7.1 C
Budapest
2022. december. 5. hétfő

Szakértő: benne van a pakliban, hogy egyszer csak elfogy a gáz Európában

Dátum:

Megosztás:

A keddi 30 százalékos növekedés után szerdán 58 százalék körüli szárnyalás alakult ki az áprilisi határidős gázárra a holland gáztőzsdén. Ez annak hatására történt, hogy kiderült: a Gazprom már csak a 20 százalékát foglalta le a Jamal-Európa gázvezetéken elérhető tranzitkapacitásnak, ami arra utal, hogy az Oroszország jelentősen visszafoghatja gázszállítását – mondta a Portfolio elemzője.

Bár több oka van az extrém mértékű ármozgásnak, mindegyik visszavezethető az orosz gázellátással kapcsolatos bizonytalanságra – mondta Weinhardt Attila, aki szerint a legfőbb tényező az lehet, hogy a Jamal-Európa elnevezésű, Fehéroroszországon, Lengyelországon és Németországon át vezető gázvezetéknél már csak az elérhető tranzitkapacitásoknak a 20 százalékát foglalta le a Gazprom.

Mindez abba az irányba mutat, hogy

az oroszok kezdik jelentősen visszafogni az európai gázszállítást, ami a későbbiekben teljesen le is állhat

– jegyezte meg a Portfolio elemzője.

A Jamal-Európa a második legfontosabb orosz gázszállítási csatorna, aminek évi 33 milliárd köbméteres a kapacitása. Összehasonlításképpen az Északi Áramlat-1 jelenleg üzemben lévő vezetékpárja évi 55 milliárd kapacitással bír, tehát előbbi is tekintélyesnek számít. A harmadik kifejezetten fontos útvonalon, az ukrán tranziton viszont a Gazprom azt jelezte, folytatja a gázszállítást. Tehát egyelőre úgy tűnik, hogy csak a második legfontabb vezeték további gázszállításával kapcsolatosan vannak komoly kérdőjelek – foglalta össze Weinhardt Attila.

A Portfolio munkatársa azt is hozzátette: hogy a gázáremelkedésben szintén fontos tényező, hogy a britek kitiltották az összes orosz felségjelzésű vagy feltehetően orosz hátterű hajót – de az Európai Unió is készülhet hasonlókra –, így a cseppfolyós földgázt szállító, úgynevezett LNG-tankerek közül négy már vissza is fordult, illetve megváltoztatta az útirányát, miután nem tudnak kikötni. Vagyis ezáltal az orosz LNG-export technikailag ellehetetlenül.

Weinhardt Attila szerint

„sajnos abszolúte benne van a pakliban”, hogy egyszer csak elfogy a gáz Európában,

hiszen az elmúlt napok során számos olyan fejleményre kerül már sor, amit korábban elképzelhetetlennek tartottunk. Oroszország és az Európai Unió között kölcsönös függőség van a gáz- és olajfelhasználás terén is, Európa sérülékenysége azonban kifejezetten jelentős ezeken a területeken, hiszen az uniós gázfelhasználás nagyjából 40 százalékát orosz források teszik ki – mondta az elemző, arra is emlékeztetve, hogy bár jelentős lenne az igény a gázpiacon, hónapok óta csak a kötelező minimumot teljesítik az oroszok, és az extrém magas gázárak mellett sem jelentkeznek többletkínálattal a piacokon, és a napi, heti és havi kapacitásaukcióktól rendre távol marad a Gazprom.

Kapcsolódó hang

Szakértő: benne van a pakliban, hogy egyszer csak elfogy a gáz Európában
Nyitókép: Omar Marques/Getty Images
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Újabb tragédia: gázolt a vonat Érden

Halálra gázolt egy személyvonat egy embert Érden hétfőn délután – tájékoztatta a Mávinform az MTI-t. Elgázolt egy embert egy személyvonat...

Orbán Viktor Miniszterelnökünk tegnap így köszöntötte fel a magyarokat: Áldott adventet kívánok! ..

Áldott adventet kívánok! - írta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán.  

2022-es katari FIFA-vikágbajnokság – események, összefoglaló

Itt tudod áttekinteni, mi történt ediig, és mi következik ezután! Google Hirmagazin.eu

Vészjósló az oroszok válasza az EU-s olajársapkára

Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele. Oroszország csak olyan országoknak fog...