2.5 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Szent-Györgyi Albert által izolált P-vitamin

Dátum:

Megosztás:

2015 05 11 195146

Szent-Györgyi Albert a skorbut és az aszkorbinsav kutatása so­rán rámutatott, hogy a skorbut csak az egyik következménye a C-vitamin-hiánynak. Ebben az esetben ugyanis kettős avitaminózis-rendellenességről van szó. Gondolunk itt elsősorban az aszkorbinsav különböző faktorainak hiányában bekövetkező vérzési rendellenessé­gekre, mivel annak a hajszálerek permeabilitását befolyásoló specifi­kus tulajdonságai is vannak.

1937-ben Szent-Györgyi Albert és társa, Rusznyák István izolál­ta ezt az anyagot, és heszperitolként azonosította. Ezt követően Szent-Györgyi olyan gyümölcsökből és zöldnövényekből vonta ki – flavonoidok és antocianozidok formájában – ugyanezt az anyagot, amelyek leggazdagabban tartalmaznak növényi fenolvegyületeket.
Kémiai szerkezetüket illetően, különbözőségükből fakadóan a bioflavonoidok és az antocianozidok molekulái eltérő felépítésűek, jóllehet egymáshoz nagyon közeli, mondhatni azonos aktivitással ren­delkeznek. Mindkettőjük szerkezetére jellemző viszont a fenilcsoport jelenléte. Az antocianozidok egyébként a flavonoidok nagy családjá­nak egyik ágához tartoznak.

A P-vitamin-hatással rendelkező bioflavonoidok többen vannak: egyikük a Szent-Györgyi által citromból izolált citrin; a rutozid vagy rutin – amely a quercitolnak a rhamnózzal és a glukózzal alkotott ve­gyülete – különböző növények kivonata, mint például a ruta, a po­hánka, a bodza, a dohány és a paradicsom; a katezinek származéka az epikatezin – amely az antociánnal rokon flavonolstruktúrával rendel­kezik – az eszkulozid a dihidro-kumarin egyik származéka; az eszkozil az eszkulozid-metil származéka; és végül az antocianozidok olyan festékanyagok, amelyek számos növényi szervben megtalálha­tóak heterozid-formában, és amelyek a szóban forgó növények vagy növényi részek színét adják.
A P-vitamin a főzés és a szabad levegőn történő oxidáció hatásá­ra lebomlik.

A bioflavonoidok elsősorban a déligyümölcsök – citrom, na­rancs, grape-fruit, mandarin – héjában, a héj alatti fehér részében, és a cikkelyeket borító hártyákban találhatóak. Különösen ajánlatos tehát a héj rágcsálása, amennyiben a gyümölcsöt nem kezelték előzőleg nö­vényvédő szerekkel. A sárgabarack, a portoricói cseresznye, a ribisz­ke, a szeder, az eper, a a szilva és az aszalt szilva, valamint a vörös és a fehér szőlő is tartalmazza, de legnagyobb mennyiségben a fekete áfonyában van jelen. A hüvelyesekben szintén kimutatható a bioflavonoidok jelenléte, esetükben azonban – a pohánka kivételével – igen csekély koncentrációban. Ellentétben a paprikával, amely vi­szont igen gazdagon tartalmazza a különböző bioflavonoidokat.
A P-vitamin-szükséglet a C-vitamin-felvétel függvénye. Mindkét vitamin kölcsönösen erősíti egymás hatását. Minden alkalommal azonban, ha a táplálék vitaminantagonista-anyagot tartalmaz, mint például a földi karalábé epikatazinje, rendszeres vagy túlzott fogyasztás esetén jelentős P-vitamin-veszteséget idéz elő, amelyet tehát újabb élelmiszer-bevitellel kompenzálni kell. Körülbelül napi tízszer annyi C-, mint P-vitamin szükséges, hogy az említett szinergetikus hatás érvényesülni tudjon.

A tápanyag felszívódását követően, a bioflavonoidok anyagcse­réje szorosan kapcsolódik ugyan a C-vitaminhoz, ugyanakkor jelentős mennyiségű P-vitamin szintetizálódik a bélrendszerben is. Így a szaprofitamikroba-flóra felhasználja a tápanyagban lévő cukrot – el­sősorban a szaccharózt -, hogy réz hatására antociánt állítson elő.
A P-vitamin eljut minden hajszálérbe, és megtapad az erek falán – főleg az endothéliumon – ahol védő- és stresszellenes hatást fejt ki: az erek bizonyos telítettségénél az őket beidegző idegrostokra vér­nyomáscsökkentő hatást gyakorol.

2015 05 11 195157

A P- és a C-vitamin szinergetikus vagy egymást erősítő hatása, kifejeződik az aszkorbinsav skorbutellenes hatásának fokozódásában is.
A flavonoidok anyagcsere-végtermékeit a vese választja ki, és a vizelettel üríti.
A fertőzés- és a magas vérnyomás elleni szerepeken túl, a P-vitamin legfontosabb tulajdonsága a kapilláriserek oly mértékű meg­erősítése, hogy az amerikaiak „the capillary permeability factor” név­vel jutalmazták. A P-vitamin jelentős szerepet játszik bizonyos típusú vérzékenységek, egyes purpurák és némely cirrotikus hasűri folyadékgyülem kialakulásának megelőzésében.
Figyelemre méltó befolyással bír a fogínygyulladások enyhítésé­re is, hegesítve a véres foghúst és lokalizálva az ödémákat, amelyek bizonyos esetekben egészen a szájpadlásig terjedhetnek, ahogyan ez tapasztalható a krónikus fogágybetegségek esetén.
Az egyensúlyzavarok és szédülések spontán módon elmúlnak, ha nagy mennyiségben fekete áfonyát, szedret vagy déligyümölcsöt fo­gyasztunk. Ezzel egyértelműen bebizonyosodik a bioflavonoidok – el­sősorban a rutin és a heszperin – pozitív hatása az agyi keringésre.
P-avitaminózis fennállása esetén a kapillárisok, azaz a hajszál­erek fokozott érzékenysége, törékenysége figyelhető meg. Ez azt je­lenti, hogy a legkisebb bőrsérülés hatására kék, véraláfutásos foltok jelennek meg, amelyek a helyi erek vérzése miatti vérömlenyek – más néven hematómák – jelenlétéről tanúskodnak. Ezek nagysága, csak­úgy mint a vitaminhiány esetében a sérülés fokától függően kisebb vagy nagyobb kiterjedésűek lehetnek. A különböző területeken – akár körülhatároltan, akár diffúzán – a purpura foltjai jelennek meg a bő­rön, amelyek határozottan elkülöníthetőek a klasszikus hematómáktól, mivel a véraláfutásos foltok nem halványulnak el nyomkodás hatásá­ra. Ez a jelenség fokozottan észlelhető a menopausa állapotában lévő nőknél.
Abban az esetben, ha súlyosbodik a P-vitamin-hiány, az akut fogínygyulladás tartóssá válik, és mindaddig fennáll, amíg elegendő bioflavonoid bevitellel nem ellensúlyozzuk. Súlyosabb esetben agyi keringési zavarok is mutatkozhatnak, amelyeket azonban fentebb már említettünk..
Nem állhat fenn semmiféle, tápanyagból származó túlzott P-vitamin-felvétel, azaz P-hipervitaminózis, hiszen ha létezik is felesleg, azt a vese kiválasztja, és a vizelettel üríti.

Forrás: wikipedia; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...