21.6 C
Budapest
2022. augusztus. 8. hétfő

Szárazjeget követel meg a vakcinagyártó “pizzásdoboza”..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az EU-ban elsőként előzetes forgalombahozatali engedélyt kapott, koronavírus elleni vakcina a Pfizer és a BioNTech oltóanyaga. Megbízhatónak, hatékonyságát pedig 95 százalékosnak mondják.

Egy tulajdonsága miatt azonban némi fenntartással kezelik: mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni és szállítani.

Más betegségekhez használt vakcinákkal összehasonlítva önmagában a hűtési igény nem számít rendkívüli követelménynek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint az oltóanyagok több mint fele tönkremegy a nem megfelelő hűtési, szállítási problémák miatt.

Körülményes logisztikai feladatnak tűnik a gyárból az oltásra váró emberekig eljuttatni az oltóanyagot ennyire extrém alacsony hőmérsékleten. A gyógyszermulti kifejlesztett erre a célra egy aktatáska méretű speciális bőröndöt, amelyet szárazjéggel (szilárd halmazállapotú szén-dioxiddal) töltenek meg. A tárolót egymás között csak pizzásdobozként emlegetik a fejlesztők, és ötezer adag hűtésére alakították ki.

Szárazjég

A szén-dioxid -78,5 Celsius-fokon fagy meg, ezt a szilárd halmazállapotú anyagot nevezik szárazjégnek. Ebből könnyen adagolható kis méretű granulátumokat préselnek. A szárazjég úgy hűt, hogy már a fagyáspontnál kicsit is melegebb közegben is olvadás nélkül közvetlen gáz-halmazállapotúvá alakul át (szublimál). (Nincs folyékony átmenet. Ezért nevezik száraznak.) Ehhez pedig hőt vesz fel, így hűti a környezetét.

Felnyitás nélkül ezek a pizzásdobozok tíz napig tartják a hideget. Felnyitás után ötnaponta újra kell tölteni a rekeszeiket szárazjéggel, így további harminc napig kibírják a vakcinák. A pizzásdobozokba GPS-nyomkövetőt és hőérzékelőt is építettek, így folyamatosan tudni lehet, merre járnak, és hány fokban várakoznak. Ha kiolvadnak, újabb öt napig tárolhatók még akár sima hűtőszekrényben is (2–8 fok).

Az extrém hidegre azért van szükség, mert a Pfizer vakcinája hírvivő ribonukleinsavat (mRNS) használ az immunválasz kiváltásához. Az mRNS (messenger ribonukleinsav) ugyan gyorsan célba ér, de nem igazán stabil, ezért kell alacsony hőmérsékleten tartani.

B3-HG530 COLDVA 300PX 20200903213118

Fotó: Pfizer

 

Érdekes, hogy a Moderna gyógyszervállalat engedélyezés alatt álló vakcinája is mRNS-t használ, mégis csak mínusz húsz fok az előírt tárolási hőmérséklet. Ebben a hidegben fél évet bír ki. Kiolvadás után pedig további 30 napot normál háztartási hűtőben is. Szobahőmérsékleten pedig 12 óráig felhasználható.

Egyes kutatók szerint a Pfizer vakcinája sem sérülne mínusz 20 fokon, csak a rendkívül gyors fejlesztési idő miatt a többszörös biztonság kedvéért kérnek mínusz 70 fokot.

Az oltásra kijelölt helyek

  • az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe
  • a Semmelweis Egyetem (SOTE) Pulmonológiai Klinikájára
  • a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba
  • a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba.

A különleges kezelést igénylő vakcina szállítását speciális szenzorokkal felszerelt tárolóedényekkel és szellőztetett, kifejezetten gyógyszerszállításra alkalmas gépjárművekkel oldották meg. Az ipari és egészségügyi gázokat gyártó cég jelezte, hogy gyártási kapacitásával és technológiai hátterével biztosítani tudja a teljes ellátási és hűtési láncot az egész országban.

(Borítókép: Bíró Krisztina szakgyógyszerész hűtőbe teszi a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer–BioNTech vakcináit a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2020. december 26-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

index

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Vb-címek helyett a melegek jogaiért és világunk megmentéséért harcolt Sebastian Vettel

Az idény végén visszavonuló Sebastian Vettelre nemcsak amiatt fognak emlékezni a Forma–1-es rajongók, mert 2010 és 2013 között...

Lázadás a reptéren: 80 ezer turista rekedt Kínában a covid-korlátozások miatt – Videón a zavargások

Miután megugrott a szigeten a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, leállították a tömegközlekedést, ennek következtében körülbelül 80 000 turista rekedt...

Orosz rulett, ukrán módra..

Olyat kér az ukrán elnök az EU-tól, amire még nem volt példa a történelemben, és ha az EU...

Mától még jobban kell vigyázniuk az autósoknak! Sebességellenőrzés lesz országosan!

Mostantól egy hétig fokozottan ellenőrzik a megengedett legnagyobb sebesség betartását Magyarország közútjain. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2022....
facebook