17.8 C
Budapest
2023. március. 20. hétfő

„Szellemflotta” sietett Vlagyimir Putyin segítségére

Dátum:

Megosztás:

Nem várt helyről kapott segítség Moszkva a nyugati olajembargó kijátszására: az orosz olajat egy körülbelül hatszáz hajóból álló, homályos tulajdonosi hátterű szellemflotta szállítja el Ázsiába és Észak-Afrikába. Ennek köszönhetően a tengeri szállítások volumene a tilalmat megelőző szintre állt vissza alig három hónap alatt.

A HATSZÁZ HAJÓBÓL ÁLLÓ OLAJSZÁLLÍTÓ FLOTTÁNAK KÖSZÖNHETŐEN AZ OROSZ TENGERI SZÁLLÍTÁSOK VOLUMENE AZ EMBARGÓT KÖVETŐEN SEM CSÖKKENT

Lassan három hónap telt el azóta, hogy az Európai Unió 2022. december 5-én szankciókat vetett ki a tengeri útvonalon érkező orosz nyersolajra. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az orosz tengeri szállítások volumene visszaállt a tilalmat megelőző szintre, noha értéke még mindig jelentősen elmarad a korábbiaktól, többek közt az orosz olaj világpiaci árának csökkenése miatt − mutat rá elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

szellemflotta
A Gazprom orosz gázipari cég olajipari leányvállalatának, a Gazpromneft MNZP-nek a moszkvai olajfinomítója 2022. október 27-én. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az ukrajnai háború kirobbanása óta az orosz olajexport eddig jelentős részét kitevő európai célállomások szinte teljesen visszaszorultak, ellenben egyre több és több olajszállító hajó indul útnak Ázsia és Észak-Afrika felé.

Peking például 19 százalékkal növelte orosz olajimportját 2021-hez képest, ez az arány India esetében elképesztő: nyolcszáz százalékos emelkedésről számoltak be.

A legfrissebb hírek itt!

A két ázsiai hatalom mellett még Törökország és Egyiptom is fontos pozíciót tölt be az orosz olajexportpiacon. 2022. február 24-e, de leginkább az orosz olajembargó és az ársapka bevezetése óta a nyugati országok a bonyolult jogi procedúra és a megítélésükre gyakorolt negatív hatás miatt az orosz nyersolaj szállításában sem vesznek részt − egy-két kivételt leszámítva −, az orosz flotta kapacitásai pedig végesek.

Hogyan jut el az orosz olaj a kereskedelmi partnerekhez?

Moszkva megsegítésére egy különös, ugyanakkor nem ismeretlen „szellemflotta” lépett elő, amely a CNN beszámolója alapján már körülbelül hatszáz hajóból áll, ez a világ olajszállítóinak körülbelül tíz százalékát teszi ki.

Számuk ugyanakkor napról napra, szankcióról szankcióra emelkedik. Hogy kik állnak a tekintélyes flotta mögött, rejtély. Egyes esetekben dubaji és hongkongi fedőcégekhez vezetnek a szálak, a legtöbbször azonban még ennyi kapaszkodójuk sincs a szállítmányok követésével és rendszerezésével foglalkozó szervezeteknek. Dolgukat az is nehezíti, hogy a hajók gyakran kikapcsolják a helymeghatározásra és beazonosításra használt rendszert. A flotta hajóinak összetétele is rendkívül változatos: egy részüket a kihasználatlanság miatt eladásra kerülő európai olajszállítók, másik részüket pedig a leselejtezésre váró, de még megmentett hajók teszik ki. A szellemflotta felvirágzása nagyon jól mutatja a világ olajpiacának − és úgy egyébként a nemzetközi közösségnek − kettészakadását.

A globális olajszállító flotta egyik fele egyáltalán nem üzletel az oroszokkal, másik fele pedig szinte kizárólag csak velük kereskedik

− summázta a helyzetet a CNN-nek nyilatkozó Richard Matthews, az EA Gibson nemzetközi hajókereskedő vállalat kutatási igazgatója.

Nem ismeretlen gyakorlat

A szellemflotta ugyanakkor nem most bukkant fel először, létszámának növekedése pedig éppen emiatt nem is érte váratlanul a témában jártas szakértőket.

Az olyan államoknak, melyeket a Nyugat régóta és tartósan sújt büntetőintézkedésekkel, valamint melyeknek állami bevételeik jelentős részét energiahordozók exportjából szerzik, konkrétan elengedhetetlen, hogy ezt a stratégiát alkalmazzák a szankciók kijátszására.

Éppen ezért Irán vagy Venezuela évek óta nagyban támaszkodik a szellemflotta „szolgáltatásaira”. Teherán esetében ez körülbelül 150 hajót jelent, egyes híradások szerint pedig ezeknek egy része már orosz olajat szállít. Amennyiben a nyugati államoknak és Iránnak sikerülne visszatérnie az atomalku-megállapodáshoz, ezáltal pedig a perzsa államot sújtó büntetőintézkedések bizonyos részeit feloldanák, úgy még több olajszállító „pártolhat át”, segítheti Moszkvát a jövőben.

A legfrissebb hírek itt!

Az, hogy egyre több ilyen hajó üzemel nemzetközi vizeken, nem veszélytelen. Jellegükből adódóan ezeknél a tankereknél kevésbé szigorúak a biztonsági előírások, emellett pedig egyes hajók állapota, karbantartásának hiánya is aggodalomra ad okot. Ahogy növekszik a számuk, úgy növekszik a potenciális tragédia esélye, például egy nagyobb méretű olajszivárgás formájában.

Borítókép: Olajszállító hajó (Fotó: Reuters)

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Esti torna mindenkinek – videó

Mozogj többet, élj tovább! Videó forrása Hirmagazin.eu

Esti mese gyermekeknek – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese - videó Videó forrása Hirmagazin.eu

Ma este: Jackie Chan – Kém a szomszédban;.. Holnap este: Anthony Quinn, Kevin Costner, Madeleine Stowe – Revans – videó

Bob Ho (Jackie Chan) a beépített szuper-spéci titkos ügynök diktátorokat, terroristákat és gonosz birodalmakat vont ki a forgalomból,...

Szakértő a Blikknek: ha Putyin Magyarországra jönne, letartóztatnák… Vagy mégsem?

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a...