22.6 C
Budapest
2022. augusztus. 12. péntek

Széchenyi Márk hasonmása a legnagyobb magyarnak – képek

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A kommunista időkben tabu volt az asztalnál és az utcán is, hogy nemesek; Széchenyi Tímeának és családjának sokáig titkolnia kellett, mire végre büszkén kimondhatták: „a legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István családjának leszármazottai.

Tímea – akinek fia Széchenyi Márk – évekig vezette saját vendéglátóhelyét Budapesten, majd átvette a Gróf Széchenyi Család Alapítvány irányítását.

Mindenki ezt olvassa most!

„Nyolc éve eldöntöttem, hogy az örökségünk védelme a legfontosabb” – mondja Széchenyi Tímea, aki fiával úgy érzi, a Széchenyi név végre visszakapta méltóságát.

„A vérünkben van, hogy igazi Széchenyiként kell viselkednünk”

– mondja Széchenyi Tímea.

Fotó: Ripost / Máté Krisztián

Ők Széchenyi István bátyjának, Pálnak az egyenes ági leszármazottai, így természetesen a legnagyobb magyar apjának, Széchényi Ferencnek, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítójának is utódai.

Kisemmizték őket a kommunisták

Tímea csak apja halála után szembesült a család tragédiájával. „Elmentem a történelmi levéltárba és kikértem a kitelepítéskor keletkezett dokumentumokat a családomról. Korábban is tudtam, hogy mindenünk odalett, mégis iszonyatos volt látni, hogy mit tettek akkor a nemesekkel” – mondta a ripost7-nek Tímea.

Mindenki ezt olvassa most!

Külföldre menekült rokonaik nem élték át azokat a történelmi atrocitásokat, amiket Széchenyi Pál itthon maradt leszármazottai. Ők talán ezért is érzékenyebbek a múltjukra és szellemi örökségükre.

Az idős Széchenyi Pál fiával, Elemérrel, Tímea apjával (Fotó: Ripost / Máté Krisztián)

Széchenyi Elemér a Balaton szerelmese volt

A családnak ezen ága a kommunista üldöztetések alatt sem hagyta el hazáját, de saját védelmük érdekében hallgattak a származásukról.

Tímea édesapja, Széchenyi Elemér a Balaton szerelmese volt: egy éttermet és egy kocsmát is vezetett a tónál. Márk szerint őszinte és igazságos volt a papa. A család történetéről hallgatott, de Márk ezt most már megérti. Most már tudja, milyen szörnyűségeket éltek át. Sok időnek kellett eltelnie, hogy a Széchenyiek felismerjék: már nem kell titkolniuk a múltjukat.

A családi alapítvány célja pont ez: hogy ne a kommunizmus torzított képét lássák az emberek a nemesekről, hanem az igazságot.

Keresik a hagyaték elveszett darabjait

A Széchenyiek kisemmizése a közeli rokonuk, gróf Széchenyi Viktor, Fehér megye főispánja meggyilkolásával kezdődött. A főispán a végrendeletében kikötötte, hogy a leszármazottak alapítvány formájában őrizzék meg a Széchenyi-örökséget. Tímeáék egy gyűjtő segítségével kutatják a hagyatékot. Az alapítvány létrehozása óta próbálják visszaszerezni az elvett vagyont és értékeket, de jogilag mindez nagyon nehéz.

Mindenki ezt olvassa most!

Az alapítvány azt tervezi, hogy a Széchenyi örökségéhez méltó Széchenyi Intézetet alapít. „Bízom benne, hogy 2022 végére állni fog” – mondja Tímea, hozzátéve: 230 éve született Széchenyi, ezért az intézet alapkövét még idén szeretnék letenni.

Újra egy Széchenyi a Parlamentben?

Márk egyébként pont Széchenyi István történetéből érettségizett. Most fotósként keresi a kenyerét, ám a ripost7-nek elmondta: nem életcélja ugyan, hogy politikával foglalkozzon, de nem is zárkózik el ettől, mert van mit tenni.

