4.9 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

Szakértő: Amit a váltóforgató ekéről tudni kell! (Oszd meg)

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Milyen különbségek lehetnek a váltóforgató ekék között?


Mint ismeretes, a talajművelés alapműveletei közé tartoznak: a forgatás, a keverés, a lazítás, az aprítás vagy porhanyósítás, a tömítés és a felszínalakítás. Ezeket a műveleteket régebben még kézi erővel végezték el a földeken, de ma már a gépek segítségével, különböző eszközök segítségével érjük el mindezt. A mezőgazdasági szektor igen széles gépkínálattal rendelkezik, amelyek legtöbbjét azok is ismerik és felismerik, akik nem a szektorban dolgoznak.

A legnépszerűbb mezőgazdasági gépjármű a traktor, amelynek számos tartozéka könnyíti meg a földeken végzett munkát és növeli a termelékenységet. Persze ezek mellett még ott vannak a rakodók, kotrók, kombájnok, szecskázók, szálastakarmánygépek, talajművelő gépek, trágyázók, vetők és ültetők, a permetezők, a burgonyaszedők, a szüretelők és a különböző termény feldolgozó és tároló járművek és nagy gépek is. A mezőgazdaságot forradalmasító eszközök között kiemelt szerephez jutottak az ekék is az elmúlt években.

Az ekék, ma már a földművelés nélkülözhetetlen szereplői

Még a keveréshez és porhanyósításhoz a tárcsákat, talajmarókat és boronákat, a lazításhoz a kultivátorokat, tömörítéshez a hengereket, felszínalakításhoz pedig a simítókat, egyengetőket, valamint a szántás elmunkálókat alkalmazzák, addig a talajműveletek közül a forgatásban az ásógépeknek és az ekéknek van fontos szerepük. Az ekéket munkasebességük, kapcsolódási módjuk,  műveleti mélységük és forgatás irányuk szerint is megkülönböztetik. Így léteznek ágyekék vagyis jobbra fogatók, váltva forgatók és árokhúzók vagyis két irányba forgók.

Fontos szerep jut a váltvaforgató ekéknek!

A váltva forgató ekék képesek az egyirányú szántást jobbra és balra forgató eketestekkel végezni, amelyeket a fogás végén, a táblavégi forgón kell cserélni. A különböző változatok eltérhetnek, így azok kilincsműve, forgástengelye, az ekefej szöge és az eketestre ható erők is megkülönböztetik az egyes változatait egymástól. A feladataik azonban megegyeznek, vagyis mindegyik nagyszerűen képes alulra fordítani a talajréteg felső rétegét és a felszínen lévő maradványokat, trágyát a földbe munkálni. Emellett képes elvágni a gyomnövények gyökereit és a mélyebbre mosódott tápanyagot felemelni. Ezek az ekék az összetömődött talaj fellazításában és a porhanyósításban is jelentős szerepet vállalnak.

Már az internetről is rendelhetünk használt váltvaforgató ekéket!

Mint minden szükséges mezőgazdasági gépet és eszközt, úgy a váltvaforgató ekéket is beszerezhetjük akár külföldről is, az internet segítségével. A mascus.hu internetes portálon több, mint 1600 különböző váltvaforgató ekét találunk a legnagyobb márkák közül. Így képviselteti magát az oldalon a Kverneland, az Överum, a Kuhn, a Lemken és az Agrolux is. A széles kínálat azonban nem csak Magyarországon, hanem Dániában, Svédországban, Németországban és Finnországban is megtalálható. Az informatív adatlapokon a minőségi képek és hasznos adatok mellett a gyártási évet és a használt eke állapotát is fellelhetjük. Így biztosan mindenki meg fogja találni a portálon a számára legideálisabb másodkézből kapható, ár-érték arányban kiemelkedő váltvaforgató ekét.

Cikk: https://www.mascus.hu/mezogazdasagi-gepek/hasznalt-valtvaforgato-ekek

Forrás: mascus.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este a két legromatikusabb James Bond film Daniel Craig főszereplésével! .. Nincs idő meghalni; Casino Royale; – videók

Daniel Wroughton Craig CMG (született: 1968. március 2.) angol színész, aki nemzetközi hírnévre tett szert James Bond titkos...

Íme egy holland kezdeményezés, amiből a budapestiek profitálnak

A zöld szemlélet megerősödése magával hozta a hangzatos szólamokat is. Ugyanakkor vannak olyan cégek, amelyek számos remek, valódi...

Ennyi magyar csajszit láttatok már Balin? – kép

Durva fotó: együtt vetkőzött le Dér Heni, Horváth Éva és Marton Adrienn Bikiniben gyűltek össze Balin. Horváth Éva egy ideje...

Ha nem hagynak neki más választást, Elon Musk saját mobillal állhat elő

Reméli azért, hogy erre nem lesz szükség. Meglepő kommentet írt a Twitteren a közösségi platform újdonsült tulajdonosa, Elon Musk....