány lehet Európában. A tárcavezető ismét kiemelte, hogy

semmi sem garantálja, hogy ismét enyhe telünk lesz, ami megmentene minket az energiakrízistől.

Az árak tekintetében Európa versenyképességi hátrányban van Szijjártó Péter szerint. A miniszter azt a közgazdaságtani axiómát hozta fel, miszerint amiből kevesebb van, az többe kerül. Szerinte, ha az unió csökkenti a földgázmennyiséget Európában, az drágulást hoz magával, amit tovább fog fokozni az egyre erősödő kínai kereslet. Kijelentette, hogy Európában hétszer annyit fizetünk a gázért, mint az Egyesült Államokban, és az áram háromszor drágább, mint Kínában. Ebben a helyzetben egyetlen észszerű és hatékony megoldás létezik:

az Európába irányuló földgázimportot fel kell pörgetni.

A mennyiség növelésével lehet a miniszter szerint egyedül leverni az árakat. Európába több földgázt kell hozni, hogy ne fagyjunk meg, és a gáz ne legyen túl drága. Ehhez több forrás kell, és több beszállítói útvonalra van szükség. Ehhez infrastruktúrára és normális hozzáállásra lenne szükség, amit nem mérgez meg a politika.

A legfrissebb hírek itt!

Az Európai Bizottság egy újabb földgázfogyasztás-csökkentést előíró rendeletet próbált átverni a jogszabályalkotáson, ahelyett, hogy több gázt próbálna beszerezni

– mondta Szijjártó Péter. Ez a korábbi hasonló javaslat meghosszabbítása, ami a nyáron is előírná az unióban a 15 százalékos földgázfelhasználás-csökkentést. A tárcavezető szerint ez a döntés még veszélyesebb, mint a korábbi, mivel jelentős tovagyűrűző hatásai lennének. A nyári földgázcsökkentési sokk nagyobb mértékben érintené az ipart, ami így drágábban jutna energiához, ami visszavetheti a gazdasági fejlődést.

Az energiafelhasználás kifejezetten nemzeti hatáskörbe tartozik, Brüsszel mégis bele akar szólni abba, hogy Magyarország mit tesz ezzel a szuverén jogával

– mondta a miniszter.

Magyarország és Lengyelország a felsorolt problémák miatt nemmel szavazott arra a javaslatra, hogy 15 százalékkal csökkenjen az európai földgázfelhasználás.

Minden más tag megszavazta a javaslatot.

Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy a földgázellátás nem politikai kérdés, nem szabad diszkriminálni, és több földgázt kell behozni Európába

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Nyitókép: Facebook

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...

Összeverték Király Lindát

Én csak védekeztem - magyarázta az énekesnő. Király Linda volt a Szerencsekerék sztárvendége a TV2-n: elmesélte, hogy az Egyesült...

Elrabolták az ufók, földönkívüli lányokkal közösült – ezért ölt a süttői gyilkos

Nincs egyetértés a pszichológus és a beidézett szakértőpáros között, elnapolták a tárgyalást. Nincs könnyű dolga a bíróságnak a süttői kettősgyilkossággal vádolt...