11.1 C
Budapest
2024. március. 1. péntek

Szegényekkel, hajléktalanokkal és menekültekkel találkozik a szentatya, és ellátogat a görögkatolikusokhoz is..

Dátum:

Megosztás:

Rövidesen, délelőtt 10 óra 15 perckor, a budapesti Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban több száz nehéz sorsú emberrel, szegényekkel, hajléktalanokkal, menekültekkel és a magyarországi kisebbségek tagjaival találkozik a szentatya.

Ők jellemzően valamely Katolikus Karitász által fenntartott vagy más egyházi intézményben, esetleg azok látókörében élnek, vagy onnan kapnak segítséget.

Ferenc pápa találkozhat majd olyan munkatársakkal is, akik a Katolikus Karitász különböző intézményeiben a rászorulókkal foglalkoznak, velük törődnek.

A legfrissebb hírek itt!

Hatalmas a készültség a Rózsák tere környékén

Órákkal a menekültekkel, szegényekkel való pápai találkozó előtt már hatalmas volt a készültség a Rózsák tere környékén. A Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy nagyon sok rendőr és biztonsági dolgozik folyamatosan az esemény zökkenőmentes lebonyolításán. A szervezők és biztonsági személyzet igyekszik mindenkinek segíteni, türelmesen próbálják útba igazítani a sajtóbeléptetésnél a bejutással próbálkozó vendégeket.

Már nagyon várták a szentatyával való találkozást

– Végre elérkezett a nap, amit az egész közösségünk nagyon várt már – mondta el lapunknak a szombat délelőtti találkozó előtt a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia kormányzója. Kampfmüller Sándor atya kiemelte: nagyon sok ember rengeteg munkája van az előkészületekben, önkéntesek, szerződéssel rendelkező alvállalkozók dolgoztak azért, hogy a rendezvényt meg tudják szervezni, és zökkenőmentesen le tudják bonyolítani. A plébános reményét fejezte ki, hogy minden rendben lesz a találkozón, ami így mindannyiuk lelki épülését, megerősödését szolgálhatja majd. – Ferenc pápa az itteni, Rózsák terei közösségtől egy templomot ábrázoló emlékérmet kap ajándékba, amit nagy szeretettel adunk át majd neki – mondta el Kampfmüller Sándor atya.

Kampfmüller Sándor
Kampfmüller Sándor atya, a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia kormányzója elmondta: nagyon várják a szentatyát. Fotó: Kurucz Árpád

Beszédet mond a szentatya

A várhatóan körülbelül egyórás eseményen Spányi Antal székesfehérvári püspök mint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia karitatív és szociális ügyekkel megbízott vezetője, a Katolikus Karitász püspök elnöke mond köszöntőt, majd Ferenc pápa beszél a jelenlevőkhöz. A tervek szerint a szentatyát egy menekült család is köszönti majd, ők rövid műsorral is készülnek, emellett többen is tanúságot tesznek a hitükről Ferenc pápa előtt. A rendezvényen szentmise nem lesz, de közös imádság, liturgikus és dicsőítő éneklés igen, és a hívek a végén pápai áldást kapnak. Kampfmüller Sándor korábban lapunknak elmondta: a helyi egyházközség már nagyon várja a szentatyával való találkozást.

A legfrissebb hírek itt!

A görögkatolikusokhoz is ellátogat

Innen a szentatya átmegy a szintén a Rózsák terei Istenszülő oltalma templomba, ahol a görögkatolikus egyház képviselői és a hívek fogadják. A templom 1875 és 1880 között Czigler Győző tervei alapján készült, majd 1904-ben került a görögkatolikus hívekhez, akik ezt követően igyekeztek bizánci jelleget kölcsönözni neki. A templombelső festésére 1932-ben Petrasovszky Emmánuelt és Takács István festőművészt kérték fel. Az oltárképet, az ikonosztázion két alapképét, valamint az utolsó vacsora ábrázolását Roskovics Ignác készítette. Az épület a II. világháborúban kisebb sérüléseket szenvedett, amelyeket fokozatosan kijavítottak. A templomban vasárnaponként a zsolozsmák mellett hat liturgiát is végeznek, arab és ószláv nyelvű szertartásokba is be lehet kapcsolódni.

Pápalátogatás Rózsák tere
A görögkatolikusok is készülnek Ferenc pápa fogadására. Fotó: Teknős Miklós

 

Karitatív szolgálat

Magyar Katolikus Egyháznál a karitatív szolgálat kiemelt célcsoportjai a fogyatékossággal élő, valamint a megváltozott munkaképességű emberek. Számos, egyházi fenntartású vagy egyházi támogatású intézményben dolgoznak, élnek fiatalok, idősebbek egyaránt. A Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezetet 13 helyen működtet támogató szolgálatot, 4 helyen szakellátási intézményt. A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász Szent Kristóf Háza fogyatékkal élők nappali intézménye 25 halmozottan sérült ember számára nyújt segítséget. Pátyon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtet bentlakásos idősek otthonát. Az intézményben értelmi fogyatékkal élő embereket fogadó lakóotthon működik. Szintén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működteti a fogyatékkal élő emberek gödi otthonát.

A legfrissebb hírek itt!

A Katolikus Szeretetszolgálat működtetésében az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonban súlyos értelmi sérült, illetve halmozottan fogyatékos felnőttekről gondoskodnak.

A piarista rend a Kilátó Központot működteti, amelynek célja, hogy elsősorban fogyatékos és sajátos nevelési igényű gyerekeknek, fiataloknak segítsen. A ferencesek az autista gyermekek számára egyedülálló módon létrehoztak egy komplex intézményt, a gyöngyösi Autista Segítő Központot.

Borítókép: Ferenc pápának kiemelten fontos, hogy személyesen találkozzon a szegényekkel (Fotó: Havran Zoltán)

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este Silvester Stallone nagysikerű sorozata: Tusla királya (1-5. részek) – videók

Teljes film magyarul: Tusla királya 1 Tusla királya 2 Tusla királya 3 Tusla királya 4 Tusla királya 5 Kellemes szórakozást a filmekhez! Holnap a 6-9....

Omara Portuondo, a kubai zenei legendák egyike, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét – videó

Omara Portuondo, a kubai zenei ikon, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét. Bár pontos okokat nem...

Tudtad, hogy a műfű az otthonodat szebbé és gondtalanabbá varázsolja?

A műfű egyre népszerűbb választás a kertekben és teraszokon, és számos előnye van a hagyományos füves területekkel szemben. Nézzük, miért...

Tudtad, hogy a munkaviszony megszüntetésének is vannak alaki – és formai követelményei?

A munkaviszony megszüntetésének jogellenessége az Mt. (2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről) alapján több tényezőtől függ. Itt van néhány...