12.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Szakértő: az EU-nak is nagy szüksége van az új finn atomerőműre

Dátum:

Megosztás:

Az energiapiac jelenlegi súlyos európai kihívásai tovább fognak fokozódni

– figyelmeztetett Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő.

Vasárnap megkezdte a kereskedelmi áramtermelést a finnországi Olkiluoto-3 atomerőmű, amely Európa legnagyobb reaktora.

„Ez egy nagyon pozitív hír a jelenlegi nagyon súlyos energiakrízis közepette” – mondta az InfoRádióban Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő. Az EU-ban már most is kapacitáshiányos a villamosenergia-rendszer, tehát

szükség van az újabb és újabb erőművekre.

Ez az új finn erőmű pedig összességében 1600 megawatt energiát termel folyamatosan, hozzájárulva nemcsak Finnország, hanem az Európai Unió ellátásbiztonságához is.

A reaktor építése 2005-ben kezdődött. Az üzembe helyezést eredetileg 2009-re tervezték, de számos technikai probléma adódott, így végül tavaly márciusban kezdte meg a kísérleti áramtermelést.

Szlovákiában az év elején kezdte meg működését a mohi hármas blokk, de ez így is 16 év alatt csak a második új atomerőművi létesítmény – mutatott rá Hárfás Zsolt.

A legfrissebb hírek itt!

„Minden egyes újabb és újabb atomerőművi beruházás nagyon fontos nemcsak az adott országnak, hanem az egész EU-nak is. Most az EU éves villamosenergia-termelésének 25 százalékát atomerőművek biztosítják. Ha pedig a jövőbe tekintünk, elmondható, hogy a jelenlegi súlyos kihívások tovább fognak fokozódni.”

Ennek indokaként a szakértő kiemelte:

  • a következő években és évtizedben növekedni fog a villamosenergia-igény, elsődlegesen az e-mobilitás és a hőszivattyús rendszerek elterjedése miatt
  • mindeközben klímavédelmi okokból a szénerőműveket mielőbb le kellene állítani
  • az orosz–ukrán háború miatt földgázhiánnyal kell szembesülni egész Európában

Hárfás Zsolt szerint Európa alapvetően atompárti, Németországban és Ausztriában ugyanakkor nem szakmai, hanem ideológiai alapon utasítják el az atomerőműveket. Németországban a három, még üzemben lévő atomerőmű is leállt a hétvégén, miközben a helyüket szén- és gázerőművek veszik át. Az atomenergetikai szakértő abszurdnak nevezte, hogy miközben Németországban a klímavédelem fontosságát hangsúlyozzák, úgy égetik a szenet és a gázt, mintha nem lenne holnap.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este Sandra Bullock egyik utolsó filmjét vetítjük, a 2021-ben bemutatott megható drámát – Megbocsáthatatlan – videó

Teljes film magyarul: Megbocsáthatatlan Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you for...

Messi hatalmas botrányt okozott azzal, hogy nem lépett pályára sérülten – videó

Ez a legjobban a kínai focirajongóknak fájt! Videó Hirmagazin.eu

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert megoperálták, az operáció sikerült – videó

A rehabilitáció időszakában a parlamentben és a kormányüléseken Panyi Miklós államtitkár és miniszterhelyettes látja el a feladatait. Rövid közleményt...