Home Hírek Főhírek Szakértő: nincs még fordulat, a 371 ezres nettó átlagbérnél az emberek kétharmada...

Szakértő: nincs még fordulat, a 371 ezres nettó átlagbérnél az emberek kétharmada kevesebbet keres

0
Nyitókép: Gabor Meszesan/Getty Images

Szeptemberben lassult a keresetek emelkedése Magyarországon, a reálbérek azonban szerény mértékben már növekedtek – mondta az InfoRádióban a Portfolio elemzője, Hornyák József.

Szeptemberben 558 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset, ez 14,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset 371 ezer forint volt.

„Ez azt mutatja, hogy a bérdinamika lassul egy kicsit, hiszen az elmúlt hónapokban 15 százalék feletti emelkedéseket láttunk még, ilyen alacsony emelkedés utoljára 2022 elején volt. A reálkeresetek viszont szeptemberben újra emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ezzel egy egy évig tartó kedvezőtlen tendencia szakadt meg” – emelte ki az InfoRádióban Hornyák József, a Portfolio elemzője, hozzátéve, az elmúlt évben csökkent a bérek vásárlóereje, ebben történt ősszel fordulat, 1,7 százalék volt a plusz szeptemberben.

A mediánbér – amely az az összeg, amelynél a dolgozók fele kevesebbet, fele pedig többet keres – bruttó összege 450 ezer forinton alakult, a nettó 300 ezer, amely azért is mutat reálisabb képet, mert az átlagbérnél legalább 60 százaléknyian kevesebbet keresnek, 30-40 százaléknyian többet.

Hogy a reálkeresetek emelkedését mikor érezhetik meg a dolgozók, arról Hornyák József azt mondta, jelenleg „még csak statisztikai hatásról van szó”.

opera pillanatfelvétel 2022 05 28 143645 www.bmbah.hu

„Az előző időszakához képest már nőtt a keresetek értéke, de sem az inflációt, sem a bérünket nem az előző év azonos időszakához képest szoktuk nézni, hanem mindenki azon gondolkodik, hogy az előző hónapokhoz képest hogyan élnek, kevesebbet vagy többet tudnak-e költeni. Ezek az adatok viszont arról szólnak, hogy

a tavaszi-nyári hónapokhoz képest egyelőre még nem jött el a fordulat, nem tudunk többet költeni.

Ez abból fakad, hogy a bérek egy évben egyszer emelkednek, a bértárgyalások után, ekkor szokták érezni a dolgozók, hogy jobban élnek-e. Most arra lehet majd számítani, hogy miután a minimálbér és a garantált bérminimum decemberben emelkedik – 15, illetve 10 százalékkal –, az átlagkereset is jelentősebben nőhet, igaz, csak a jövő év elején” – mondta Hornyák József, és hozzátette, a legtöbb közgazdász most azzal számol, hogy az átlagbér 10 százalék körül nőhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG

https://skyting.hu/wp-content/uploads/2023/11/a22498f4.mp3

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Exit mobile version
Megszakítás