A család neve egyenlő a hitelességgel és megbízhatósággal, ezért úgy vélik, talán lenne helyük a Széchenyieknek a politikában.

360 évvel ezelőtt élt rokonát is fotózta

Márk büszkén meséli, hogy Széchenyiként annak idején ő is részt vehetett elődje, az 1710-ben elhunyt gróf Széchenyi Pál kalocsai érsek emlékének helyreállításában és ő maga fotózta őse mumifikálódott holttestét.

„Felújították az üvegkoporsót, elég rossz állapotban volt” – mondja, hozzátéve: megható és megtisztelő volt, hogy a múlt és a jelenkor Széchenyije találkozhatott. A Lánchíd felújításáról mosolyogva megjegyzi: „Már ráfért, majd meglátjuk, hogy mennyi ideig fog tartani, de szívesen ott lennénk a Széchenyi családdal, hogy átvágjuk a szalagot a végén…”

A család szerint megölték Széchenyi Istvánt, nem öngyilkos lett a legnagyobb magyar

A Széchenyi család tagjainak egy része állítja: a legnagyobb magyar nem öngyilkos lett a szanatóriumban. „Sok feljegyzés van, hogy ép volt az elméje, amikor az ideggyógyintézetben élt. Sakkozott, leveleket írt. Antropológusok is megvizsgálták a Nagycenken lévő koponyáját, de a ruháján a vérnyomok sem úgy festenek, ami öngyilkosságra utalna” – mondja Széchenyi Márk. Hozzáteszi: elképzelhető, hogy utánajárnak az igazságnak, de ehhez teljes egyetértés kell az egész családban. Széchenyi az 1848-as szabadságharc után orvosa tanácsára vonult vissza a döblingi elme­gyógy­intézetbe. A hatóságok megvádolták, hogy csak politikai menedékhelyként tekint a szanatóriumra, ugyanis memorandumokat és röpiratokat is írt. 1860. április 8-án szétroncsolódott fejjel, kezében pisztollyal találták a szobájában. A történészek többsége szerint öngyilkos lett.

„Előkapott egy ötezrest, hogy megnézze, mennyire hasonlítok Széchenyire”

A Széchenyieknek több mint 100 leszármazottja él a világban, de a nyilvánosságot vállaló családtagok közül csak Márk hasonlít kísértetiesen a legnagyobb magyarra. Karakteres áll, rendezett pofaszakáll és határozott, elszántságot sugárzó arc jellemzi mindkét Széchenyit, de a szemük és az orruk hasonlósága is összeköti őket. Széchenyi Márk elmondta: sokszor mondták neki barátok és ismerősök is, hogy mintha magát a grófot látnák. „Széchenyi-vér vagyok, nem lepődöm meg rajta” – meséli Márk nevetve.

Széchenyi Márk (Fotó: Ripost / Máté Krisztián)

Mindenki ezt olvassa most!

Egy tévéműsor vendégeként is szembesült már ezzel:. „A műsorvezető előkapott a zsebéből egy ötezrest, és összehasonlított vele engem” – meséli Márk.

Gróf Széchenyi István

ripost

 

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

„Úgy izgulok, mint a legelső Sziget-fellépésünkön” – Balázs Klári és Korda Gyuri bácsi visszatértek: óriási bulit csaptak a Szigeten! – videó

A Sziget Fesztivál első napján minden kétséget kizáróan voltak nagyobb világsztárok, mint Korda György és Balázs Klári. De abban teljesen biztos videós...

Zivzivadze duplázott, idegenben is nyert a Fehérvár

A Mol Fehérvár FC az Európa-konferencialigában, a selejtező 3. fordulójának visszavágóján is legyőzte a moldovai Petrocubot, ezúttal 2–1-re,...

Falusi Mariann trágárkodik, Hernádi Judit süketet játszik, Havas Henrik makog, Nagy Bandó mocskolódik – videó

Kikészült a Jobbik miatt a Heti Hetes – derült ki Bohár Dániel videójából, aki felhívta a balos művészeket,...
facebook