5.9 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeFőhírekBűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfóSzázmillióknak veszett nyoma, a vádlottat mégsem lehet elítélni

Százmillióknak veszett nyoma, a vádlottat mégsem lehet elítélni

Tizenkét év után született elsőfokú ítélet, a fővádlottat azonban lehet, hogy sosem tudják elítélni. A MÁV biztosító vezére a vád szerint több száz milliót sikkasztott a társaságtól.

Kiss Bálint Gyula, a MÁV Általános Biztosító Egyesület egykori vezetője a vádlottak padján (Fotó: MTI/ Kovács Tamás)

Kiss Bálintot, a MÁV biztosító nagyhatalmú vezérét 2008 tavaszán vették őrizetbe. A vizsgálat szerint sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt indítottak nyomozást. Legalább egymilliárd forint hiányzott a biztosító kasszájából, illetve a tartalékalapjából, s ez veszélyeztetette a biztosító működését.

Első körben az akkori Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felfüggesztette, majd pár héttel később vissza is vonta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokkal foglalkozó egyesület engedélyét, és felügyeleti biztosokat nevezett ki a biztosítótársaság élére.

A kifizetések teljesen leálltak

Teljesen leálltak a biztosító kifizetései, a biztosító már nem felelt az ügyfelei által okozott károkért, nem utalt a szervizeknek, ahol a karambolos autókat szerelték. Hosszú évekig tartó bírósági pereskedés után az autósoknak kellett állniuk a számlát, hiába fizették korábban a biztosítási díjakat.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága sikkasztás és pénzmosás miatt nyomozott az ügyben. A gyanú szerint egymilliárd forintot utaltak át a biztosítói egyesületből magánszemélyek bankszámláira.

Kiss Bálint három strómant, köztük lányát is felhasználva sikkasztotta el a társaság vagyonát. Az elnök-vezérigazgatót letartóztatták. Kiss rosszul lett, a bíró azonban úgy döntött a kórházban tartják meg az előzetes döntő tárgyalását.

Kiss Bálint egészségügyi állapota az egész eljárás alatt kulcskérdés volt.

Ötvenmillió forintos óvadék ellenében hónapokkal később szabadult az előzetesből, aztán még hosszú éveken át nyomoztak ellene, míg végül 2011 októberében bíróság elé állt.

Az első tárgyaláson ismertették az akkori vádat, eszerint Kiss Bálint öt éven át összesen 887 millió forint vagyoni hátrányt okozott a biztosítónak ingatlanügyletekkel, bérleti szerződésekkel és más fiktív szerződésekkel.

Kiss Bálint Gyula, a MÁV Általános Biztosító Egyesület egykori vezetőjének bírósági tárgyalása 2011 novemberében (Fotó: MTI/ Kovács Tamás)

Az egykori elnök-vezérigazgató érdekkörébe tartozó cégek ingatlanokat vásároltak, sokszor a biztosítótól kapott kölcsönből, majd azokat jóval drágábban eladták, vagy túlárazva – havonta milliókért – bérelte tőlük vissza a biztosítótársaság. A vád szerint több tízmilliót számláztak olyan számítástechnikai szolgáltatásokért, amelyeket el sem végeztek.

A vádlott képtelen érdemben védekezni

Kiss Bálint első tárgyalásán mindent tagadott,  majd az órákig tartó tárgyalását félbe kellett szakítani, mert rosszul lett. Egészségügyi állapota annyira megromlott, hogy képtelen volt képviselni saját érdekeit. Tavaly nyáron felfüggesztették ellene az eljárást.

Kiss Bálint strómanjai továbbra is ártatlannak vallották magukat.

A bíró szerint azonban bűnösök, mert tisztában voltak azzal, hogy bűncselekményhez adták a nevüket, cégüket, számlaszámukat.

A három strómant első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, a három vádlott enyhítésért, felmentésért fellebbezett. A bíró álláspontja szerint Kiss Bálint biztosan börtönbüntetést kapna, amennyiben el lehetne ítélni.

A feltételezett tettes egészségi állapotát évente vizsgálja egy szakértő. Az eljárás felfüggesztése addig tart, amíg a vádlott fel nem épül annyira, hogy lefolytassák ellene az eljárást.

A Kékfény riportja.

szerző: hirado.hu
forrás: Duna

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem