9 C
Budapest
2024. február. 29. csütörtök

Szakértő: nincs még fordulat, a 371 ezres nettó átlagbérnél az emberek kétharmada kevesebbet keres

Dátum:

Megosztás:

Szeptemberben lassult a keresetek emelkedése Magyarországon, a reálbérek azonban szerény mértékben már növekedtek – mondta az InfoRádióban a Portfolio elemzője, Hornyák József.

Szeptemberben 558 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset, ez 14,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset 371 ezer forint volt.

„Ez azt mutatja, hogy a bérdinamika lassul egy kicsit, hiszen az elmúlt hónapokban 15 százalék feletti emelkedéseket láttunk még, ilyen alacsony emelkedés utoljára 2022 elején volt. A reálkeresetek viszont szeptemberben újra emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ezzel egy egy évig tartó kedvezőtlen tendencia szakadt meg” – emelte ki az InfoRádióban Hornyák József, a Portfolio elemzője, hozzátéve, az elmúlt évben csökkent a bérek vásárlóereje, ebben történt ősszel fordulat, 1,7 százalék volt a plusz szeptemberben.

A mediánbér – amely az az összeg, amelynél a dolgozók fele kevesebbet, fele pedig többet keres – bruttó összege 450 ezer forinton alakult, a nettó 300 ezer, amely azért is mutat reálisabb képet, mert az átlagbérnél legalább 60 százaléknyian kevesebbet keresnek, 30-40 százaléknyian többet.

Hogy a reálkeresetek emelkedését mikor érezhetik meg a dolgozók, arról Hornyák József azt mondta, jelenleg „még csak statisztikai hatásról van szó”.

„Az előző időszakához képest már nőtt a keresetek értéke, de sem az inflációt, sem a bérünket nem az előző év azonos időszakához képest szoktuk nézni, hanem mindenki azon gondolkodik, hogy az előző hónapokhoz képest hogyan élnek, kevesebbet vagy többet tudnak-e költeni. Ezek az adatok viszont arról szólnak, hogy

a tavaszi-nyári hónapokhoz képest egyelőre még nem jött el a fordulat, nem tudunk többet költeni.

Ez abból fakad, hogy a bérek egy évben egyszer emelkednek, a bértárgyalások után, ekkor szokták érezni a dolgozók, hogy jobban élnek-e. Most arra lehet majd számítani, hogy miután a minimálbér és a garantált bérminimum decemberben emelkedik – 15, illetve 10 százalékkal –, az átlagkereset is jelentősebben nőhet, igaz, csak a jövő év elején” – mondta Hornyák József, és hozzátette, a legtöbb közgazdász most azzal számol, hogy az átlagbér 10 százalék körül nőhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Melyek az irodai munkakörnyezet digitalizációjának előnyei?

Az irodai munkakörnyezet digitalizációja számos előnnyel jár, amelyek javíthatják a munkafolyamatok hatékonyságát, csökkenthetik a költségeket és elősegíthetik a...

Idén októberben lép életbe a kibartan törvény, amely konkrét szabályozásokat határoz meg..

Az október 18-án hatályba lépő kibertan törvény (NIS2 magyar megfelelője) kiterjeszti az előírások alá eső szolgáltatások körét és jelentősen szélesíti azon nemzetgazdasági...