2.2 C
Budapest
2023. február. 5. vasárnap

Szijjártó: a keleti nyitásnak számokban is megmutatkozó eredménye van

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 23 063659
Forrás: MTI | 2015. 03. 23. 06:09:00

A külgazdasági és külügyminiszter a Népszavának adott interjút. Hangsúlyozta: a külpolitika csak akkor lehet eredményes, ha “nem is egyetértés, de legalább megértés vagy megértésre törekvés van a belpolitikai szereplők körében”.
A keleti nyitásnak számokban is megmutatkozó eredménye van Szijjártó Péter szerint. A “rajtunk kívül álló tényezők miatti” kiesés a keleti országokba irányuló magyar export értékét 1,6 milliárd dollárral csökkentette, de azt a régió más országaiba történt kivitel növekedése 600 millió dollárral részben ellensúlyozta. A külgazdasági és külügyminiszter erről a Népszava hétfői számában megjelent interjúban beszélt.

Elmondta: az embargó miatt 15 százalékkal visszaesett az oroszországi export, ami 510 millió dollár mínusz. Ukrajnában 10 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye, így oda 12 százalékkal, 310 millió dollárral csökkent a magyar export. Eközben a Nokiát bezárták Komáromban tavaly, amivel az arab relációban 820 millió dollárral visszaesett a híradástechnikai export.

“Tehát egy globális vállalati döntés, egy háború a szomszédban, plusz egy azzal kapcsolatos uniós szankciós döntés 1,6 milliárdot kivett a keleti exportból, ehhez képest volt mínusz 1 milliárd a vége” – fogalmazott Szijjártó Péter. “A kép összetett; nem akarok rózsaszín felhőket festeni, mert nincs rá okunk. De igenis vannak erőfeszítések, amelyek eredményesek” – tette hozzá.

“Ha egy ország gazdasági teljesítménye azért olyan, mert van valamilyen társadalmi, politikai berendezkedés, ami idegen a mi felfogásunktól, akkor azt nem tudjuk követni. Akkor azt kell mondani, hogy sajnos ilyen áron mi nem fogunk ilyen teljesítményt nyújtani” – jelentette ki a külügyminiszter a lap felvetésére, hogy azért illették-e kritikával Magyarországot, mert Oroszország mintaállam a magyar kormányfőnek.

Szijjártó Péter szerint Orbán Viktor kijelentését, miszerint meg kell nézni, hogy bizonyos országok mitől lettek ilyen sikeresek, rendre megmásítják. “Nem azért kell ezeket megnézni, mert feltétlenül követni akarjuk őket, vagy mindent pontosan ugyanúgy akarunk csinálni, mint ők. De meg kell vizsgálni, hogy ezek az országok mitől olyan sikeresek, milyen háttere van ennek, amit adott esetben fel tudunk használni, amit be tudunk építeni a gondolkodásunkba, amit a magyar viszonyok között magyarra lefordítva esetleg alkalmazni lehet” – magyarázta Szijjártó Péter.

Arra a kérdésre, hogy milyen nyitásnak köszönhetően ad interjút a Népszavának, Szijjártó Péter kifejtette, hogy komolyan gondolta, amit már hivatalba lépésekor is képviselt: a külpolitika csak akkor lehet eredményes, ha “nem is egyetértés, de legalább megértés vagy megértésre törekvés van a belpolitikai szereplők körében”.

“Olyan váratlan és mind mélységükben, mind sebességükben durva változások zajlanak ugyanis a világban, amelyek soha nem látott szükségességét vetik fel annak, hogy a külpolitika területén, ha nem is teljes egyetértés legyen, de legalább értse mindenki: mi miért történik, és arra a kormány miért úgy és miért akkor reagál” – tette hozzá.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Visszavágott a Ferencváros a Bietigheimnak, és továbbjutott a BL-ben

Továbbjutott a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköréből a Ferencváros, miután nagyon fontos találkozón begyűjtötte a két pontot a...

Elütött egy embert a metró, nem járt az M2-es

Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között a baleset miatt pótlóbusz közlekedett. Az Infostart úgy tudja, hogy a...

Örökre eltűnhet az útlevél az életünkből

A biometrikus azonosításé lehet a jövő a papír alapú útlevelek helyett. A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma...

41 centimétert billent meg a Balaton – fotók

A viharos szél "halmozta fel" a tó vizét az egyik oldalon. Az Időkép vette észre az Országos Vízjelző Szolgálat adataiban,...