8.5 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Szenzációs menetelés, Koch Máté világbajnok!

Dátum:

Megosztás:

Koch Máté parádés vívással aranyérmet nyert szerdán a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A világranglista 12. helyezettjeként kiemeltként a 64-es főtáblán kezdett, ahol koncentrált, ugyanakkor szórakoztató vívással a svéd Linus Islas Flygare, Andrásfi Tibor, a luxemburgi Flavio Giannotte és Siklósi Gergely legyőzésével jutott el az elődöntőig.

A főpáston is folytatta remeklését, továbbra is „volt hegye”, ennek eredményeként simán verte a kazah Ruszlan Kurbanovot.

Az aranyéremért az idei Európa-bajnokkal, Davide Di Verolival mérkőzött. Az olasz a másik elődöntőben a címvédő és Tokióban olimpiai aranyérmes francia Romain Cannone-t búcsúztatta simán.

A döntőben az első három tust a 21 éves olasz adta, de 23 esztendős ellenfele még az első három perc lejárta előtt 3-2-re felzárkózott. Komoly taktikai ütközet zajlott a páston, minden tusért meg kellett dolgozni. Koch fordított, majd a második szakasz 6–6-nál ért véget. A számbeli fölényben lévő hazai szurkolók szinte „felrobbantották” a csarnokot minden olasz találatnál, de a magyar tábor is hangos volt, amikor Koch Máté gyújtott lámpát.

A második szünet után a magyar párbajtőröző egy kitörésnél földet szúrt, jelezte is azonnal, hogy nincs tus, amiért nagy tapsot kapott. Nem kockáztatott egyik fél sem, passzivitás miatt jöttek is a sárga lapok, de aztán Koch eltalálta Di Veroli lábát, majd villámgyors akciókkal apránként gyűjtögette pontjait. Negyven másodperccel a vége előtt már 9–6-ra vezetett, aztán következett a szokásos, mozgalmas hajrá. Tíz-hét után két-három másodpercenként estek a találatok, de Koch idegei rendben voltak, távol tartotta az olaszt, sőt a végére növelte előnyét, végül 14–10-re győzött. Az üdvözlés után a magyar tábor a pástra szaladt és Kochot a magasba dobálva ünnepelte a jól megérdemelt diadalt.

Ezt megelőzően 2019-ben avattak magyar győztest ebben a szakágban, akkor, Budapesten a most ötödikként záró Siklósi győzött, akit ezúttal a negyeddöntőben Koch búcsúztatott.

Ez a magyar küldöttség második érme a milánói világbajnokságon. Egy nappal korábban Szilágyi Áron harmadik lett kardban.

ELŐZMÉNYEK
Koch négy remek asszó után az ötödikben is parádézott, de ezúttal már a főpáston, a kazah Ruszlan Kurbanovval szemben. Az első tust még ő kapta, azután viszont az első szakaszban 2–1-re fordított, majd 5–4-re alakult az állás, aztán jött egy olyan periódus, amelyben minden helyzetből tust adott. Sorozatban hatot, 10–4-nél pedig már nyerő helyzetben volt. Kurbanov ugyan később valamelyest magára talált, 14–6-ról felzárkózott 14–10-re, végül a küzdelmet egy együttes találat zárta le. Koch Máté az idei Európa-bajnok olasz Davide Di Verolival vív majd az aranyéremért.

A nőknél nem jutott magyar női tőröző a legjobb 16 közé. Az első fordulóból Kondricz Kata magabiztos teljesítménnyel lépett tovább, igaz, ez egyben egy másik magyar, Kreiss Fanni búcsúját is jelentette. Ezt követően viszont nem tudta borítani a papírformát a világranglistán nyolcadik Anne Sauerrel szemben. A rangsorban 40. magyar tőröző az elején jól tartotta magát, 6–4-re még ő vezetett, de aztán a német vívó fölénybe került és simán győzött.

A júniusi Európa Játékokon ezüstérmes Pásztor Flóra a román Emilia Corbut könnyedén verte, a második fordulóban azonban a francia Pauline Ranvier ellen már nem találta a ritmust. Gyorsan 6–0-s hátrányba került, fegyvert cserélt, de ez sem segített sokat, s bár továbbiakban ő is adott tusokat, végül kilenc találat különbséggel kikapott a nemzetközi rangsor tizedik helyezettjétől, a 2019-es, budapesti világbajnokság ezüstérmesétől.

A negyedik magyar, Lupkovics Dóra az első körben búcsúzott, kínai ellenféltől szenvedett vereséget.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
FÉRFI PÁRBAJTŐR
A 64 között
Siklósi Gergely–Matthew Cooper (brit) 15–5
Koch Máté–Linus Islas Flygare (svéd) 15–7
Andrásfi Tibor–Christopher Kelly (svéd) 13–6
A 32 között
Siklósi–David van Nunen (holland) 15–7
Koch–Andrásfi 15–7
A 16 között
Siklósi–John Edison Rodriguez (kolumbiai) 14–5
Koch–Flavio Giannotte (luxemburgi) 15–8
Negyeddöntő
Davide Di Veroli (olasz)–Francisco Limardo (venezuelai) 15–12
Romain Cannone (francia)–Niko Vuorinen (finn) 15–9
Koch–Siklósi 15–12
Ruszlan Kurbanov (kazah)–Valerio Cuomo (olasz) 15–12
Elődöntő
Koch–urbanov 15–11
Di Veroli–Cannone 15–5
Döntő
Koch–Di Veroli 14–10

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek