12.1 C
Budapest
2022. május. 23. hétfő

Szenzációs siker a magyar egészségügyben: Van már tüdőátültetés Magyarországon!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ko­ráb­ban el­kép­zel­he­tet­len volt, mára már 18 be­te­gen haj­tot­tak végre si­ke­res tü­dő­transz­plan­tá­ciót.

Az elmúlt egy év alatt máris 18 tüdőátültetést végeztek el az Országos Onkológiai Intézetben!

A hazai tüdőátültetés-program a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet összefogása után indulhatott el. Éppen egy éve, az első beteg egy 53 éves férfi volt. Korábban tüdőátültetést hozzánk legközelebb kizárólag Bécsben tudtak elvégezni.

A kormány első lépésként 900 millió forint támogatást biztosított minderre.

További fejlesztésekről is döntés született az egyéves évfordulón, melyen Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője is megjelent. Elmondta, a kormány azt szeretné, hogy a sikerből ne csak magyar, de a Kárpát-medencében élő betegek is részesülhessenek. Pénzt biztosítanak ahhoz, hogy Budapest regionális központtá váljon, hiszen a feltételek adottak.

A tüdő szállításához szükséges légi és szárazföldi kapacitást is biztosítják. Ez körülbelül 300-400 millió forintot jelent.

Világszínvonalon teljesít a magyar orvosi csapat

Ma már egy nap alatt két átültetést is el tudtunk végezni – mondta el a Ripost-nak dr. Rényi-Vámos Ferenc osztályvezető főorvos.

Nagy csapatot kellett összeszervezni, de tudták, micsoda lehetőség egy új eljárás hazai meghonosítása. A rezidenseknek is világszínvonalú képzést tudunk adni. Az elmúlt egy évben eljutottunk oda, hogy a világ számon tart bennünket, és egyértelműen a szakmailag élenjáró országok közé kerültünk.”

 A fejlesztéseknek köszönhetően ma már olyan körülmények vannak Budapesten, mint Bécsben – tette hozzá az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Központi Intenzív Terápiás Osztályának vezetője, dr. Elek Jenő.

A második születésnap

Szenzációs siker a magyar egészségügyben: Van már tüdőátültetés Magyarországon!
Dr Elek Jenő (balról), Dr Rényi-Vámos Ferenc, Kéki Zoltán, és Rogán Antal a transzplantációs klinikán.
Fotó: Korponai Tamás

Újjászülettem. A műtét előtt oxigénpalackhoz voltam kötve, azóta viszont két születésnapom van – mondta a Ripost-nak Kéki Zoltán.  Ő egyike azoknak, akik áteshettek az életmentő műtéten. Az 5. beteg volt az országban, májusban műtötték. Ma már biciklizik, holott egy éve még vezetékek tartották életben.

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Szörnyű tragédia történt: 10 éves kisfiú halt meg a visontai horrorbalesetben

A balesetben egy 10 éves fiú a helyszínen életét vesztette. Összeütközött két személyautó a 3-as főút 86-os kilométerénél Visonta...

Zelenszkij szerint természetes, hogy az ukrán férfiaknak háborúba kell menniük (és meghalni dicsőség), és ez miatt nem hagyhatják el Ukrajnát, erről rendelet szól, a...

Az elnök össze-vissza beszél, szerinte Őhelyette inkább „talán a fiukat elvesztő szülőkhöz” kellene címezni a petíciót..., de ezt...

Horvátországban a rendőrök simán lelőttek két szurkolót..

A Hajduk Split labdarúgócsapatának több száz szurkolója került összetűzésbe a rendőrséggel szombaton Zágráb közelében. A bajnokság utolsó fordulójában a...

Ez nagyon csúnya dolog volt: Joe Biden megint összevissza beszélt, az orosz vezetők kinevették, nem hogy orvost küldtek volna hozzá! Szégyelljék el magukat!..- Szólj...

Joe Biden amerikai elnök nehezen tudja ellátni feladatait. Ezt május 22-én, vasárnap jelentette be Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció...