13.9 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Szexualitás idős korban … avagy mitől szép a “szépkor”?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Szexualitás idős korban? Sajnos nagyon keveset és kevesen beszélünk erről az időszakról az ember életében. Tudom, hogy a menopauza és a férfiaknál a „kapuzárási pánik” tekintetében meg-meg említjük, de a szépségét, a csodát és a lehetőségeket alig.

Hogyan őrizhető meg az életöröm, az életkedv? Mitől lesz értelme várni a holnapot?

Idős korban sincs ez másképp, mint az élet korábbi szakaszaiban, de a tervek, a célok, a teendők nagy része megkopott, elfogyott. Vannak, amelyek az évtizedek alatt, olyan messze kerültek, hogy már nem is szerepelnek azon a bizonyos „bakancs listán”. Az érzelmi élet döcög, a szexualitás, meg jó, ha néha zötyög. Nos így valóban nehéz vitálisnak maradni, elismerem. Éppen ezért szoktam, a hozzám fordulókkal azt átbeszélni, hogy melyek azok a teendők, amelyek értelmet, célt, motivációt adnak az életében és melyek azok, amelyek a már említett „bakancs listán” szerepelnek vagy szerepeltek, mint vágyak, álmok. Végig vesszük, hogy milyen mozgási tevékenységre alkalmas az egészségi állapottól függően és hogy melyek azok az egyéni vagy közösségi elfoglaltságok, amelyek átsegítik ezen a szakaszon.

60-65 éves korában lép bele minden ember az aggkor időszakába. Talán pszichésen, ez a legnehezebb átmenet, hiszen az életerős középkorúak birodalmából (45-65 éves korig) egyszer csak az aggok között találja magát. Sajnos nagyon keveset és kevesen beszélünk erről az időszakról az ember életében. Tudom,hogy a menopauza és a férfiaknál a „kapuzárási pánik” tekintetében meg-meg említjük, de a szépségét, a csodát és a lehetőségeket alig.

Anno, a szakdolgozatomat eme téma alapos körüljárásával írtam, ezért tudom és a tapasztalatok pedig megerősítettek abban, hogy ennek az életszakasznak a legnagyobb csodáit a mai kor még messze nem tárta fel. Nem csak azért nem, mert ma nem divat tisztelni az időseket és az előttünk járó generációkat, hanem azért sem, mert nagyon sokan a betegségbe „menekülnek” abban látják az idős kor igazolását. Naponta hallom, hogy: “most már beteg lehetek” „ebben a korban (74 éves) még jó, hogy mindenem fáj” „várható volt, hogy lebénulok” … és még sorolhatnám.

Több idősek otthonába járok, de az egyikben megfigyeltem, hogy sokkal jobban vannak az emberek, mint máshol. Kutatni kezdtem az okát és döbbenten tapasztaltam, hogy igenis, a szexualitás van itt is a háttérben. A férfi-női energia. Itt nagyjából azonos arányban vannak elosztva a nemek, amíg máshol számottevően több a nő. A nemek közti „harc” , a tetszeni akarás, rivalizálás és megszerzés élmény, ha hiszik, ha nem, de megfiatalítja, életben tartja az embereket. Amikor nem múlik el a késztetés, a vágy és a szenvedély, hanem látni a szikrát a szemekben, akkor nincsen baj.

A baj ott kezdődik, amikor ez a fajta szikra kihunyt. Sajnos sok esetben tapasztalom érett középkorban is, amely azután meg is jelenik a szexualitásban, majd az egészségben is. Sok férfi küzd merevedési panasszal a legjobb férfikorban és még több nő mond le a szexualitásról, legyintve, hogy „Van ennél fontosabb is…!” Az a rossz hírem, hogy: Nincsen. Nem az aktus az,amelyről most beszélek. Az érzelem, az érzet, az élmény, az ösztön és az az energia, amelyet mindez magában rejt.

A 60 éves kor feletti szexualitás nem feltétlenül az aktusról szól. Ezt sokan nem tudják, hiszen még mindig az orgazmus kényszere hajtja őket. Mert a korábbi életszakaszokban igenis ez dominál. Nagyon rosszul, de erről majd egy másik cikkben írok. Térjünk vissza az aggkorra. Ott a lelki és érzelmi kielégülés sokkal nagyobb szerepet kap, mint valaha. Amikor a test érintése, a simogatás, a csók és a lelki összhang az életet adó forrás, akkor Tilos lemondani erről. Mert ez az az erő, amely az aggkor küszöbén átlendíti az embert és olyan lendületet ad, amely boldogan repíti végig ezen a gyönyörű életszakaszon, amelyet nem véletlenül neveztek el elődeink: SZÉP KORNAK. Éljenek a szép kor adta lehetőségekkel és használják ki, élvezzék a gyönyöreit!

Szerző: Szigeti Krisztina (www.szexualcoach.hu)

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Indonézia után – a futballtörténet legszörnyűbb stadionkatasztrófái

A hétvégi indonéziai, szurkolók okozta katasztrófa, amely már az eddigi ismeretek szerint is legalább 174 halálos áldozatot követelt,...

Milyen pozitív hatásai lehetnek a kaszinóknak a gazdaságra?

A szerencsejáték egyre nagyobb iparággá válik, és ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kaszinók számos szempontot figyelembe...

Kiraboltak egy gyereket Kaposváron

Fiatal felnőtt rabolt ki egy kiskorút Kaposváron. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes szeptember 29-én délután...

Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra..

Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva...