1.4 C
Budapest
2023. január. 27. péntek

Szijjártó: “elmegyünk a falig” Wilhelm Fruzsina ügyében

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 17 183950
Forrás: MTI | 2015. 03. 17. 16:54:30

A külügyminiszter utasította Magyarország stockholmi nagykövetét, hogy még a héten folytasson megbeszélést a svéd adóhivatal vezetőivel, mert a svéd migrációs hivatal pénzügyi kérdésként tekint a kiutasítással fenyegett lány ügyére.
Wilhelm Fruzsina ügyében a magyar kormány “elmegy a falig”, minden törvényes megoldásra kész – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt kedden Budapesten, a parlament külügyi bizottságának ülése után újságírói kérdésre.

A tárcavezető elmondta: utasította Magyarország stockholmi nagykövetét, hogy még a héten folytasson megbeszélést a svéd adóhivatal vezetőivel, mert a svéd migrációs hivatal pénzügyi kérdésként tekint Wilhelm Fruzsina ügyére.

Noha a magyar kormány szerint emberi kérdésről van szó – folytatta Szijjártó Péter -, mivel a svéd hivatal pénzügyi kérdésként tekint rá, Budapestnek pénzügyi típusú választ kell adnia.

Kifejtette: ha Wilhelm Fruzsinát kiutasítják Svédországból, magyarországi intézményeknek törvényi kötelezettsége a lány ellátása, ami természetes pénzbe kerülne.

Ezért a külgazdasági és külügyminiszter szerint korrekt ajánlat Magyarországtól, hogy ezen ellátás fedezetéül szolgáló összeget felajánlja Svédországnak. Azaz ha hozzájárulnak Wilhelm Fruzsina ottmaradásához, Magyarország kész átadni ezt az összeget – közölte.

Az Index március elején írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél. A hatóságok a döntést azzal indokolják, hogy túl nagy terhet jelentene Svédországnak, ha a lány élete végéig gondoskodni kellene róla.

A cikk szerint a svéd bevándorlási hivatal 2014-ben elutasította a lány tartózkodási engedély iránti kérelmét.

A lány 18 évesen, 2012 nyarán ment ki Svédországba meglátogatni nagynénjét, és ott maradt, mert közben magyarországi gyámja tudatta, hogy már nem akarja ellátni. A lány azóta egyetlen juttatást, a fogyatékossági támogatást kapja, amely a svéd viszonyok között keveset érő havi 1550 korona (51 ezer forint).

A svédországi rokonnal kapcsolatba lépett a magyar Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal is, amely megígérte, hogy ha kiutasítják a lányt, nem engedi az utcára kerülni, Magyarországon keresnek neki gondnokot és elhelyezést.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis egyik utolsó filmje: Távfelügyelő (Wire Room) – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje (2022), izgalmas, fordulatokban gazdag thriller..   Teljes film magyarul: Távfelügyelő (Wire Room) Kellemes szórakozást a filmhez! Még több...

A napenergia előnyei – a szolárzuhany mindenki számára gazdaságos megoldás

Sokba kerül a meleg vizes zuhanyzás? Attól függ! Ugyanis létezik olyan energiabarát megoldás, ami nyáron a napban rejlő...

Egy órán keresztül próbálták újraéleszteni azt a taxisofőrt, aki vezetés közben kapott infarktust a Keleti pályaudvarnál…

Ismerősök és ismeretlenek is hősnek tartják Istvánt - írja a ripost.hu Katonák és rendőrök árasztották el a Keleti pályaudvar környékét –...

Mutatjuk, mik lesznek 2023 szextrendjei (18+)

Ahogy az élet minden egyéb területén, úgy szex téren is jönnek-mennek a trendek. De vajon mik jellemzik 2023-at,...