10.9 C
Budapest
2023. március. 26. vasárnap

Száz évvel ezelőtt lépett életbe a teljes szesztilalom

Dátum:

Megosztás:

Az amerikai kongresszus 1919. január 16-án hagyta jóvá a szesztilalmat, amely 1920. január 16-án, száz évvel ezelőtt életbe is lépett. A szesztilalmat Magyarországon is bevezették a Tanácsköztársaság idején.

Rendőrségi helyszínelés egy illegális sörfőzdében, Detroitban (Fotó: COR

Az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa 1919. január 16-án hagyta jóvá az alkotmány 18. módosítását, amely megtiltotta a fogyasztási célú „alkoholos italok gyártását, értékesítését vagy szállítását” – írta a History.com.

Az alkohol betiltásáért küzdő mozgalom a 19. század elején indult, amikor az alkoholfogyasztás káros hatásaival foglalkozó amerikaiak mértékletesség társaságokat alakítottak. A század végére ezek a csoportok hatalmas politikai erővé váltak, állami szintű kampányt folytattak, és teljes nemzeti önmegtartóztatást sürgették.

13 év legális alkohol nélkül

1917 decemberében a 18. módosítást – más néven a szesztilalom módosítását – a kongresszus elfogadta és megerősítés céljából elküldte a tagállamoknak. Woodrow Wilson elnök vétója mellett ratifikálták a tilalmat.

Baltával ütik szét a söröshordókat a szesztilalom idején az Egyesül Államokban (Fotó: GettyImages)

A Volstead-törvény – Andrew Volstead republikánus politikus után – rendelkezett a tilalom érvényesítéséről, ideértve a pénzügyminisztérium különleges egységének felállítását. 1920. január 16-án életbe lépett a tilalom, és a nemzet hivatalosan is józan lett.

Ugyanakkor a bűnüldöző szervek erőfeszítései ellenére a Volstead-törvény nem tudta megakadályozni az alkoholtartalmú italok széles körű forgalmazását, és a szervezett bűnözés virágzott Amerikában. Később, 1933-ban elfogadták és jóváhagyták az alkotmány 21. módosítását, hatályon kívül helyezve a tilalmat.

A szesztilalmat Magyarországon is bevezették

Ebben az időszakban Európában, majd 1919. március 21. és augusztus 1. között, a Tanácsköztársaság ideje alatt Magyarországon is bevezették a szesztilalmat. Kerepeszki Róbert történész a hirado.hu-nak azt mondta, a Forradalmi Kormányzótanács egyik első intézkedése volt a radikális tilalom bevezetése.

„A 19. század végén, a 20. század elején a munkásmozgalmak célja az volt, hogy mindennel szemben fellépjenek, amely veszélyesnek, ártalmasnak ítéltek a munkásrétegre nézve. Azt gondolták, hogy az alkohollal a felsőbb osztályok mérgezik a munkásokat, és ezt a propagandájukkal is hangoztatták. Akkoriban jött lére az Alkoholellenes Munkásszövetség is. Másrészt ebben az időszakban fejlődött az orvostudomány is, és ekkortól kezdtek az alkoholizmusra gyógyítandó, kezelendő szenvedélybetegségként tekinteni” – fogalmazott a történész.

A Tanácsköztársaság egy nap alatt igyekezett mindent gyökeresen megváltoztatni, de ez nem lehetséges. Különösen nem egy olyan helyzetben, amikor az emberek az alkohollal próbálják feldolgozni az 1918-ban lezárult első világháború szörnyűségeit – tette hozzá Kerepeszki Róbert.

A Tanácsköztársaság bukása után a következő kormányok célja az volt, hogy minden intézkedést érvénytelenítsenek, amit a Forradalmi Kormányzótanács hozott.

Hazánkban jelenleg is érvényben van alkoholkorlátozás. Egyes áruházak nem adhatnak ki alkoholtartalmú italokat este 10 és reggel 6 óra között.

Hazánkban jelenleg is érvényben van alkoholkorlátozás. A 18 év alatti fiataloknak szeszes ital nem árusítható. Egyes áruházak pedig nem adhatnak ki alkoholtartalmú italokat este 10 és reggel 6 óra között.

szerző: Szmodics Dávid

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Van élet a halál után? A halálból visszajött emberek mesélnek, milyen a túlvilág

A halálból visszatért emberek mesélik el tapasztalataikat. Fény egy sötét alagút végén, szeretteink hangja, angyalok kórusa. Még az átkozottak...

Sarkvidéki hideg jön, elfagyhat a termés

Akár 15 fokot is csökkenhet a hőmérséklet. Sarkvidéki hideg érkezik a jövő héten, akár 15 fokot is csökkenhet a...

Itt a bejelentés a drámai mozgósításról

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az orosz hadsereg létszámának 1,5 millió főre való növelését szorgalmazza. A politikus...

Nagyon közel van az atomháború

A brit védelmi miniszter-helyettes nemrég bejelentette, hogy akár szegényített urántartalmú lövedékeket is szállítanának Ukrajnának. Ezzel az Egyesült Királyság egy...